Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLOGOVI

Večernjakova blogosfera - blogeri koje volimo!

Blogosfera
Foto: Blogosfera
12.11.2014.
u 14:30

Blogosfera kao mjesto prepuno popularnih komentara, kontroverznih stavova i aktualnih analiza dugi niz godina privlači čitatelje blogova

Ako pratite Večernjakovu blogosferu tada na spomen nekih od ovih pomjmova ili imena nećete ostati s upitnikom iznad glave. Slamka, bumerang, Ratko, Ružica, COOKam, ratne, mama Mima...

Na našim blogovima nalazimo iskustva zaista različitih ljudi, savjete i prekrasne priče. Monika i Izabela savjetuju nam kako urediti dom, Silvija otkriva kako zasaditi vrt u skladu s prirodom,  vrtlog tema iz svakodnevice, a ponekad samo tijek vlastitih misli čitamo na blogu naše Daisy  Pozitivke, a kako jedrilicu ‘HIR 3′ koja je preplovila sva svjetska mora uključujući i zloglasni rt  Horn, na kojoj je snimljeno 25 epizoda dokumentarca ‘Jedrima oko Svijeta’ (koje su prikazane na  Hrvatskoj televiziji, a Mladen Šutej napisao dvije knjige s tih plovidbi: ‘Izazov Atlantika’ i  ‘Jedrilicom oko Cape Horna’) i koja je preživjela i bombardiranje dubrovačke marine 1991. godine, a vraća je u život naš Saša Fegić pratimo na blogu 'HIR 3 - brodski dnevnik'

Trebate savjet fizioterapeuta - tu je Fiziofanatik Bojan! Nešto vas muči i čuli ste negdje da su vam možda blokirane čakre? Kako ovladati njima te pomoći sebi i svojima alternativnim  metodama otkriva nam Biserka na blogu 'Moć životne energije', a kako pronaći Put prema sebi otkriva nam Bojana Svalina, osobni trener i terapeut za dušu i srce.

Promatrajući potrebe svoje  obitelji te djelovanje fitoterapije i francuske aromaterapije na izazove svakodnevnog obiteljskog  života, Andrea je poželjela podijeliti svoje znanje i iskustvo prvo preko bloga Priroda zna, a  kasnije i preko portala Naturala u kojemu je vlasnica i glavna urednica, a koji je nastao na  temeljima njezinog dugogodišnjeg bloga.

Gladni ste? Nešto baš po svom ukusu sigurno ćete pronaći na blogovima 'COOKam i guštam' i 'Uniqua  Hrebina', a od Veljka Barbierija uz recept ćete dobiti i gastronomsku bajku.

Jesmo li financijski zreli ili ne, te mnoštvo savjeta u kojima ćemo saznati kako vlastitu djecu motivirati na štednju, kako ih u današnje vrijeme kad je snobizam velika prijetnja društvu naučiti razaznati prave vrijednosti, te kako ih naučiti da razlikuju umjetne želje od potreba čitamo na blogu "Novac i djeca"  koji autorice Ana i Danijela vrijedno pišu gotovo 3 godine. a upravo su izdale i knjigu koja sadrži izabrane  tekstove s bloga.

Što čitati preporučit će nam naš dugogodišnji bloger 'gospon profesor' koji nam osim o književnim  djelima piše i o svojim putovanjima, dnevno-političkim temama, pa i o iskustvima s učenicima kojima predaje u školi, a foto blog zamišljen kao nekadašnja duplerica (Večernjaka), koji je omogućio jedan drugačiji pogled na svijet, onako kako ga vidi i autor bloga 'Duplerica' Igor Tomljenović, koji je mišljenja da su
znanje, kvaliteta i umjetnički elementi ostavljeni  spomeničkoj baštini i kulturnom nasljeđu.

A jeste li čitali blog Hassana Haidara Diaba 'Ja, seljak'? Evo što Hassan kaže o svom blogu: "Kao reporter, koji je obišao gotovo cijeli svijet i izvještavao sa najopasnijih ratišta na Bliskom Istoku, pomislio sam da su najveći izazovi iza mene. Međutim, nakon dvije godine života na selu, shvatio sam kako sam suočen sa još težim izazovima i kako je biti seljak daleko teže od ratnog izvjestitelja. Zbog toga sam htio s vama podijeliti svakodnevne događaje života na selu."

A poslije pet godina lutanja svijetom i pisanja o tome na blogu '1000 dana ljeta na putu oko  svijeta' naš bloger Tomislav Perko nakon kratkog povratka u Hrvatsku te objave i  promocije svoje knjige o spomenutim putovanjima  (1000 dana proljeća), seli doslovno na drugi kraj  svijeta - Novi Zeland! Kako će ta priča izgledati ne zna, no  čim sazna, pisat će na svom novom  blogu 'Novi Zeland - život na jugu', na kojem već čitamo o pripremama za putovanje.

Filmofili dolaze na svoje na blogovima 'Protukadar' i 'GOODtalking', a o radostima i problemima roditeljstva pišu nam 'Mama Mima' i Nikolina Nakić, a Silvije Tomašević na blogu 'Vatikan i okolica' donosi vijesti iz Rima.

A jedna od naših blogerica s najdugovječnijim stažom i najaktivnijim komentatorima u blogosferi, Ružica Cigler, za svoj blog 'Zastupnica čitatelja' kaže:

Ovaj blog otvoren je za pitanja, komentare i reakcije čitatelja Večernjeg lista. Cilj nam je čitateljima približiti svakodnevni rad Večernjakove redakcije i uključiti ih u aktivan dijalog s našim listom. Večernji list kroz sva svoja izdanja i platforme, na kojima isporučuje sadržaj (tiskana izdanja, internet, SMS…), želi biti otvoren za sve čitateljske prijedloge i sugestije pa je ovaj blog pravo mjesto za interakciju i raspravu s čitateljima. Zastupnica čitatelja pomaže čitateljima naših izdanja da ih bolje razumiju, objašnjava promjene u njima, ali i osigurava visok standard točnosti, uravnoteženog i etičkog izvještavanja

Ipak od svih blogera uvijek se u nekom periodu neki i posebno istaknu, pa tako najveću popularnost doživljava troje naših vrijednih blogera: Ratko Martinović, Zvonimir Despot i Vitomira Lončar.


Razotkrivanje matrice, subliminalne poruke, misterije i tajne - posao kao i svaki drugi?
Naš dugogodišnji bloger Ratko Martinović koji je između ostalog i autor kratkih SF priča,  jedan od organizatora brodske SF konvencije Marsonikon, aktivan predavač na raznim  konvencijama, znanstvenim skupovima i fakultetima uz različite teme, čest gost u raznim TV i  radio emisijama (pa ste ga mogli vidjeti u HRT-ovoj emisiji "Na rubu znanosti" s temom  "Subliminalne poruke" i "Tajanstvena zemlja Mu", TV Novoj u emisiji "Provjereno", televiziji Z1 u  emisiji "Zoom dana" s temama "Vladaju li Masoni svijetom" i "Vanzemaljci - Jesu li među nama" i  brojnim drugima) privatno je intervjuirao i poznate autore poput Davida Ickea, Tonyja Samare,  Williama Engdahla, Stewarta Swerdlowa, Maxa Igana, Ricka Simpsona i brojne druge. Uskoro mu izlazi  i druga knjiga "Subliminalne poruke - Okultna simbolika i društveni inženjering", a radi i na  prvom romanu "Kaleidoskop". Nakon blogova 'Razotkrivanje matrice' i 'Subliminalne poruke' trenutno  piše blog 'Misterije i tajne', našim čitateljima vrlo omiljen i popularan.

Ratko Martinović:
Moj savjet je uvijek – budite svoji i nemojte tražiti interes kao osnovu jer ga nećete naći ili  ćete promijeniti način pisanja zbog utjecaja na vlastito razmišljanje. Uvijek više preferiram one  koji tvrdoglavo nikoga ne slušaju i uče na vlastitim glupostima nego one koji slušaju savjete,  imaju mentore i u njima se prepoznaje tuđi rad.


Bumerang prošlosti - bez raščišćene prošlosti nema nam  ni neopterećene budućnosti!
Zvonimir Despot:
Odlučio sam se za pisanje i u ovoj formi jer je iz dana u dan tema napretek koje nas zasipaju, i to iz prošlosti, umjesto da se konačno više okrenemo budućnosti. No prošlost nas očito stalno proganja, kako ona iz Drugog svjetskog rata i poraća, pa komunizma, i onda sve do Domovinskog rata. Tih je tema previše da bi se o svemu moglo raspravljati u novinama, pa je blog najbolja forma za tako nešto. Zato sam i uzeo naziv ovog bloga „Bumerang prošlosti“, koji najbolje oslikava o čemu je riječ i o čemu ću pisati. Oni koji prate moje pisanje kroz novine i(li) knjige, znaju o čemu govorim i kako pišem, a drugi će imati prilike i ovdje me upoznati. Kao i dosad, u svome pisanju klonim se bilo kakvih osobnih diskvalifikacija i nastojim pisati isključivo posežući za činjenicama.


Dok ima slamke, ima i spasa za hrvatsku kulturu!
Kad se nešto igrom slučaja i bez posebnog plana pretvori u jako sredstvo djelovanja, a policijsko  privođenje, sudske tužbe i pokušaj zatvaranja kazališta dokazuju da je tome tako, onda nema sumnje  da je blog sjajan i da se poruke s njega čuju jako jako daleko! Naravno, riječ je o jednoj od  naših najpopularnijih blogerica Vitomiri Lončar i njezinom blogu 'Slamka spasa' koji je nastao u  rujnu 2010. godine i od tada svake nedjelje navečer čitatelji željno očekuju novi post.
'Slamka' je doživjela i objavu u dvjema knjigama. Knjiga 'Slamka spasa – Prvi dio' iz tekstova  nastalih u periodu od rujna 2010. do travnja 2012. godine odabrano je osamedesetak, te nakon nje  izlazi i "Slamka spasa: Drugi dio".


Vitomira Lončar:
Svoj život dijelim narazdoblje prije i ono nakon rođenja Slamke spasa. Promijenila mi je život i  dala u ruke mogućnost da svakog tjedna GOVORIM. Neprocjenjivo.

Spomenimo i blogere koji su nam tek pristigli, pa i one koji rjeđe pišu; no svi su oni obilježili (ili će to tek učiniti) ovu blogosferu: 

Croatia by Us, Liberalni cafe, blog o osobama s invaliditetom, Ženska Soba, Blogorovanje, Dizajn na kvadrat, Ekonomska blogika, Gastrobajterica, Glazbeni intervju, Globalni semafor, Ispravljanje krive Drine, Kutak za konzervativni trenutak, Mačka u martama, Malleus maleficarum, Na ishodištu, Na životnom putu, Obzorja, Pametovanje, Ratne priče, Strip i ilustracije, Udruga 'Žene u Domovinskom ratu', Turističke priče, Tvornica zdravog osmijeha, Vjerovanja u strah...

Sve blogere i njihove blogove možete pronaći i na jednom mjestu - OVDJE.


I na kraju prisjetimo se još nekih divnih ljudi i blogera koji su prošli kroz našu blogosferu i ostavili neizbrisiv trag i bili iznimno popularni i prihvaćeni od naših čitatelja. To su fra Zvjezdan Linić, Krešimir Mišak, Snježana Nemec, don Anđelko Kaćunko, Boris Veličan...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije