Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNAŽAN POTRES U CRNOJ GORI

Kuk: Na južnom djelu Hrvatske mogući su potresi magnitude 7 stupnjeva po Richteru

Zagreb: Seizmolog Krešimir Kuk
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
14.03.2024.
u 08:38

EMSC prikuplja sve magnitude od službi pa računaju srednje vrijednosti i tu dolazi do razlike. To nije neka značajna razlika, to su neki seizmološki detalji, kazao je.

Snažan potres koji se dogodio u noći kod Nikšića u Crnoj Gori probudio je ljude i u susjednim državama. Potres su opisivali kao "jak i strašan" te dugotrajan. Već neko vrijeme na ovom području događaju se potresi.

– Radi se o gotovo istoj zoni rasjeda ako promatramo epicentralno. Možemo reći da je ovo šire područje aktivno već nekoliko godina – rekao nam je seizmolog Krešimir Kuk. Dodao je kako se već nekoliko tjedana bilježi pojačana aktivnost u toj zoni rasjeda.

– Aktivnost je bila izraženija na području Ploča i Pelješca pa su onda bile aktivnosti u Jadranu i ova današnja serija nadovezuje se na to – objašnjava Kuk dodajući kako se još uvijek bilježi vrlo izražena aktivnost na tom području gdje se dogodio današnji potres. – Potresi su gotovo stalni, uglavnom su slabiji od magnitude 3 – kazao je.

VEZANI ČLANCI

Upitali smo i seizmologa Kuka koja je najveća moguća magnituda koja se može dogoditi u toj zoni rasjeda. – Na južnom djelu Hrvatske i na obalnim područjima govorimo o magnitudi od 7 stupnjeva po Richteru. Ako idemo još južno i jugoistočno onda magnituda ide i više od 7 – kazao je Kuk dodajući kako je Crnu Goru 1979. godine pogodio potres magnitude 7 stupnjeva po Richteru.

Prema podacima EMSC-a magnituda današnje potresa bila je 5.3 stupnjeva po Richteru dok je Seizmološka služba RH javila kako je magnituda bila 5.6. Pitali smo kako nastane ta razlika. – EMSC prikuplja sve magnitude od službi pa računaju srednje vrijednosti i tu dolazi do razlike. To nije neka značajna razlika, to su neki seizmološki detalji – kazao je.

FOTOGALERIJA  Auto se zapalio usred Zagreba

Zagreb: Seizmolog Krešimir Kuk
1/23

Komentara 2

AK
Aka
11:22 14.03.2024.

Seizmolozi bi trebali šutjeti i o ono malo znanja koje imaju o mogućim potresima i o budućnosti potresa, jer to onda ispada ovako: zna koliko jaki potres može biti i o tome ispriča javnosti pa se ova dobro prestraši ii uznemiri, ali u biti nema pojma kad bi to moglo biti niti da li su slabiji potresi upozorenje za dolazak jakog potresa. I tako dobijemo uznemirene ljude i od straha od budućnosti življenja na tim područjima, ali kako se radi pretežno o sirotinji koja nema novaca da gradi snažne antipotresne građevine onda te ljude nemamo čime smiriti. Seizmologija koliko razumijem nema predviđanja, ona nije metorologija, ona ima samo pračenja, a to znaći proučava događaje koji su se desili.

Avatar neugodan
neugodan
11:15 14.03.2024.

Neka ljudi plate osiguranje imovine od potresa. Zatrazite da ako objekat dobije naljepnicu zute ili crvene boje da vam se treba isplatiti toliko i toliko, sa ili bez ucesca u pokricu. Stvar rijesena. Idiotizam je placati po default-u osiguranje za vozilo a za imovinu ne iako dodje na isto no imovina vrijedi valda kao 50 tih vozila. Ne radim u osiguranju ali sam si platio police.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije