Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAGNITUDE 5.6 PO RICHTERU

Jaki potres pogodio Crnu Goru, osjetio se i diljem Hrvatske i BiH: 'Treslo je dugo i intenzivno'

Jaki potres u Crnoj Gori magnitude 5,3 po Richteru
Foto: EMSC
1/2
Autori: Vecernji.hr, Hina
14.03.2024.
u 05:48

Potres se osjetio širom Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, ali izvješća dolaze i iz Splita i Šibenika

U ranim jutarnjim satima, u 4 sata i 6 minuta Crnu Goru pogodio je potres magnitude 5,6 prema Richteru, a osjetio se diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prema prvim informacijama, epicentar je bio uz samu granicu Crne Gore i BiH, nedaleko od mjesta Gacko, 28 kilometara od Nikšića. EMSC je objavio jutros da je potres imao magnitudu 5,3, ali nedugo nakon toga hrvatski seizmolozi postavili su magnitudu na 5,6 po Richteru.

Procijenjena je dubina oko deset kilometara, a osjetio se u Dalmaciji, Hercegovini i Srbiji. Za sada nema informacija o ozlijeđenima ni o materijalnoj šteti. Nedugo nakon prvog podrhtavanja tla, u 4 sata i 14 minuta dogodio se još jedan potres nešto slabijeg intenziteta od 3,4 stupnja prema Richteru, s epicentrom nedaleko od prvog, na crnogorskoj strani granice.

Oba potresa dogodila su se na području općine Nikšić, u selu Donje Čarađe, a najbliži grad epicentru je Gacko. Potres se osjetio širom Dalmacije, posebno na dubrovačkom području, ali izvješća dolaze i iz Splita i Šibenika, objavili su lokalni mediji.

Na društvenim mrežama oglasio se velik broj stanovnika Crne Gore koji opisuju uznemirenost i strah nakon što ih je potres probudio.

Brojni su građani direktno i sami prijavljivali potres na aplikaciji EMSC-a Last Quake, u dva sata ostavljeno je više od 1500 komentara. 

Gacko, 8 km sjeverozapadno od epicentra: "Padali predmeti"

Bileća, 23 km sjeverozapadno od epicentra: "Dugo i jako. Dugo se osjećala tutnjava"

Bileća: "Dug i jak potres. I 15 minuta poslije pomalo podrhtava"

Gacko, 24 km od epicentra: "Bilo je zastrašujuće"

Nikšić, 32 km jugoistočno od epicentra: "Jako je drmalo i u Nikšiću"

Nikšić: "Treslo je na 5. katu dugo i intenzivno"

Nikšić: "Baš je dugo trajalo. Dosta jako"

I hrvatska seizmološka služba oglasila se o ovom potresu. Procijenila je da je potres bio još jačeg intenziteta nego što je to objavio EMSC. "Danas, 14. 3. 2024. u 4 sata i 6 minuta (SEV) seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su jak potres magnitude M=5.6 u Crnoj Gori 56 kilometra sjeveroistočno od Dubrovnika. Intenzitet u epicentru procijenjen iz magnitude iznosio je VII (sedam) stupnjeva EMS", objavili su hrvatski seizmolozi.

Ključne riječi

Komentara 1

TR
tratincica68
08:11 14.03.2024.

Mora bit da dobro spavam kad nista nisam cuja.a u blizini sam epicentra..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije