Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Sve ispod nije rentabilno'

Velika potražnja za odojcima, traži se 22 kune za kilogram: 'Sve nas je pogodilo, nekako se snalazimo'

Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
19.12.2021.
u 20:21

Nešto nam je i ostalo, tako da ćemo ovu godinu svesti na pozitivnu nulu, kazao je uzgajivač

Ovogodišnja potražnja za domaćim odojcima je velika, a sve je za nadolazeće blagdane već unaprijed rasprodano. Svinjogojac Ladislav Walter ima spremno 80-odojaka, a da je imao još stotinjak komada, kaže da bi sve prodao. 

- Teški su između 20 i 40 kilograma i svi su iz vlastitog uzgoja. Cijena je oko 22 kune po kilogramu. To je neka cijena da se pokrije nešto malo troškova, da se uspije neka plaća zaraditi - 20, 22 kune, sve ispod nije rentabilno. 18 do 20 kuna je onaj minimum da bi uopće pokrili troškove, kaže Ladislav za HRT te dodaje kako je ova godina za njih posebno teška.

- Zemlje nema, natječaji nisu izišli, unajmljujemo dosta toga. Suša, elementarne nepogode, sve nas je pogodilo, ali nekako se snalazimo. Nešto nam je i ostalo, tako da ćemo ovu godinu svesti na pozitivnu nulu, nadovezao se Franjo Walter.

Vjekoslav Petrusek iz Lukača, dragovoljac i branitelj, ne skriva ogorčenje. Prepolovio je broj krmača te u svinjce više ne ulaže. Da nema svoju hranu, misli da bi već odustao. 

- Dva mala praseta, ili jedno malo veće vam je metar ureje - 750 kuna. Pa ti odluči treba li njega uhraniti za tih 750 kuna, a metar ureje je, poljoprivrednici to dobro znaju - kap u moru, tvrdi Vjekoslav.

Kazao je kako mu je cijena odojaka za stalne kupce već godinama ista. Ove će godine imati oko 80 komada i prodat će ih po cijeni od 18 do 20 kuna za kilogram. Podnio je i zahtjev za naknadom štete koju je pretrpio zbog nevremena, no od pomoći još ništa.

Iz Danske, Njemačke, Austrije i Mađarske u ovo doba godine uvozilo se u prosjeku 400-tinjak tisuća odojaka.

>> VIDEO Raspudić: Ovo je zadnji pokušaj da se frustracije ljudi usmjere kroz institucije, u protivnom ostaje ulica i ekstremizam, s čime ne želimo imati ništa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije