Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JUŽNO BOJIŠTE 3

VIDEO Dogodilo se nešto što možda u povijesti nije zabilježeno, brodovi u to područje više nisu uplovljavali

17.03.2020.
u 11:37

Uz veliku potporu HVO-a, prvi učinjeni korak bilo je osiguranje lijevog krila glavnih snaga ovladavanjem doline rijeke Neretve i potpunim oslobađanjem Mostara.

Na teritoriju Republike Hrvatske zavladalo je primirje, no borbena djelovanja prema dolini Neretve nastavljena su jer sarajevsko primirje, koje je trebalo nastupiti 3. siječnja 1992., obuhvaćalo je prostor Republike Hrvatske, ali ne i BiH. 

Ovu situaciju iskoristio je Glavni Stožer OSRH. Postavivši za zapovjednika Južnog bojišta generala Janka Bobetka, 22.travnja pokreće borbena djelovanja koja su završena 22.listopada, nakon šest mjeseci teških i krvavih borbi. 

Na ovom prostoru koncentriraju se snage čija su okosnica bile i  1. i 4. gardijska brigada, uz ostale pridodane jedinice. To su operativno najjače postrojbe koje su bile na raspolaganju OS RH u to vrijeme. 

Uz veliku potporu HVO-a, prvi učinjeni korak bilo je osiguranje lijevog krila glavnih snaga ovladavanjem doline rijeke Neretve i potpunim oslobađanjem Mostara. Uz koordinirano djelovanje sa snagama u Dubrovniku, pokrenuta je deblokada Dubrovnika i oslobađanje šireg dubrovačkog područja, uz teške i krvave borbe za svaki vrh, svaku čuku. 

– Deblokada Dubrovnika, ta operacija traje točno šest mjeseci. Koliko je god lako blokirati grad, a lako je blokirati ovaj grad, toliko je  teško i još teže ga je deblokirati – rekao je Nojko Marinović

Bojnik Ilija Vučemilović-Šimunović ispripovijedao je kako se dogodilo nešto što možda u povijesti nije zabilježeno.

– Naš tenk pogodio je topovnjaču – rekao je Vučemilović-Šimunović.

Dogodio se podbačaj, međutim dogodilo se nešto što je u teoriji gađanja moguće – dogodio se rikošet od morske vode. Podignuo je granatu u samo nadgrađe broda, gdje je ona eksplodirala. Od tada brodovi u to područje nisu izlazili – rekao je Mihalina. 

Što se događalo dalje, možete vidjeti u ovoj epizodi: 

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

 

Ključne riječi

Komentara 6

PU
Pulchrum
17:40 17.03.2020.

Branitelji - naši neupitni heroji

Avatar rubinet
rubinet
19:04 17.03.2020.

Sjećam se toga.Bio.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
14:32 17.03.2020.

U 4 epizodi.. obrana HVO Vitez, Kiseljak, Vares...se odlaze zbog Corona virusa..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije