Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON KAMPANJE Predsjednički izbori u SAD-u donose i novu političku platformu

Velika očekivanja u BiH od novoga predsjednika

04.11.2008.
u 23:00

Uz Afganistan, Irak, Iran, Sjevernu Koreju, najspominjanija država u oštroj američkoj predizbornoj kampanji sigurno je bila Bosna i Hercegovina.

Sve je počelo naoko nevinom tvrdnjom Hillary Clinton, kandidatkinje Demokratske stranke za Bijelu kuću, koja je replicirajući političkom konkurentu Baracku Obami u jednoj emisiji kazala “kako je riskirala svoj život u misijama devedesetih na prostoru Bosne i Hercegovine”.

Poruke budućnosti
Par mjeseci kasnije njezina “hrabrost” tijekom rata u Bosni i Hercegovini bila je potpuno raskrinkana. Izborom novog američkog predsjednika ime Bosne i Hercegovine moglo bi se sve češće spominjati i u globalnom političkom kontekstu.

Tako je barem obećavao Joseph Biden, potpredsjednički kandidat Baracka Obame, čovjek koji je tijekom rata u Bosni i Hercegovini zagovarao intervenciju NATO-a.

– Senator Joseph Biden je čovjek koji je pomogao Bosni i Hercegovini prije nego itko drugi.

On i ja, dok sam bila državni tajnik, trudili smo se da zaustavimo etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini – poručila je nedavno bivša američka državna tajnica Madeleine Albright.

Peticija Hrvata
Premda Hrvatima u Bosni i Hercegovini bivši Clintonov izaslanik za Balkan Richard Holbrooke, s čijim se imenom licitira za mjesto novog državnog tajnika SAD-a, nije ostao u dobrom sjećanju, optimizam možda budi Biden.

Senator Biden kao deklarirani katolik na adresu Henryja Hidea, voditelja ureda za međunarodne odnose u Washingtonu, te Richarda Armitagea, zamjenika ministra u odjelu ministarstva, uputio je pismenu zamolbu - peticiju kojom u ime Hrvatsko-američke udruge Uzbuna izražava energično protivljenje ideji da UN i službeno potvrdi Ashdowna kao novog “poglavara” BiH.

Senator Biden u svome je pismu Ashdowna otvoreno optužio za protukatoličko držanje, što je dokazao i kao zapovjednik britanskih postrojba koje su u Sjevernoj Irskoj izvodile brutalne akcije protiv irskih katolika. Sve u svemu, pobjeda Obame označila bi pred jalovom Europom snažniji politički kurs SAD-a prema stanju u Bosni i Hercegovini.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije