Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
možete dobiti kaznu

U Hrvatskoj ste s inozemnom vozačkom dozvolom? Na jednu stvar morate paziti

Policijska akcija usmjerena na pješake i vozila provodi se tijekom jutra na području Šibenika
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
10.12.2023.
u 07:35

Posebna je priča i za Hrvate koji se iz inozemstva vrate sa stranom vozačkom dozvolom, te stranim državljanima koji imaju odobrenje za stalni ili privremeni boravak u Hrvatskoj

Sve veći broj stranih radnika koji se nerijetko bave dostavom hrane ili prijevozom ljudi, ali i velik broj Hrvata koji su rođeni u drugim zemljama ili su u njih odselili mladi, znače da je hrvatskoj potreban dobro uređen zakon po pitanju inozemnih vozačkih dozvola. Znate li može li vam policija oduzeti vozačku dozvolu izdanu u drugoj zemlji, ili da postoji rok kada stranu morate zamijeniti Hrvatskom vozačkom dozvolom ako dulje boravite u zemlji?

Kao stranac koji boravi u Republici Hrvatskoj, ili hrvatski državljanin koji boravi u inozemstvu pa dođe u Hrvatsku, na temelju važeće inozemne vozačke dozvole koju je izdalo nadležno tijelo strane države možete upravljati motornim vozilom na teritoriju Hrvatske, no ipak postoje neke iznimke. Tako se inozemna vozačka dozvola za upravljanje vozilima D1 i D kategorije neće priznati osobama mlađim od 24 godine, C kategorije mlađima od 21, a C1 i B kategorija onima koji nisu navršili 18 godina.

Ukoliko posjedujete inozemnu vozačku dozvolu, može vam biti izrečena zaštitna mjera zabrane korištenja te dozvole na teritoriju RH, te zabrana izdavanja vozačke dozvole Republike Hrvatske u trajanju od nekoliko mjeseci, no vaša vozačka dozvola neće vam biti oduzeta. Do ovakve formulacije zakona došlo je kako bi se spriječilo pametnjakoviće da po oduzimanju inozemne dozvole jednostavno odu u policiju i zamijene tu dozvolu za Hrvatsku, navodi HAK Revija.

Posebna je priča i za Hrvate koji se iz inozemstva vrate sa stranom vozačkom dozvolom, te stranim državljanima koji imaju odobrenje za stalni ili privremeni boravak u Hrvatskoj. Iako biste možda pomislili da u najmanju ruku vozačke dozvole iz zemalja EU vrijede i kod nas, prevarili biste se. U oba navedena slučaja imate rok od godinu dana unutar kojega inozemnu morate zamijeniti hrvatskom vozačkom dozvolom. Isto vrijedi i za osoblje diplomatskih i konzularnih predstavništva i misija stranih država i predstavništva međunarodnih organizacija u Republici Hrvatskoj, stranih trgovinskih, prometnih, kulturnih i drugih predstavništva te stranih dopisništva.

POVEZANI ČLANCI:

Ipak, nema razloga za strah, proces nije kompliciran niti dugotrajan, naročito ako imate vozačku dozvolu države članice Europskog gospodarskog pojasa (EGP-a). Kako biste dozvolu koju izdaje jedna od tih zemalja zamijenili za Hrvatsku, potrebni su vam samo zahtjev za izdavanje vozačke dozvole, vozačka dozvola koju već posjedujete, te jedna fotografija podnositelja zahtjeva veličine 35 mm × 45 mm i dokaz o identitetu. Ukoliko na vašoj dozvoli izdanoj u državi članici EGP-a ne piše datum prvog izdavanja, za svaku kategoriju uz zahtjev treba priložiti potvrdu nadležnog tijela državne članice EGP-a o datumu prvog izdavanja. Ako to ne učinite, kao datum polaganja upisuje se datum izdavanja vozačke dozvole u zemlji članici EGP-a.

Ako je vašu vozačku dozvolu izdala zemlja koja nije članica EGP-a, osim svih već navedenih dokumenata bit će vam potreban prijevod inozemne vozačke dozvole. Ako se iz vaše inozemne dozvole ne može zaključiti za koje kategorije se može zamijeniti, te je li vrijedeća, odnosno je li prošlo više od šest mjeseci od kada joj je istekao rok važenja, morat ćete priložiti i uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za upravljanje vozilima, i to ne starije od šest mjeseci.

Cijena zamjene vozačke dozvole iznosi 20,04 EUR za normalni postupak ili 24,02 EUR ako želite da vam ista bude dostavljena na adresu, 26,54 EUR za ubrzani postupak te 59,73 EUR za žurni postupak. Zaobići zamjenu vozačke dozvole ne možete, jedina druga opcija je nada da vas a ma baš nikada policija neće zaustaviti u rutinskoj kontroli prometa. Ako tim putem utvrde da ste u zemlji dulje od godinu dana, a niste zamijenili vozačku dozvolu, morat ćete platiti kaznu u iznosu od 500 kn (55,36 EUR), piše HAK Revija.

VIDEO Strašni prizori kod Vrpolja: Šest vozila sudjelovalo u prometnoj nesreći

Komentara 2

Avatar brons
brons
08:33 10.12.2023.

Migranti voze taxi po Zg, čini mi se po njihovoj voznji da oni nemaju nikakvu vozacku dozvolu

GE
geler203
09:17 10.12.2023.

Eto na ovom zakonu primjer. Ne mora se sve prihvatiti što EU propisuje. Moramo shvatiti da EU nije država, priznata država i da njeni prijedlozi nisu obvezujući i ne moramo na sve skidati gaće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije