Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istina liturgijskog obreda

Vatikan: Katolička Crkva ne može blagosloviti istospolnu zajednicu

Same-sex marriage legislation
Foto: Liam McBurney/Press Association/PIXSELL
1/3
15.03.2021.
u 14:31

Vatikanski doktrinarni ured, Kongregacija za nauk vjere (CDF), donio je tu odluku kao odgovor na pitanja i poteze u nekim župama da se takvi blagoslovi omoguće u znak dobrodošlice homoseksualnim katolicima

Vatikan je u ponedjeljak objavio da svećenici i drugi službenici Katoličke Crkve ne mogu blagosloviti istospolne zajednice te da takvi blagoslovi "nisu zakoniti" ako se provode.

Vatikanski doktrinarni ured, Kongregacija za nauk vjere (CDF), donio je tu odluku kao odgovor na pitanja i poteze u nekim župama da se takvi blagoslovi omoguće u znak dobrodošlice homoseksualnim katolicima, s obzirom na to da Crkva ne dopušta homoseksualne brakove.

Papa Franjo odobrio je taj odgovor, rekao je CDF, dodajući kako "nije zamišljen da bude oblik nepravedne diskriminacije, već podsjetnik na istinu liturgijskog obreda".

Rečeno je da takvi blagoslovi nisu dopušteni iako su "motivirani iskrenom željom pružanja dobrodošlice homoseksualnim osobama" i pomaganja da odrastu u vjeri.

U odluci CDF-a navodi se da, budući da je brak između muškarca i žene sakrament, a blagoslovi su povezani sa sakramentom braka, oni se ne mogu proširiti na istospolne parove.

"Iz tog razloga nije dopušteno blagosloviti odnos ili partnerstvo, čak i stabilno, koji uključuje seksualne aktivnosti izvan braka (tj. izvan neraskidive zajednice muškarca i žene), kao što je to slučaj s istospolnom zajednicom", navodi se.

VIDEO Ispovijest Ive i Mladena o njihovoj borbi za pravo na udomljavanje djece 

Komentara 3

JV
Jugo Večernjak
19:23 15.03.2021.

A kakav bi drukčiji mogel biti odgovor???

Avatar rubinet
rubinet
17:32 15.03.2021.

Jedini mogući odgovor.

DU
Deleted user
23:20 15.03.2021.

Ne može, ne želi, i nikada neće. Bogu hvala. Amen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije