Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLATIT ĆE I KAZNU

Važno pravilo u prometu: Nije kriv za nesreću, napuhao samo 0,3 promila, a zbog ovog ipak ostao bez vozačke

Zagreb: Prometna policija kontrolira vozače povodom Martinja
Matija Habljak/PIXSELL
08.02.2024.
u 13:06

Za vozače mlađe od 24 godine dozvoljena količina alkohola u krvi smanjena je na 0,0 promila.

U srijedu, 7. veljače, oko 22:40 35-godišnji vozač upravljao je osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kroz Gudovac. Zbog nedržanja potrebnog razmaka između svog vozila i vozila iza kojeg se kreće, prednjim desnim dijelom vozila udario je u zadnji desni dio osobnog automobila bjelovarskih registarskih oznaka kojim je upravljao 19-godišnji mladi vozač koji se kretao u istom smjeru i bio se zaustavio ispred raskrižja.

Vozač (35) je osobnim automobilom napustio mjesto prometne nesreće a da nije s drugim vozačem popunio i potpisao europsko izvješće ili na drugi način razmijenio osobne podatke i podatke o vozilima. Međutim, ubrzo je pronađen 35-godišnjak koji je skrivio prometnu nesreću i napustio mjesto događaja, a protiv njega slijedi obavezni prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, javlja policija.

U prometnoj nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba, dok je na oba vozila nastala materijalna šteta. 19-godišnjak u svojstvu mladog vozača upravljao je vozilom pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 0,30 g/kg u organizmu, zbog čega mu je privremeno oduzeta vozačka dozvola uz naredbu o određivanju mjere opreza. Njemu je izdana obavijest o počinjenom prekršaju. 

Inače, u Hrvatskoj je dozvoljena količina alkohola u krvi za vozače 0,5 promila. To znači da bi vozači stariji od 24 godine trebali izbjegavati konzumiranje alkohola prije vožnje. Međutim, za vozače mlađe od 24 godine dozvoljena količina alkohola u krvi je smanjena na 0,0 promila, što znači da bi potpuno trebali izbjegavati konzumiranje alkohola prije vožnje. Upravo zbog toga je 19-godišnjaku i izdana obavijest o počinjenom prekršaju, za što Zakon inače predviđa novčanu kaznu od 90 eura

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Automobil izletio s ceste i završio na krovu u Zagrebu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije