Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grad: pričekajmo ljeto

Splićani udišu arsen i nikal, ovo je dosad nezabilježeno, stanovi su puni troske

Izbor najboljih fotografija 2019., prosinac
Foto: Milan Sabic
1/3
18.04.2023.
u 14:20

Ljudi tvrde kako su im stanovi puni prašine i troske koje donosi vjetar te su uvjereni kako onečišćenje zraka dolaze iz Luke d.d. i traže da mjerodavni reagiraju. Nenad Periš iz NZJZ-a je izjavio kako su rezultat za njih iznenađujući jer do sada nisu imali tako visoke vrijednosti u gradu Splitu, čak ni u Gradskom kotaru Karepovac, gdje je smješten deponij komunalnog otpada.

Ispitivanja kvalitete zraka na području splitskog Gradskog kotara Brda, koje je naručio je Grad Split, provedena od 22. ožujka do 5. travnja, a proveo ga je županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo ponovno su pokazala povišenu razinu arsena i nikla na obje mjerne postaje. Na mjernoj postaji kod Dječjeg vrtića Pluton od 15 dana, koliko je trajalo mjerenje lebdećih čestica, razina arsena bila je povišena čak sedam dana, a kod Dječjeg vrtića Veseli patuljak jedan dan.

Žurni postupak 

Mjerenje kvalitete zraka i ukupne taložne tvari u sjevernom dijelu Splita, u Gradskom kotaru Brda je već provedeno u ožujku 2023. godine na istim lokacijama. Pri mjerenju ukupne taložne tvari na obje postaje, mjesečne količine ukupne taložne tvari, a unutar nje i arsena i nikla prekoračile su parametre iz Uredbe o razini onečišćujućih tvari u zraku, izvijestili su javnost iz splitske gradske uprave koja je oba ova izvješća uputila Državnom inspektoratu na žurno postupanje.

29.12.2022. Sutikva, Split - Pogledi s brda Sutikva povise Solina na tvrdjavu Klis, smetiste Karepovac, grad Split i okolicu Photo: Nikola Radovani/HaloPix/HALOPIX EDITORIAL STOCK
Foto: Nikola Radovani/HaloPix/HALOPIX

Grad: Treba još izmjeriti u ljeto 

Kvaliteta zraka na postaji kod DV Pluton pri mjerenju u ožujku narušena je u tri od 15 dana, koliko je trajalo mjerenje, prekoračenjem godišnje granične i ciljne vrijednosti za arsen. Kvaliteta zraka na postaji kod DV Veseli patuljak bila je u skladu sa zakonskim parametrima.

Iz Grada Splita su poručili kako su rezultati koje su objavili preliminarni i naglasili kako ih još očekuju mjerenja u ljetnom i jesenskom periodu, nakon čega se može dati konačna ocjena kvalitete zraka.

07.03.2018., Split - Panoramski pogled na kotar Brda. Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Gore nego Karepovac 

Visoke vrijednosti iznenadile su i stručnjake županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji takva mjerenja kontinuirano godinama provode.

Nenad Periš iz NZJZ-a je izjavio kako su rezultat za njih iznenađujući jer do sada nisu imali tako visoke vrijednosti u gradu Splitu, čak ni u Gradskom kotaru Karepovac, gdje je smješten deponij komunalnog otpada.

25.08.2019.,Split - Splitsko odlagaliste otpada Karepovac.rrPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prosvjedi idu dalje 

Stanovnike Brda, koji se pripremaju za treći prosvjed, ovi rezultati ne iznenađuju. Tvrde kako su im stanovi puni prašine i troske koje donosi vjetar te su uvjereni kako onečišćenje zraka dolaze iz Luke d.d. i traže da mjerodavni reagiraju.

Početkom mjeseca prosvjedovali su u svom kvartu, a pridružili su im se i vodeći splitski političari: dogradonačelnik Bojan Ivošević, predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević, predsjednik splitskog HDZ-a Tomislav Šuta i njegova potpredsjednica Zrinka Mužinić Bikić.

12.05.2022., Split - Prosvjed pod nazivom "Dosta! Unistavanja javnog zadravstva i zanemarivanja zdravlja zena!" odrzan u Splitu. Ivica Puljak, Bojan Ivosevic Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Na objavljene nalaze reagirali su iz tvrtke Luka d.d. Ističu kako izmjerena ukupna taložna tvar iz prvog preliminarnog izvještaja, dolazi sa svih zemljanih površina čitavog područja industrijske zone, koje je nekoliko puta veće od same površine lučkog područja pod upravljanjem Luke d.d. 

– Mi smo u ovom trenutku, kao javno prozvana strana, prvenstveno zainteresirani da se otkrije otkud povremeno arsen u zraku na mjernoj postaji Brda 1 i pozivamo nadležne institucije da istraže sve moguće izvore onečišćenja na sjeveroistoku Splita. Razumijemo zabrinutost građana i zbog toga smo još ranije samoinicijativno uzorkovali i inicirali dodatne analize tereta kojih rezultate očekujemo ovih dana. Redovito nas obilaze inspekcije koje nisu utvrdile propuste. U ovom trenutku ne nalazimo mogući izvor tog povremenog prekoračenja arsena u zraku iz tereta na lučkom području pod upravljanjem Luke d.d., kao ni u procesima prekrcaja unutar luke. Luka d.d. u svom redovitom poslovanju već dulje vrijeme, a ne povremeno, kako se tvrdi u dijelu javnosti, poduzima sve raspoložive mjere protiv prašenja, uključujući i nabavu posebnog vatrogasnog vozila koje se koristi kod polijevanja tereta – izjavio je direktor Filip Rogošić.

24.02.2023., Split - Stanovnici splitskog kvarta Spinut stalnim prelaskom pjesackog prelaza ispred nebodera zaustavili su promet i poslali poruku Upravi grada protiv izgradnje pretovarne stanice. Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Dodao je kako su dvojica različitih inspektora inspekcija zaštite okoliša 27. ožujka 2023. te ponovno 4. travnja 2023. temeljem napisa u medijima o emisijama prašine s troske uskladištene u Sjevernoj luci u Splitu, obavila nenajavljene inspekcijske nadzore tijekom kojih su utvrdili da Luka d.d. poduzima niz mjera i maksimalan angažman u cilju smanjenja emisija prašine s lučkog područja i negativnog utjecaja na okoliš.

– Utvrđeno je da se tijekom nadzora obavljao ukrcaj troske s otvorenog skladišnog prostora u kamione i odvoz iste s lokacije, da nije uočeno prašenje te nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti inspekcije zaštite okoliša – poručili su iz Luke d.d. Grad Split i stanovnici Brda pozivaju državni inspektorat na hitnu reakciju od koje očekuju da utvrdi odakle arsen i nikal u splitskom zraku.

VIDEO: Posjetitelji Avenue Malla evakuirani zbog dojave o bombi, policija pretražuje shoping centar

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
15:35 18.04.2023.

Splićani udišu arsen i nikal, stanovi su puni troske i uz Boga i domoljublje bi se pravi hrvati mogli zagusiti i dusu ispusiti kao svoji na svome balkanskome i zagadjenome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije