Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tu će biti trgovački centar

VIDEO Splićani bijesni, bageri srušili najljepše stablo u gradu: "Za plakati gledajući ovaj zločin"

Rušenje stabla u Splitu
Foto: Davor Matijević/Facebook
1/2
13.06.2023.
u 08:11

Pelegrinka je srušena i polomljena bagerom u ponedjeljak poslijepodne što je izazvalo nepodijeljeno ogorčenje u Splitu. Facebook je pun slika raskošnoga stabla, videa nasrtaja bagera koji je lomi i ogorčenih komentara

Pelegrinka, jedno od najvećih i najljepših stabala u Splitu, na budućem gradilištu Small Malla na dnu Vukovarske ulice, o kojemu će Gradsko vijeće odlučivati u petak, srušena je i polomljena bagerom u ponedjeljak poslijepodne što je izazvalo nepodijeljeno ogorčenje u Splitu. Facebook je pun slika raskošnoga stabla, videa nasrtaja bagera koji je lomi i ogorčenih komentara. "Prvo je srušeno Plavo stablo, pa jedna od najljepših pelegrinki u gradu, a odgovore i dalje nemamo. Kome se žuri i zašto?" napisao je Davor Matijević, vijećnik SDP-a koji je na prošloj sjednici odbio podržati gradonačelnika Ivicu Puljka koji je htio da radovi počnu što ranije i obavljaju se čak i tijekom turističke sezone.

Pametno Split također je reagiralo. Citirali su tekst sa stranica Parkova i nasada:

"Zaštićenima se smatraju sva stabla, listopadna i vazdazelena, s opsegom debla od najmanje 40 cm, mjerena na visini od 1 m od početka račvanja korijena, a zajedno s njihovim nadzemnim i podzemnim životnim prostorom". Napominju kako Generalni urbanistički plan Splita također štiti zdrava stabla, makar ne predviđa sankcije za one koji se na takvu odredbu ogluše.

"Kad su se nedavno neobičnim, pa i sumnjivim manevrima gradske vlasti nastavile pripreme za gradnju Small Malla, i bilo ograđeno gradilište kompleksa punog pravnih i logičkih rupa, unutar ograde našlo se i jedno od najljepših splitskih stabala, pelegrinka ili koštela s deblom promjera većim od 70 centimetara i raskošnom krošnjom koja je čak i u onakvom okruženju predstavljala izniman ukras. Dapače, na svim računalnim simulacijama budućeg centra vidjelo se i to prekrasno stablo kakvih bi po Splitu trebalo biti puno više.

VEZANI ČLANCI: 

A onda, na "ponos" svakog potpisnika dozvola za Small Mall, svakog sudionika u tom investicijskom procesu, jednoga gluhog ponedjeljka u 18 sati upaljeni su bageri i veliko stablo nestalo je pod udarom strojeva. Ne bi nas čudilo da sad svi ti potpisnici i pobornici projekta na čije mane upozorava većina stručne javnosti sada krene upirati prstom na "hejtere", govoriti "što ste se sad uhvatili jednog stabla", ili "smeta vam zavođenje reda i gradnja garaža".

Paralelno će se - možda i na predstojećoj tematskoj sjednici Gradskog vijeća - sasvim sigurno zaklinjati u zelenu politiku, zaštitu svakog stabla i gradove budućnosti u kojima se valjda od vrućine i klimatskih promjena treba boriti komercijalnim podzemnim garažama, a ne čuvanjem svakog komadića prirode" napisali su iz splitskog Pametno zaključivši kako se otkrilo pravo lice svakog uključenog u ovaj pothvat.

Oglasio se i dogradonačelnik Bojan Ivošević koji proziva bivše gradske vlasti.

"Neke stvari vrijede više nego što je njihova novčana vrijednost, a jedna takva je bila i pelegrinka na Vukovarskoj koja je danas posječena od strane investitora. Doći će tu razna stabla, al nijedno neće nadomjestit tu pelegrinku koja je utisnuta u memoriju cijele generacije.

Kad kažem da ćemo godinama još osjećati posljedice bivših vlasti, tada mislim baš na ovakve situacije gdje na temelju GUP-a koji su navedene vlasti skrojile, kao i izdanih dozvola u njihovim mandatima, događaju se ovakve stvari.

Ostaje nejasno kako pri izdavanju lokacijske dozvole 2009. godine nije bilo ni spomena navedenog stabla (zašto nije zaštićeno) kao i zašto navedeno nije bilo zavedeno u zeleni katastar.

Znam da ugovore i dozvole iz bivših mandata ne možemo poništiti kao ni njihove štetne učinke poput ovoga, al možemo barem kao društvo posljedice osuditi" napisao je Ivošević.

Snimka koja je na Facebooku objavljena uz upozorenje "uznemirujuće" izazvala je more reakcija. "Za plakati gledajući ovaj zločin"; "Nek se srame oni koji su ovo osmislili i srušili"; "Sramite se"; "Srce mi se cipa...", samo su neki od komentara.

Komentara 15

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
08:24 13.06.2023.

Vidi ti bojana, za sve su krivi prethodni iako je šteta napravljena za njegovog mandata. tomaševićeva škola.

DU
Deleted user
10:39 13.06.2023.

Ma samo naprijed PAMETNO!!!!! To je nama naša borba dala ...da imamooo...

ST
starsandstripes
11:41 13.06.2023.

i da sto godina vladaju uvijek će bivša vlast biti kriva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije