Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MASAKR U GAZI

VIDEO Izraelci zapucali na Palestince koji su čekali kamione pune pomoći. Više je od stotinu ubijenih

Foto: reuters
1/6
Autori: vecernji.hr, Hina
29.02.2024.
u 17:43

IDF je isprva tvrdio kako ''nemaju informacije o pucnjavi na civile'', no kasnije su objavili kako su vojnici morali zapucati jer je za njih postojala opasnost zbog kaosa koji je nastao

Ministarstvo zdravstva u Gazi objavilo je kako je najmanje 104 Palestinaca ubijeno u napadu Izraelskih oružanih snaga (IDF) dok su ispred kamiona punih humanitarne pomoći čekali svoj red za hranu. Kako se doznaje, još je i najmanje 760 Palestinaca ozlijeđeno u ovom napadu, dok je IDF objavio svoju verziju ovog događaja. 

Iako je isprva IDF tvrdio kako nema informacija o ''pucnjavi na civile'', kasnije su pak objavili kako su Palestinci bili ozlijeđeni zbog nasilnog naguravanja koje je nastalo kada su kamioni puni humanitarne pomoći stigli u Pojas Gaze. Dužnosnik vojske dodao je kako su izraelski vojnici isprva pucali u zrak kao upozorenje, no naposljetku su počeli pucati u noge zbog opasnosti.

Prema IDF-u, 30 kamiona vojne pomoći ušlo je ovog četvrtka u Gazu preko prijelaza Kerem Shalom rano ujutro te je nastavilo prema sjeveru Gaze. Kada su stigli do raskrižja u gradu Gazi, stanovnici su nasrnuli na kamione te je veći broj ljudi bio i nastradao u naguravanju. Kamioni su nastavili prema naselju Rimal gdje su stigle dojave o naoružanim osobama koje su pucale na kamione i pljačkale ih, a dio gomile se potom počeo i približavati vojnicima koji su potom na njih i zapucali. Hamas se naknadno oglasio te zaprijetio zaustavljanjem pregovora o miru i puštanju taoca zbog situacije koja se danas dogodila. 

- Pregovori koje vodi vodstvo Hamasa nisu otvoreni proces koji bi bio nauštrub krvi našeg naroda - naveli su, dodajući kako će ''Izrael biti odgovoran za svaki neuspjeh pregovora''. Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u priopćenju je ''osudio masakr koji je izvela izraelska okupacijska vojska nad ljudima koji su čekali kamione s pomoći''. 

Kako dostaviti humanitarnu pomoć za dva milijuna Palestinaca u Pojasu tjednima je tema rasprava međunarodne zajednice. Jedan od načina izbjegavanja stampeda je spuštanje pomoći padobranima. Jordan i Bahrain zatražili su od Velike Britanije da ih stoga opskrbi padobranima, na što je britansko ministarstvo vanjskih poslova pristalo. 

„S našim međunarodnim partnerima nastavit ćemo slati humanitarnu pomoć onima kojima je to najpotrebnije”, napisalo je ministarstvo na platformi X, uz fotografiju ukrcaja paketa na avion. 

POVEZANI ČLANCI:

Brojke UN-a pokazuje da se humanitarna pomoć prepolovila u veljači u odnosu na prošli mjesec, a dužnosnici te organizacije upozoravaju kako bi tisuće civila mogle umrijeti od gladi. Dvojica dužnosnika UN-a u četvrtak su rekla kako je broj Palestinaca ubijenih izraelskim zračnim napadima prešao 30 tisuća. Volker Türk, povjerenik organizacije za ljudska prava, naveo je taj broj tijekom sastanka Vijeća za ljudska prava u Ženevi. O istom broju govorio je glavni tajnik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus u objavi na X-u. 

„Broj poginulih u Gazi prešao je 30 tisuća – većinom žena i djece. Preko 70 tisuća Palestinaca je ozlijeđeno”, napisao je. 
„Ovo grozno nasilje i patnja moraju prestati. Primirje”, dodao je.

Ključne riječi

Komentara 38

OL
olo
18:53 29.02.2024.

Što bi bilo kada bi tako nešto rusi uradili ukrajincima?

BI
billynik
18:51 29.02.2024.

I tobože demokratski svijet šuti na sve ove zločine izraela, nema sankcija, nema osuda, naprotiv puna podrška za daljnji nastavak genocida nad palestinskim narodom.

ZA
zagabria5
18:30 29.02.2024.

Ovi su prešli sve granice neljudskosti. Drži ih samo ekipa hegemona u SAD koja im drži leđa. Kad padne ekipa a pasti će prilično brzo jer dolazi Kina i Indija ovi su gotovi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije