Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
75. OBLJETNICA

Veleposlanik Glunčić u Mauthausenu odao počast žrtvama nacionalsocijalizma i 200-njak Hrvata

Foto: Veleposlanstvo RH Beč
1/4
05.05.2020.
u 16:23

Veleposlanik Glunčić je nakon tihe komemoracije svim stradalim logorašima kod središnjeg spomenika, odao počast i hrvatskim žrtvama pred spomen pločom koju je Republika Hrvatska postavila 2001. godine

U povodu 75. godišnjice oslobađanja nekadašnjeg nacističkog koncentracijskog logora „Mauthausen“ u Gornjoj Austriji, veleposlanik Republike Hrvatske u Austriji Daniel Glunčić posjetio je u utorak poslijepodne memorijalni centar Mauthausen, te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odao počast žrtvama nacionalsocijalizma, stoji u priopćenju Veleposlanstva RH u Beču, poslanom medijima.

Isti izvor ističe da je veleposlanik Glunčić nakon tihe komemoracije svim stradalim logorašima kod središnjeg spomenika, odao počast i hrvatskim žrtvama pred spomen pločom koju je Republika Hrvatska postavila 2001. godine. Napominje se kako je veleposlanikov posjet Mauthausenu ove godine bio moguć samo uz njegovu izričitu želju i u koordinaciji s Odborom za obilježavanje obljetnice u Mauthausenu.

Dodaje se kako se je velika središnja komemorativna svečanost, koja je svake godine na današnji dan, uz državni vrh Austrije, okupljala i sudionike velikog broja organizacija kao i najviše predstavnike svih zemalja, pa tako i iz Hrvatske, čiji su građani stradali na ovom području, ove se je godine uslijed pandemije COVIDA-19 preselila u virtualni svijet i održat će se 10. svibnja pod geslom “Čovječnost bez granica”.

Koncentracijski logor Mauthausen osnovan je 1938. godine, a u sedam godina postojanja u njemu je bilo zatočeno više od 200.000 ljudi, od kojih je čak oko 100.000 umrlo. Među zatočenicima je bilo i oko 200 hrvatskih građana. Logoraši su radili u kamenolomu i obližnjoj industriji oružja, a zadnje likvidacije izvršene su neposredno pred oslobođenje od strane američkih snaga, 05. svibnja 1945. godine.

Ključne riječi

Komentara 1

IP
ISKRENI_PARTIZAN
23:18 05.05.2020.

Jugokomunisti nas neprestano vračaju u prošlost!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije