Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proglašena prirodna katastrofa

Velike poplave u zapadnoj Bosni, hitne službe očajne: 'Vatrogasci ne mogu ništa učiniti'

Pogled iz zraka na rijeku Unu kod Hrvatske Kostajnice
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
16.05.2023.
u 17:12

Ugrožena su naselja, vatrogascima je onemogućeno djelovanje zbog velike količine vode na terenu, a zbog izlijevanja se ne može prometovati na nekoliko putnih pravaca.

U posljednja 24 sata zbog obilnih kiša dodatno je otežano stanje na području zapadne Bosne, gdje se izlijeva sve više rijeka i vodotoka zbog čega je poplavljeno više desetaka obiteljskih kuća i objekata, a hitne službe doslovno nisu mogle pomoći zbog velike količine vode. Prema podacima Civilne zaštite Unsko-sanske županije, zabilježeno je 50-tak litara padalina po četvornom metru, što je dovelo do porasta vodostaja svih rijeka iznad kritičnih razina, prezasićenosti mnogih kanala za odvodnju oborinskih voda te pojava bujičnih poplava. 

Posebno je zabrinjavajuće što je visok vodostaj dviju najvećih rijeka Une i Sane. Vodostaj rijeke Sane naglo raste, zbog čega se očekuje izlijevanje iz korita, što bi dodatno otežalo stanje u Sanskom Mostu, gdje je jučer proglašeno stanje prirodne nesreće. Vatrogasne i hitne službe su bile nemoćne u više slučajeva. "Prigodom nekoliko intervencija, vatrogasci nažalost nisu ni mogli ništa učiniti zbog velike količine vode na terenu", priopćeno je iz Županijskog centra Civilne zaštite Unsko-sanske županije.

Stanje je najteže u Kulen Vakufu i Sanskom Mostu, u kojemu je proglašeno stanje prirodne nesreće. Zbog izlijevanja vode onemogućeno je prometovanje na nekoliko putnih pravaca. Na području Bihaća je ugroženo više naselja, a tamo je poplavljeno pedeset stambenih i pomoćnih objekata. U tome gradu, koji je i administrativno središte, spasilački timovi Službe civilne zaštite su imali nekoliko evakuacija osoba koje su ostale odsječene zbog poplava. Mještane i vlasti zabrinjavaju prognoze meteorologa koji najavljuju nastavak obilnih padalina. 

>>VIDEO Ogromna šteta u Srednjoj školi Obrovac: Voda uništila namještaj, podove i opremu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije