Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prepucavanje

Verbalni rat SDP-a i SDSS-a u Saboru zbog izbornog zakona

arsen bauk
Foto: Petar Glebov/24sata
1/3
14.12.2010.
u 12:14

Bauk: SDSS torbari mandatima! Pupovac: Kao da nas opet optužuju da destabiliziramo državu

Mali verbalni rat i prepucavanje dogodilo se između nekolicine SDP-ovih zastupnika i Milorada Pupovca (SDSS) prilikom rasprave o Vladinom prijedlogu izmjena Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, koji se usklađuje s promjenama Ustava i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Govoreći u ime kluba SDP-a, Arsen Bauk je rekao kako ne mogu podržati zakon u ovom obliku jer bi prema prijedlogu zakona zajamčene mandate dobila samo jedna lista, a to se u teoriji zove premijski sustav.

- Želimo vjerovati da su se kolege iz SDSS-a malo zanijeli i da neće ustrajavati na ovakvom rješenju. No ako bi HDZ i SDSS ustrajali na ovome, to bi za SDP bio primjer političke korupcije kojim jedan koalicijski partner nagrađuje drugoga - kazao je Bauk, ali i otišao korak dalje:

- To bi bio primjer političkog torbarenja, ali ne onog Sanaderovog, u kojem se u torbama nosio novac predsjednicima koalicijskih stranaka, nego ovog najnovijeg u kojem se koalicijskim strankama u torbi nose mandati koji nemaju pokriće u glasovima.

Bauk je dodao kako mu je žao HDZ-a jer je zbog tri glasa SDSS-a koji podržavaju Vladu pristao na ovakvo rješenje. No žao mu je i SDSS-a jer, tvrdi, oni u SDP-u nisu misli da će im postati upitna SDSS-ova privrženost demokraciji i demokratskim načelima, ali izgleda da je točna konstatacija da vlast kvari.

Uzvratio mu je Milorad Pupovac (SDSS) ustvrdivši ako netko misli da bi se demokracija trebala braniti od boljeg ostvarivanja prava manjina u RH i ako netko misli da svi drugi imaju pravo na sporazume, a da pripadnici manjina nemaju pravo sporazumjeti se oko onoga što je najbolje za reguliranje njihova položaja, onda je taj u nesporazumu s tim kako se razumije demokratska igra.

- U svoja tri mandata jako dobro znam da to što radim nije nikakva premija za mene niti za mnoge druge koji su u vezi sa mnom. Bilo bi vam bolje da govorite o nečem drugom - kazao je Pupovac.

- No ako nas netko želi optužiti da destabiliziramo demokraciju, kao što su nas neki optuživali devedesetih da destabiliziramo državu, onda taj ulazi u zonu korištenja "antimanjinskog" jezika - dodao je.

Željko Jovanović (SDP) ukazuje da izborni zakon mora biti najdemokratičnije rješenje, a to nije davanje ekskluzivnog prava na temelju broja glasova. Nijedna stranka ne smije biti ekskluzivan predstavnik manjina.

- Ukazujemo na to da SDSS naplaćuje svoju slijepu poslušnost vladajućoj stranci.

Ivan Hanžek (SDP) kazao je Pupovcu da ga Franjo Tuđman nije htio prihvatiti kao svog Pribićevića, ali da je sada u tome uspio.

Dinko Burić (HDSSB) ustvrdio da malo koja manjina u svijetu ima ovakva prava kakva ima srpska manjina u Hrvatskoj.

- Zar nije dosta biti jednak nego se mora biti jednakiji - nastavio je Burić i dodao da je ovaj zakon napisan samo zbog SDSS-a koji će dobiti ne tri nego 4 zastupnika. Upozorio je kako će Srbi dolaziti avionima, kamionima, autobusima i traktorima kako bi glasovali te dodao da predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović nije osuđen, ali je aboliran.

Mile Horvat (SDSS) upozorio je predsjedavajućega da energičnije zaštiti predsjednika jedne parlamentarne stranke koji nije ni pod istragom niti je osumnjičen, a ni osuđen.

Komentara 97

RO
RobyRoby
12:40 14.12.2010.

IMA ARESEN BAUK PRAVO.

OB
-obrisani-
12:55 14.12.2010.

Potukle se DVIJE ---JOVICE,ahhaa

UT
utatica
18:05 14.12.2010.

ovo je priprema za veliku koaliciju sdp-a i hdz-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije