Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUMOROM PROTIV POTEŠKOĆA

Urnebesni Crnogorci nasmijali regiju nakon potresa: 'Dobro jutro, radni narode, dosta ste spavali do podne'

Potres u Crnoj Gori
EMSC
14.03.2024.
u 10:13

"A vidi ovo, cijela se Juga probudila da prokomentira prije nego mi u Crnoj Gori, gdje je i bio potres. Javljamo sutra jesmo li svi na broju. Ostajte nam dobro", jedan je od najsmješnijih komentara na stranici EMSC-a, gdje se javljaju stotine Crnogoraca nakon potresa magnitude 5,3 prema Richteru.

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata i 6 minuta, Crnu Goru pogodio je potres magnitude 5,3 prema Richteru, a osjetio se diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prema prvim informacijama, epicentar je bio uz samu granicu Crne Gore i BiH, nedaleko od mjesta Gacka, 28 kilometara od Nikšića.

Na društvenim mrežama odmah nakon potresa oglasio se velik broj stanovnika Crne Gore koji opisuju uznemirenost i strah nakon što ih je podrhtavanje tla probudilo. A kako to obično biva, neki su se odlučili ovoj neugodnoj situaciji "oduprijeti" humorom. Naime, na aplikaciji EMSC-a napisano je gotovo 2800 komentara, a neki od njih su urnebesni. 

"Malo duže trajao od zadnjeg seksa", "Zaspao na Ivanici, probudio se u Dubrovniku. Utrostručila mi se cijena kvadrata", "Ja mislio komšija udara u gospođu", pišu Crnogorci. Mnogi od njih odlučili su se našaliti i na vlastiti račun, odnosno na stereotip da su Crnogorci lijen narod. "Dobro jutro, radni narode Crne Gore. Dosta ste spavali do podne, vrijeme je da se budite puno ranije", "Čak nas je probudio", "A vidi ovo, cijela se Juga probudila da prokomentira prije nego mi u Crnoj Gori, gdje je i bio potres. Javljamo sutra jesmo li svi na broju. Ostajte nam dobro", nižu se urnebesni komentari.

Da podsjetimo, nakon jakog potresa koji je u četvrtak rano ujutro pogodio Crnu Goru, uslijedilo je tridesetak naknadnih udara magnitude između 3,5 i 1,5 po Richteru, rekla je Milena Tomanović iz crnogorskog seizmološkog zavoda. Tomanović je na konferenciji za novinare kazala da je ranije na tom području bilo potresa do magnitude 5,5. "Ne možemo predvidjeti može li se ponoviti potres iste jačine ili biti jači. Ono što možemo reći jest da smo imali 30 naknadnih potresa od 3,5 do 1,5 Richterove ljestvice", rekla je Tomanović.

VEZANI ČLANCI:

Seizmolog Srđan Ceković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju kazao je ranije za Portal RTCG da je dubina udara najjačeg potresa bila 14 kilometara ispod zemlje te da je mogao izazvati materijalnu štetu. On je rekao da je Zavod za seizmologiju imao dosta poziva stanovnika Crne Gore koji su bili uznemireni te da je dobro što je epicentar bio u nenaseljenom području. "Najjače se osjetio oko Bileće", kazao je Ceković.

Seizmolog Krešimir Kuk za Večernji list je pojasnio da se već nekoliko tjedana bilježi pojačana aktivnost u toj zoni rasjeda. "Aktivnost je bila izraženija na području Ploča i Pelješca pa su onda bile aktivnosti u Jadranu i ova današnja serija nadovezuje se na to", objašnjava Kuk dodajući kako se još uvijek bilježi vrlo izražena aktivnost na tom području gdje se dogodio današnji potres. "Potresi su gotovo stalni, uglavnom su slabiji od magnitude 3", kazao je.

Upitali smo i seizmologa Kuka koja je najveća moguća magnituda koja se može dogoditi u toj zoni rasjeda. "Na južnom dijelu Hrvatske i na obalnim područjima govorimo o magnitudi od 7 stupnjeva po Richteru. Ako idemo još južno i jugoistočno, onda magnituda ide i više od 7", kazao je Kuk dodajući kako je Crnu Goru 1979. godine pogodio potres magnitude 7 stupnjeva po Richteru.

Bio je to, tada, pisali smo ranije, najjači potres u posljednjih 70 godina, na području bivše Jugoslavije, jači i od onog u Skoplju. Osjetio se na čak dvije trećine teritorija bivše države. Promijenio je tok rijeke Bojane, oštetio prugu Beograd – Bar te kotlove i visoke peći u čeličani u Zenici, potopio je kuće i Jadransku magistralu te nanio golemu štetu Dubrovniku.

GALERIJA Konstituirajuća sjednica 10. saziva Hrvatskog sabora

Potres u Crnoj Gori
1/37

Komentara 6

Avatar rubinet
rubinet
10:49 14.03.2024.

"Urnebesni Crnogorci nasmijali regiju " Jesu ,još 1991.

Avatar Komunikolog1
Komunikolog1
11:25 14.03.2024.

Regiju ili ipak regijon?

Avatar Nikola Šubić Zrinski
Nikola Šubić Zrinski
11:22 14.03.2024.

Mađari, Talijani, Slovenci, Česi i Slovaci se i nisu baš nasmijali, a oni su nam bliža regija od Ctnogoraca, Makedonaca, Albanaca, Bugara I Srba!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije