Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bravo, Nikolina Kiseljak!

VIDEO Pripreme za dolazak moćnih aviona: Pripadnica HV-a naslikala prvi CRORafale, crtež je sjajan

Rafale
Foto: MORH
1/8
24.04.2024.
u 11:04

"Ovo je način na koji jedna vojnikinja i slikarica vidi naš Rafale, ponosni smo što dolazi u Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo", rekla je vojnikinja Nikolina Kiseljak.

Hrvatska vojska spremna je za dolazak višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, čime Republika Hrvatska zadržava suverenost u nacionalnom zračnom prostoru, odnosno zadržava i nastavlja razvijati vlastite sposobnosti zaštite i nadzora zračnog prostora, priopćio je MORH.

Tim povodom, pripadnica 2. motorizirane bojne "Pume" Gardijske oklopno-mehanizirane brigade vojnikinja Nikolina Kiseljak, koja je inače i diplomirala na studiju slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, naslikala je akrilnom tehnikom prvi hrvatski Rafale. "Ovo je način na koji jedna vojnikinja i slikarica vidi naš Rafale, ponosni smo što dolazi u Hrvatsku vojsku i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo", rekla je vojnikinja Nikolina Kiseljak.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Ivan Anušić dan uoči dolaska prvih šest Rafala u Hrvatsku, poručio je kako taj dan na poseban način podsjeća na sve one hrvatske branitelje, a posebno pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji više nisu s nama.

"Povijesni prelet naše nove borbene letačke flote najveće je izravno ulaganje Vlade Republike Hrvatske i Ministarstva obrane u sigurnost naše Domovine. Baš kao što su to činili hrvatski piloti za vrijeme Domovinskog rata, nastavljamo činiti i mi – beskompromisno štititi naše hrvatsko nebo i našu Hrvatsku. Nastavljamo snažiti borbenu moć i sposobnosti pobjedničke Hrvatske vojske", poruka je ministra obrane.

VEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, svečani doček prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale iz Francuske Republike, održat će se u vojarni "Pukovnik Marko Živković" u Velikoj Gorici u četvrtak, 25. travnja, s početkom u 12:30. Hrvatska i Francuska potpisale su, da podsjetimo, krajem 2021. ugovor o nabavi ukupno 12 rabljenih zrakoplova tipa Dassault Rafale F3-R.

Inače, Grčka i Hrvatska prve su europske države koje su kupile francuske Rafale. Hrvatska ih je kupila, dakle, 12, a Grčka dvostruko više, 24. Od europskih zemalja posjeduje ih, dakako, još Francuska, koja ih ima 234. Tim se borbenim avionom koristi još pet zemalja iz ostatka svijeta. Najviše su ih kupili Ujedinjeni Arapski Emirati – njih 80. Slijede Egipat s njih 55 te Indonezija s 42. Katar i Indija imaju po 36 Rafala svaka.

Avion Rafale, francuskog proizvođača Dassault Aviation, dvomotorni je svenamjenski borbeni avion 4.5+ generacije opremljen naprednim napadno-navigacijskim sustavima, elektronskim radarom novije generacije RBE2 uz visoku integraciju senzora i sustava samozaštite, kao i mogućnošću korištenja širokog spektra naoružanja zrak-zrak i zrak-površina, što ga čini jednim od najboljih borbenih aviona današnjice.

Operativno-tehničko održavanje aviona Rafale i komponenti provodi se kroz model održavanja prema stanju aviona (On Condition Maintenance), pojašnjava MORH. Riječ je o modelu održavanja aviona, motora i komponenti prema fleksibilnoj dinamici povremenih pregleda s progresivnim pristupom i minimalnim potrebama za ljudstvom i opremom.

Dužina polijetanja aviona Rafale zavisi od poletne težine odnosno konfiguracije aviona i kreće se oko 600 metara, a dužina slijetanja oko 450 metara u konfiguraciji bez podvjesnog tereta. Najveća poletna masa od 24.500 kg omogućuje mu da uz širok spektar naoružanja zrak-zrak i zrak-površina u kombinaciji s dodatnim vanjskim spremnicima za gorivo učinkovito provodi širok spektar borbenih zadaća u taktičkom radijusu od 1800 km. Najveći dolet s vanjskim spremnicima za gorivo iznosi 3700 km.

Rafale
1/18

Komentara 2

Avatar Idler
Idler
12:14 24.04.2024.

Uf doklej pomislim kak se nekim kiseliju face dok se sam spomene hrvatski Rafale 😊🇭🇷

HA
Hary3
12:05 24.04.2024.

Još jedan teški udar "rekama pravde". Neopisivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije