Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURJ KHALIFA

VIDEO Naš novinar pred najvišom građevinom na Zemlji: Evo koje je sve rekorde oborila

burj khalifa
Nordphoto/Pixsell
14.10.2021.
u 17:08

Idejni je autor ovog projekta američki arhitekt Adrian Smith, a projektantska tvrtka je Skidmore, Owings and Merrill iz Chicaga.

Novinar Večernjeg list Danijel Lijović boravi u Dubaiju, a za naše čitatelje snimio je predivne kadrove najviše građevine na svijetu.

Burj Khalifa neboder je u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i najviša je građevina na Zemlji. Visok je 828 metara s antenom. Trebao se zvati Burj Dubai, ali je u čast šeika Kalifa al-Nahjan nazvan Burj Khalifa.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Burj Khalifa je samo jedan od predviđenih sličnih nebodera u novom centru grada, "Downtown Dubaiju". Idejni je autor ovog projekta američki arhitekt Adrian Smith, a projektantska tvrtka je Skidmore, Owings and Merrill iz Chicaga.

Gradnja je započela 21. rujna 2004., a neboder je otvoren 4. siječnja 2010. Cijeli Burj Khalifa koštao je oko 1,5 milijarde američkih dolara.

Burj Khalifa je najviša građevina koja je postavila veliki broj rekorda u različitim segmentima. Ovdje su navedeni neki od njih:

Najviša zgrada u svijetu (828 m)

Najviša samostojeća struktura (828 m)

Zgrada s najviše katova (163 katova)

Najviši u svijetu instalirani lift

Najbrži lift na svijetu (64 km/h)

Najviši svjetski bazen (76. kat)

Najviši svjetski noćni klub (144. kat)

Najviši svjetski restoran (122. kat - 442 m)

Najviši okomito pumpani beton (606 m)

Najviša ugradnja aluminijske i staklene fasade (512 m)

Komentara 3

DU
Deleted user
18:07 14.10.2021.

Sve 5 ali ova zgrada nema kanalizaciju, pa svako jutro ceka kolona cisterni da ispumpano g...o odveze negdje u pustinju, tako da su malo pobrkali prioritete.

BE
betex
19:20 14.10.2021.

Lepa zgrada. Neke zemlje su bile pocastvovane da im se zastava projektuje po celoj njenoj visini. Divan prizor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije