Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRKVA I OBITELJ Papinsko vijeće za obitelj traži pravednije poreze za obitelj

Vatikan: Kućanicama dati stalnu plaću

10.01.2009.
u 17:04

Kućanice trebaju od države dobivati mjesečne plaće, smatra Vatikan, te traži pravednije poreze kako bi se izašlo iz međunarodne ekonomske krize. Predsjednik Papinskog vijeća za obitelj kardinal Ennio Antonelli, predstavljajući teme međunarodnog susreta obitelji, koji 14. siječnja počinje u Ciudad de Mexicu, kazao je kako bi vlade trebale donijeti rješenja za obitelji priznajući, uz ostalo, rad koji obavljaju žene u svojim domovima, od odgoja djece do skrbi za starije, jer tako one stvaraju golemu uštedu državi.

On je naglasio kako bi bilo dobro kada bi političari razgovarali s građanima jer bi tada shvatili na koji način odluke utječu na život i životne potrebe ljudi, kako obitelji dolaze do stanova ili kako nalaze posao.

– Nije normalno da se posao kućne pomoćnice cijeni i vrijedi više od posla kućanice – kaže Antonelli te se pita kako to da posao kućne pomoćnice ulazi u BDP, a posao kućanice smatra se ništavim i neproduktivnim. Vatikan traži od država pravednu primjenu poreza na obitelji priznavanjem rada kućanice, koji je na opću dobrobit društva.

Ako netko ima kućnu pomoćnicu, onda njezinu plaću odbija kao poreznu olakšicu, ali ako žena ne radi u nekoj tvrtki, nego samo u vlastitom domu, onda ta obitelj ne može imati porezne olakšice. Antonelli je najavio da će u Ciudad de Mexicu predstaviti peticiju za potporu obiteljima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije