Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon oružane pobune

Prigožin više nije u Bjelorusiji. Lukašenko otkrio gdje bi mogao biti: Putin ga neće ubiti, nije osvetoljubiv

Jevgenij Prigožin
Foto: REUTERS
1/4
06.07.2023.
u 11:03

Vjerovalo se da je Prigožin pristao otići u Bjelorusiju kao dio dogovora da se okonča njegov pokušaj oružane pobune.

Šef plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin nije u Bjelorusiji, potvrdio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko. Bjeloruska novinska agencija Beita citira što je Lukašenko rekao na pitanje gdje je Prigožin i Wagner. "Ovo je ruska tvrtka. Dakle, pitanje očito nije za mene. Koliko sam obaviješten, borci su u svojim kampovima. Što se tiče Prigožina, on je u Sankt Peterburgu. Nije na području Bjelorusije", kazao je javlja Guardian. Također je sugerirao da bi Prigožin mogao biti u Moskvi umjesto u Sankt Peterburgu, rekavši: “Što se tiče Jevgenija Prigožina, on je u Sankt Peterburgu. Gdje je jutros? Možda je ujutro otišao u Moskvu". 

Video: Broj mrtvih u raketnim napadima na Lavov raste

Lukašenko je također rekao da nije zabrinut da će se plaćenici okrenuti protiv Bjelorusije u bilo kojoj fazi i da bi umjesto toga mogli biti iskorišteni za obranu zemlje.

Čelnik Wagner grupe Jevgenij Prigožin je "apsolutno slobodan" i nije u opasnosti, rekao je predsjednik Lukašenko nedugo nakon potvrde da je vođa Wagnera u Rusiji. Lukašenko je rekao da je "siguran" da Vladimir Putin neće ubiti vođu Wagnera u egzilu, Jevgenija Prigožina.

"Ako mislite da je Putin zlonamjeran i osvetoljubiv i da će Prigožin sutra biti ubijen... ne, to se neće dogoditi", rekao je.

Vjerovalo se da je Prigožin pristao otići u Bjelorusiju kao dio dogovora da se okonča njegov pokušaj oružane pobune.

Podsjetimo, ruska državna televizija u srijedu je žestoko napala Jevgenija Prigožina, vođu plaćenika u egzilu koji je prošli mjesec pokrenuo oružanu pobunu, te rekla da se istraga o tome što se dogodilo još uvijek energično provodi.

GALERIJA Povlačenje boraca Wagnera

Jevgenij Prigožin
1/6

Prigožin, osnivač skupine plaćenika Wagner, preuzeo je kontrolu nad južnim ruskim gradom Rostovom na Donu 24. lipnja, zauzeo tamošnji zapovjedni centar gdje Rusija koordinira svoj rat u Ukrajini i poslao kolonu boraca prema Moskvi prije nego što je odustao nakon što je sklopio dogovor s Kremljom.

VEZANI ČLANCI:

Njegova pobuna predstavljala je najveću prijetnju predsjedniku Vladimiru Putinu otkako je ruski čelnik došao na vlast prije više od dva desetljeća i prisilila je Kremlj da krene ograničavati štetu te stavi naglasak na lojalnost oružanih snaga i jedinstvo društvo suočenog s izdajom. Prema sporazumu kojim je okončana pobuna, Prigožin, čiji je cilj bio svrgnuti ministra obrane i načelnika Glavnog stožera zbog, kako je rekao, njihovog nesposobnog vođenja rata, trebao se preseliti u susjednu Bjelorusiju. U zamjenu za to, kaznena prijava protiv njega trebala je biti odbačena.

Ruske sigurnosne službe izvršile su pretres u domu šefa Wagner grupe u egzilu Jevgenija Prigožina u Sankt Peterburgu. Unutra su pronašli brojne čudne predmete, uključujući perike, malj i oružje. U objektu su se nalazile i zlatne poluge čija vrijednost nije izračunata. Slike i video su objavile prokremaljske novine Izvestia nakon racije.

Komentara 7

SI
SilvoCesnik
16:13 06.07.2023.

Putin nece da ga ubije, a i zasto bi, on ce jos mnogo trebati u vremenima koje dolazi.

BT
Branko_Trol
12:12 06.07.2023.

Nece ga ubit putin dobar je on

LU
Ludwik
10:34 06.07.2023.

Kakve su to konfuzne vijesti?! Pa zar nisu rusoljubi na ovom portalu tvrdili kako je izmještanje Prigožina u Bjelorusiju pametan i smišljen potez Vladimira Putina u njegovoj "trodnevnoj specijalnoj vojnoj operaciji".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije