Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOĆE LI MORATI DATI OSTAVKU

Večernji list doznaje: Ustavni sud u ponedjeljak u 11 sati odlučuje o Milanovićevoj kandidaturi

Ustavni sud odlučio: Zabrana rada nedjeljom ostaje na snazi
Jurica Galoic/PIXSELL
16.03.2024.
u 14:19

Nakon izbora može se dogoditi situacija da se predsjednik Republike Zoran Milanović oko sastavljanja nove vlade treba konzultirati s premijerskim kandidatom SDP-a Zoranom Milanovićem, upozorava GONG u reakciji na neočekivanu Milanovićevu objavu

Cijela Hrvatska se od jučer pita smije li Zoran Milanović doista ući u izbornu utakmicu dok je još predsjednik Hrvatske ili mora smjesta dati ostavku. O tome će odlučiti Ustavni sud Republike Hrvatske, a Večernji list doznaje da će se sjednica Ustavnog suda o Milanovićevoj kandidaturi održati u ponedjeljak 18. ožujka u 11 sati.

Iz Ustavnog suda upravo su poslali i pripćenje za javnost s potvrdom te sjednce: "Ustavni sud Republike Hrvatske obavještava javnost da je predsjednik Ustavnog suda za ponedjeljak 18. ožujka o.g. s početkom u 11.00  sati sazvao Stručni sastanak sudaca i nakon toga Sjednicu Suda sa sljedećom dnevnim redom: 1. Nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora u povodu izjave Predsjednika Republike Hrvatske g. Zorana Milanovića da će se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor raspisanih odlukom Predsjednika Republike Hrvatske od 15. ožujka 2024."

Udruga Gong pozvala je u subotu Ustavni sud da se što prije očituje o kandidaturi predsjednika Republike Zorana Milanovića na parlamentarnim izborima upozoravajući da je tom odlukom nastala dosad neviđene pravna nesigurnost u zemlji.

Nakon izbora može se dogoditi situacija da se predsjednik Republike Zoran Milanović oko sastavljanja nove vlade treba konzultirati s premijerskim kandidatom SDP-a Zoranom Milanovićem, upozorava GONG u reakciji na neočekivanu Milanovićevu objavu da izlazi na parlamentarne izbore na listi SDP-a kao neovisni kandidat.

Matica hrvatska ocijenila je u subotu da predsjednik Republike Zorana Milanovića najavom kandidature na parlamentarnim izborima grubo krši ustavni poredak, te ga poziva da povuče tu "nepromišljenu odluku", upozorivši da će u suprotnom biti sankcioniran.    

"Po Ustavu RH predsjednik države ne smije biti član ni jedne političke stranke, prisegnuo je biti predsjednikom svih građana RH te ne smije zastupati stranačke interese, a kamoli ući u političko natjecanje za Hrvatski sabor na listi jedne političke stranke", ističe najstarija hrvatska kulturna institucija u Izjavi o kršenju Ustava RH, jednoglasno donesenoj na sjednici Glavnoga odbora u Bujama i Umagu na kojoj je razmotrena novonastala situacija s nadolazećim izborima za Hrvatski sabor.

Poručuju da "nepodnošenjem ostavke, a istodobno djelovanjem na izborima, predsjednik RH grubo krši ustavni poredak Republike Hrvatske" te ga pozivaju da povuče svoju nepromišljenu odluku. U suprotnom, kažu, "mora biti sankcioniran po važećim hrvatskim zakonima".

Milanović: Zaustavit ćemo hrvatsku tragediju

Predsjednik Republike i SDP-ov kandidat za predsjednika Vlade Zoran Milanović i predsjednik SDP-a Peđa Grbin sa sjednice Glavnog odbora u petak su poručili da će zaustaviti hrvatsku tragediju te da će 17. travnja u Hrvatskoj nastupiti sloboda.

"Počeo sam u dobroj vjeri i s dobrim namjerama i na prvim izborima 2020. godine držao sam se više nego neutralno, prvi sam predsjednik koji uopće nije izašao na te izbore i dao svoj glas, jer sam time pokušao naglasiti svoju neovisnost i distanciranost od dnevnopolitičkog života. To sam učinio i na izborima za gradonačelnika godinu dana kasnije, međutim, okolnosti su se promijenile, ovo o čemu danas odlučujete i o čemu odlučuju hrvatski ljudi nije bilo moguće u mojoj glavi i mom srcu prije dva mjeseca”, kazao je Milanović dočekan snažnim i dugotrajnim pljeskom članova Glavnog odbora SDP-a.

FOTOGALERIJA Nepoznati Milanović: Baka ga je potajno krstila, tukao se u kvartu, a do faksa ga je pratio nadimak

Ustavni sud odlučio: Zabrana rada nedjeljom ostaje na snazi
1/36

Komentara 25

EJ
ejStef
14:28 16.03.2024.

Zašto već u ponedjeljak? Zar se nije moglo čekati kao i u drugim slučajevima, da se stvari slegnu i zaborave? Npr. da se o tome odlučuje nakon izbora, za recimo godinu dana.

NK
Najam krova
15:10 16.03.2024.

Grupa izluženih političara koja sebe naziva Ustavni sud odlučiti će sutra i koliko glavnih državnih odvjetnika može biti izabrano istovremeno. Jedan, dva tri ili više?

ZA
zagabria4
15:39 16.03.2024.

Neka ustavni sud prvo obrazloži kako se Tuđman dva puta kandidirao za dvije funkcije istovremeno. To im nije smetalo a sada im smeta, ali narod pamti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije