Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trinaestogodišnjakinja na sudu izborila pravo na smrt

Velika Britanija: Djevojčici dopušteno da odbije operaciju i umre

Autor
Zorana Bajt
11.11.2008.
u 17:25

Smrtno bolesnoj britanskoj djevojčici sud je dopustio da umre, nakon što je lokalna bolnica pokušala sudskim putem djevojčicu prisiliti na transplantaciju srca protiv njezine volje.

Osam godina patnje
Hannah Jones (13) s pet je godina oboljela od rijetke vrste leukemije, što je kasnije dovelo do nespecifične bolesti srca, za koje suvremena medicina nema rješenje. Lijekovi koje je primala prouzročili su rupu u srcu. Pije mnogo lijekova i nosi poseban srčani pacemaker zbog kojega je provela sedam mjeseci u bolnici. Prema pisanju britanskog lista The Telegraph, djevojčica je željela prekinuti medicinske tretmane i umrijeti dostojanstveno, ali je socijalna služba za zaštitu djece prijetila da će je odvojiti od obitelji ako ne pristane na rizičnu operaciju presađivanja srca. Roditelji Hannah Jones odlučili su poštovati njezinu želju jer su liječnici upozorili djevojčicu da zbog operacije može umrijeti.

Teška i naporna bolest potpuno je oslabila Hannin imunološki sustav. Postojala je čak mogućnost da joj se nakon operacije vrati leukemija, pa je Hannah odlučila da više ne ide na liječničke preglede i ne pristine na transplantaciju srca.

Kad su za to čuli, dužnosnici i liječnici bolnice u Herefordu, u kojoj se djevojčica liječila, podnijeli su tužbu Vrhovnom sudu tvrdeći da su je roditelji natjerali da odustane od operacije. Tužba je, nakon dugotrajne borbe, odbijena s obrazloženjem da Hannah može sama prosuditi želi li novo srce, a bolnici je naloženo da joj “dopusti da u miru provede posljednje dane života”.

– Ne mogu vjerovati da su liječnici pomislili da mi želimo da naša kći umre. Hannah je već dosta propatila i to što su je prisilili da svjedoči pred sudom za svaku je osudu. Mi, naravno, želimo da ona bude što dulje s nama, ali nećemo ju prisiljavati na ono što nikako ne želi. Bila je u bolnicama gotovo cijeli život i odlučila je da joj je dosta – izjavio je Hannin otac novinarima nakon izricanja presude.

Presuda bi mogla potaknuti raspravu o eutanaziji u Velikoj Britaniji, koja ju ne dopušta. Nizozemska je postala prva zemlja koja je dopustila asistirane smrti za terminalno bolesne u travnju 2002. Godišnje se u toj zemlji zaprimi 9700 zahtjeva za eutanaziju, od kojih se oko 3800 odobri. Luksemburški parlament prihvatio je 19. veljače zakon kojim se legalizira eutanazija i asistirani suicid.

Medicinska etika
Eutanazija je ozakonjena u Belgiji i američkoj saveznoj državi Oregon.

U tijeku su rasprave o eutanaziji u nekoliko zemalja širom svijeta – u Meksiku, Australiji i Kini.

Slučaj eutanazije francuskog liječnika i sestre optuženih za ubojstvo bolesnika oboljelog od karcinoma u terminalnoj fazi, 2007. godine, također je raspirio raspravu o medicinskoj etici u Francuskoj.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije