Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europska agencija za okoliš

Važno upozorenje stručnjaka: Više od 1200 djece u Europi godišnje premine zbog zagađenog zraka

Zagreb: Zagađenje zraka u Dugavama
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/4
24.04.2023.
u 07:53

Zagađenje treba rješavati na izvoru, založili su se stručnjaci Europske agencije za okoliš, rekavši da se emisije iz prometa, industrije i grijanja moraju brže smanjivati

Onečišćenje zraka uzrokuje smrt više od 1200 ljudi maloljetnika u Europi godišnje, procjenjuje Europska agencija za okoliš (EEA) u izvješću objavljenom u ponedjeljak. "Djeca su posebno osjetljiva na onečišćenje zraka, od trenutka kad su u maternici pa sve do odrasle dobi", istaknula je agencija sa sjedištem u Kopenhagenu, dodajući da loš zrak također izlaže djecu većem riziku od kroničnih bolesti u odrasloj dobi.

Zagađenje treba rješavati na izvoru, založili su se stručnjaci te agencije, rekavši da se emisije iz prometa, industrije i grijanja moraju brže smanjivati. Jedna od praktičnih mjera koje zagovaraju je poboljšanje kvalitete zraka u blizini škola i vrtića, primjerice stvaranjem više zelenih površina.

Unatoč poboljšanjima posljednjih godina, razine glavnih zagađivača u mnogim europskim zemljama ostaju tvrdoglavo iznad granica koje preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), piše EEA u drugom izvješću. Problemi su osobito prisutni u gradovima. Više od 90 posto urbanog stanovništva u 2021. u zemljama EU-a moralo je živjeti s razinama fine prašine (PM2,5), ozona (O3) i dušikovog dioksida (NO2) koje su bile iznad preporuka WHO-a. To se posebno odnosi na srednju i istočnu Europu, kao i Italiju.

Glavni razlog zagađenja finom prašinom je korištenje krutih goriva poput ugljena za grijanje u industriji. Procijenjenih 1.200 preuranjenih smrti među maloljetnicima pokriva zemlje članice EGP-a, koje uključuju Švicarsku, Norvešku, Island, Lihtenštajn i Tursku, uz 27 zemalja EU-a. "Ne možemo razmišljati o djeci kao malim odraslim osobama kada su u pitanju rizici za okoliš i onečišćenje zraka", rekao je stručnjak za onečišćenje zraka pri EEA Gerardo Sanchez Martinez. "Disanje im je brže, dišu više na usta, bliže su tlu”, istaknuo je.

>> VIDEO Spektakularne snimke dronom: Izviđači vrijedno čiste područje oko Tvrđavice u Osijeku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije