Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unosan posao

Velika potražnja za dvojnicom Angele Merkel

Ursula Nawa-Wanecki
Foto: Deutsche Welle
10.03.2017.
u 14:32

Poljakinja koja redovito preuzima ulogu Angele Merkel priča o svom uzbudljivom životu

Ursula Nawa-Wanecki zarađuje glumeći njemačku kancelarku. Kao dvojnica Angele Merkel ona ima gotovo isto toliko termina kao i njezin uzor. I puno zanimljivih dogodovština.

Ona gestikulira kao Angela Merkel, pravi rukama romb kao Merkel, nosi tipičnu frizuru Angele Merkel, piše Deutsche Welle. U ormaru ima mnoštvo cipela, sakoa u svim bojama, torbica, kao i brojne lančiće i ogrlice. U njezinoj kući u blizini Kölna puno toga podsjeća na poznatu političarku. Ali, na pločici na vratima ne piše Merkel nego Ursula Nawa-Wanecki.

A onda se na vratima pojavljuje "gospođa savezna kancelarka". Tko bi mogao slutiti da će skromna porezna savjetnica iz Poljske, koja od 1985. živi u Njemačkoj, jednoga dana postati najtraženija dvojnica kancelarke Merkel? I da će kao takva predstavljati vrhunac proslave rođendana jednog ruskog oligarha u njemačkom dvorcu Elmau? Ili da će - dok oko nje eksplodiraju automobili i bruje propeleri helikoptera - igrati glavnu ulogu u televizijskoj seriji "Ti si kancelar" koju snima Galileo.tv?

Sve je počelo s karnevalom

Kancelarska karijera Ursule Nawa-Wanecki počela je slučajno, preko karnevalskog kostimiranja. "Zapravo sam htjela obući indijski sari", prisjeća se ova besprijekorno dotjerana žena. Ali, poštar je umjesto naručene haljine donio komad platna. "Stala sam pred ogledalo. Nije mi preostalo ništa drugo nego izaći odjevena kao gospođa kancelarka." Ali, to je bio pun pogodak! Potaknuta time poslala je fotografiju jednoj agenciji koja posreduje dvojnike. No, odbijena je "zbog premale sličnosti".

A onda je došao telefonski poziv u vrijeme predizborne kampanje za savezne izbore 2013. Tražena je dvojnica za snimanje predzbornih spotova na televizijskim postajama ZDF i RTL. "Sličite li stvarno tako jako saveznoj kancelarki", pitao je njezin budući menadžer Jochen Förster. Prve snimke načinjene su u jednom "prosječnom njemačkom kućanstvu".

"Sve je išlo previše brzo", priča ova 56-godišnjakinja na putu prema svom omiljenom kafiću. I neprestano pozdravlja ljude koji joj mašu. U okolici Olpea dobro znaju svoju "Angie". Kad putuje u Berlin u vlaku koristi isključivo prvi razred. "Ne zbog luksuza", kaže sa smiješkom, "osobito petkom su vlakovi puni mladih ljudi. Oni mi onda prilaze i mole da se fotografiraju sa mnom."

U Berlinu se Ursula Wanecki alias Angela Merkel brzo udomaćila. Uvijek iznova ju taksisti pitaju: "Kamo, gospođo kancelarko?"

Proces sazrijevanja

Zadaća koju obavlja utjecala je i na njezino ponašanje, kaže Ursula Nawa-Wanecki. "To dvojništvo utjecalo je i na moj razvitak, intelektualni kao i politički", kaže ona. Istina, politika je u njezinom životu uvijek igrala određenu ulogu, ali nakon godina u ulozi "kancelarke" mnoge stvari vidi iz druge perspektive. Naučila je živjeti s ulogom "kancelarke". Prilikom javnih nastupa dobiva brojne sugestije, kako bi trebala voditi zemlju.

A kad je izbjeglička kriza bila na vrhuncu, dvojnica Angele Merkel je odustala od brojnih nastupa. Zbog straha. "Izbjegavala sam sajmove i svečanosti zbog straha od znatiželjnika. I dobro je bilo da je moj muž bio uza me."

Kako vlada kancelarka?

Kao "profesionalna političarka" Ursula Nawa-Wanecki pomno bira događaje na kojima će sudjelovati. U svakom slučaju želi izbjeći da nanese štetu ugledu prave kancelarke. Tako je primjerice odbila gostovanje kod satiričara Jana Böhmermanna. Planirane su bile neke golišave scene. "Takvo što kategorično odbijam", kaže Ursula Nawa-Wanecki. Ali, ponekad ipak popusti, kao primjerice u slučaju lezbijskog magazina "Straight" za koji je glumila Merkel u lezbijskoj vezi.

Prevelika medijska buka

Ne čudi da je Ursula Nawa-Wanecki bila pozvana na foto-shooting s fotografkinjom svjetskoga glasa Alison Jackson za francuske novine "Le Monde" i njemačke "Die Zeit". Pritom su nastale fotografije koje u pikantnim pozama prikazuju "gospođu kancelarku" i "predsjednika Hollandea". Svi primjerci tih novina su brzo razgrabljeni.

"Ona ima nevjerojatnu sličnost s gospođom Merkel i naravno talent", kaže menadžer Förster. Samo njezin poljski naglasak ju razotkriva kao kopiju. Ali, i to Ursula Nawa-Wanecki zna iskoristiti kao svoju prednost. Prilikom jednog nastupa se našalila da se kod nje kod kuće uvijek govori njemački s poljskim naglaskom. Na kraju krajeva, ona ima poljske korijene, kaže Ursula Wanecki. I doista, djed prave Angele Merkel zvao se Kazmierczak i potjecao je iz Poznana. Dok je to govorila Ursula Nawa-Wanecki u sebi se smijala i pognula pogled na svoje kratko odrezane nokte. Točno kao i prava kancelarka.

>> Dan kada su sve žene svijeta željele biti Angela Merkel

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije