Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSJETILO SE ŠIROM REGIJE

VIDEO Objavljene prve snimke nakon jakog potresa u Crnoj Gori: Pogledajte kako se tresao Stradun

Potres u Crnoj Gori
Screenshot/Facebook
14.03.2024.
u 11:07

Na snimci s jedne benzinske postaje kod mjesta Gacko u BiH, nedaleko od granice s Crnom Gorom, može se vidjeti kako se snažno ljulja polica s alkoholnim pićima. Na drugoj snimci, koju je objavila Libertas Televizija, vidi se podrhtavanje na Stradunu.

Na društvenim mrežama objavljene su prve snimke potresa magnitude 5,3 po Richteru koji je u četvrtak, u ranim jutarnjim satima, pogodio Crnu Goru. Na snimci s jedne benzinske postaje kod mjesta Gacko u BiH, nedaleko od granice s Crnom Gorom, može se vidjeti kako se snažno ljulja polica s alkoholnim pićima. Na drugoj snimci, koju je objavila Libertas Televizija, vidi se podrhtavanje na Stradunu.

Podsjetimo, u 4 sata i 6 minuta Crnu Goru pogodio je potres magnitude 5,3 prema Richteru, a osjetio se diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prema prvim informacijama, epicentar je bio uz samu granicu Crne Gore i BiH, nedaleko od mjesta Gacka, 28 kilometara od Nikšića.

Nakon jakog potresa uslijedilo je tridesetak naknadnih udara magnitude između 3,5 i 1,5 po Richteru, rekla je Milena Tomanović iz crnogorskog seizmološkog zavoda. Tomanović je na konferenciji za novinare kazala da je ranije na tom području bilo potresa do magnitude 5,5. "Ne možemo predvidjeti može li se ponoviti potres iste jačine ili biti jači. Ono što možemo reći jest da smo imali 30 naknadnih potresa od 3,5 do 1,5 Richterove ljestvice", rekla je Tomanović.

Seizmolog Srđan Ceković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju kazao je ranije za Portal RTCG da je dubina udara najjačeg potresa bila 14 kilometara ispod zemlje te da je mogao izazvati materijalnu štetu. On je rekao da je zavod za seizmologiju imao dosta poziva stanovnika Crne Gore koji su bili uznemireni te da je dobro što je epicentar bio u nenaseljenom području. "Najjače se osjetio oko Bileće", kazao je Ceković.

VEZANI ČLANCI:

Seizmolog Krešimir Kuk za Večernji list je pojasnio da se već nekoliko tjedana bilježi pojačana aktivnost u toj zoni rasjeda. "Aktivnost je bila izraženija na području Ploča i Pelješca pa su onda bile aktivnosti u Jadranu i ova današnja serija se nadovezuje na to", objašnjava Kuk dodajući kako se još uvijek bilježi vrlo izražena aktivnost na tom području gdje se dogodio današnji potres. "Potresi su gotovo stalni, uglavnom su slabiji od magnitude 3", kazao je.

Upitali smo i seizmologa Kuka koja je najveća moguća magnituda koja se može dogoditi u toj zoni rasjeda. "Na južnom djelu Hrvatske i na obalnim područjima govorimo o magnitudi od 7 stupnjeva po Richteru. Ako idemo još južno i jugoistočno, onda magnituda ide i više od 7", kazao je Kuk dodajući kako je Crnu Goru 1979. godine pogodio potres magnitude 7 stupnjeva po Richteru.

Bio je to, tada, pisali smo ranije, najjači potres u posljednjih 70 godina na području bivše Jugoslavije, jači i od onog u Skoplju. Osjetio se na čak dvije trećine teritorija bivše države. Promijenio je tok rijeke Bojane, oštetio prugu Beograd – Bar te kotlove i visoke peći u čeličani u Zenici, potopio je kuće i Jadransku magistralu te nanio golemu štetu Dubrovniku.

GALERIJA Ovo su najsigurnije zemlje u koje biste mogli pobjeći ako Putin doista pokrene nuklearni rat

Potres u Crnoj Gori
1/20

Komentara 1

HR
hrza
12:05 14.03.2024.

Bice skoro propast sveta, neka bude nije steta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije