Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vesna Pusić:

'Ne mogu se primjenjivati pravila Schengena, to je kao da inzistirate da se poštuju prometni znakovi kad je požar'

vesna pusić
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/7
21.10.2015.
u 21:14

Izbjeglička kriza, a s njom i brodski kamp, potrajat će, kaže Pusić, dok se ne postigne sporazum između Europske unije i Turske, preko koje dolaze svi migranti

– Željeli smo da predstavnici diplomatskog zbora iz 35 zemalja iz prve ruke razgledaju kampove u Opatovcu i Slavonskom Brodu. Ono što se vidi i čuje iz medija ne ostavlja pravi dojam koji ostavlja slika na terenu, kada vidite ljude koji rade, ljude koji su tu zbrinuti i kako uopće izgleda ta populacija – kazala je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić prilikom večerašnjeg posjeta gradilištu budućeg zimskog izbjegličkog kampa u Slavonskom Brodu, u kojem se prve izbjeglice očekuju do kraja idućeg tjedna. Prema njezinim riječima, izbjeglice će u Slavonskom Brodu ostajati najviše do 48 sati, jer "nakon toga oni počinju sami hodati prema zapadu".

Izbjeglička kriza, a s njom i brodski kamp, potrajat će, kaže, dok se ne postigne sporazum između Europske unije i Turske, preko koje dolaze svi migranti.

– Europska unija i Njemačka vrlo aktivno rade na dogovoru s Turskom, kako bi se toj zemlji financijski i organizacijski pomoglo da na svom teritoriju zbrine između 1,5 i 2 milijuna izbjeglica. Ne treba zaboraviti ni Libanon i Jordan, koji su puno manje i siromašnije zemlje od Turske, a također se nose s ogromnim brojem od 700 tisuća do 1,2 milijuna izbjeglica – kazala je Pusić. Na upit hoće li u slučaju zatvaranja granica izbjeglice u Slavonskom Brodu ostajati i dulje od 48 sati, ministrica je odgovorila kako se to ne može očekivati. Jedino u slučaju da Njemačka zatvori granice, onda bi došlo do domino efekta. Sve će ovisiti o tome koliko i do kada će Njemačka moći primati izbjeglice.

– Na izbjeglice se ne mogu primjenjivati pravila Schengena i Dublina, jer ovo nije redovna situacija. To je kao da inzistirate da se poštuju prometni znakovi kad je požar. Ovo je požar. Prema tome, treba prvo gasiti i spasiti, a onda, kada nastupe normalni uvjeti, ponovno ćemo se pridržavati svih pravila – istaknula je Pusić. Ona je dodala kako se izbjeglički kamp gradi u Slavonskom Brodu zbog njegova dobrog zemljopisnog i komunikacijskog položaja, lokacije izvan grada i najjednostavnijeg transporta ljudi. Kamp u Opatovcu zatvorit će se kada se otvori kamp u Brodu.

>> Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>> Kotromanović: Prestanite širiti paniku! Izbjeglice nisu ukrale nijedno jaje, nećemo slati vojsku na granicu

Komentara 70

BU
Bulaba
21:51 21.10.2015.

Opet lažete. Izričito ste rekli da će i Opatovac i Slavonski Brod raditi istovremeno. Osim toga, izričito ste rekli da ćete u Hrvatskoj ostaviti svakog drugog migranta, a to je 350 tisuća do kraja godine minimum. Mjesec dana ste u tajnosti pripremali Slavonski Brod, morali ste otkriti karte nakon što se Milanović po običaju neuračunljivo izlanuo. Ista je stvar i s Prevlakom gdje ste također u tajnosti napravili prihvatni centar, pa samo treba biti strpljiv, jer će se kad tad netko od vas izlanuti i o ostalim lokacijama koje u tajnosti pripemate. Da se ne spominje kako nema nikakvog smisla graditi kamp u Slavonskom Brodu koji nije na nikakvoj ruti, niti je blizu bilo koje granice. Dakle, lažete, muljate, mijenjate priču svakih pet minuta isključivo kako bi kupili vrijeme dok Sloveniji ne dođu u pomoć druge zemlje EU braniti ogradu prema Hrvatskoj i ne zatvore granicu, i dok ne dovedete Hrvatsku pred svršen čin ostanka milijjuna bijesnih migranata u Hrvatskoj zauvijek.

DU
Deleted user
21:50 21.10.2015.

aj ca vise..smisna si..

DU
Deleted user
21:52 21.10.2015.

Neshvatljivo je da Europski političari ne shvaćaju da se bolest glave liječi u glavi a ne u peti !! Za deset ili petnaest godina o Viktoru Orbanu će se zboriti kao velikom vizionaru, blaženiku a možda i kršćanskom svecu, dok će Angelu Merkel proklinjati milijuni ljudi !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije