Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVORAC BELA I

Varaždinska županija kupuje još jedan dvorac, i to za 330.000 eura

Varaždin: Pogled na Stari grad iz zraka
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/3
07.03.2024.
u 18:21

Uz dvorac, kupuje se i oko 30.000 četvornih metara okolnog zemljišta.

U Varaždinskoj županiji provest će se sedam kapitalnih projekata u obrazovanju i zdravstvu vrijednih 31,6 milijuna eura, za koje je osigurano čak 95 posto bespovratnih sredstava iz fondova EU i državnog proračuna. Odlučili su to županijski vijećnici koji su jednoglasno donijeli odluku o kupnji dvorca Bela I, kulturnog dobra prve kategorije koji će biti dio mreže buduće muzejske ustanove. U dvorcu će se prezentirati bogata povijest Varaždinske županije. Cijena je 330.000 eura.

– Na području Varaždinske županije nalazi se 226 zaštićenih i preventivno zaštićenih kulturnih dobara, od čega su 32 arheološka kulturna dobra, a dva su zaštićena na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine svijeta. Kako bismo što više tih dobara prezentirali, Županija je pokrenula izgradnju posjetiteljskih i interpretacijskih centara na pet iznimno vrijednih lokaliteta, ne samo lokalno i nacionalno, nego i na svjetskoj razini. Riječ je lokalitetima fosilnog vulkana, voćanskih neandertalaca, vunastog nosoroga, halštatskih knezova i rimskih termi – obrazložio je župan Anđelko Stričak.

Uz dvorac kupuje se i oko 30.000 četvornih metara okolnog zemljišta. – Cijelo to područje poznato kao dolina vitezova Ivanovaca zasad nema nikakvu društveno-kulturnu infrastrukturu. Vjerujemo da će privođenje dvorca Bela I kulturno-turističkoj svrsi za cijeli kraj biti dodatan poticaj za bavljenje turizmom i ekoproizvodnjom te oživljavanje starih obrta i zanata – istaknuo je Stričak. Županija je već prije kupila dvorac Šaulovec.

Županijska skupština prihvatila je i projekt "Unapređenje kvalitete smještaja i sadržaja hotela Minerva – Varaždinske Toplice" vrijedan 17,2 milijuna eura, kojem je Ministarstvo turizma i sporta dodijelilo 17,1 milijun eura ili 99,61 posto bespovratnih sredstava. – Cilj je pretvoriti Minervu u hotel s četiri zvjezdice, čime cijelu Specijalnu bolnicu u Varaždinskim Toplicama i nadalje razvijamo kao centar zdravstvenog turizma Republike Hrvatske. Projektom je predviđena rekonstrukcija bazena, kuhinje, uređenje recepcije, soba, lobija, trga, uvođenje interneta u sve prostorije i drugo. Slijedi pokretanje postupka javne nabave za izbor izvođača radova, a vjerujem da će radovi biti završeni u roku i da će Minerva postati reprezentativan objekt s četiri zvjezdice – rekao je župan.

VEZANI ČLANCI:

Vijećnici su jednoglasno prihvatili projekt rekonstrukcije i dogradnje OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec i projekte rekonstrukcije i dogradnje školskih zgrada i sportskih dvorana područnih Nova Ves Petrijanečka i Strmec Podravski. Ukupna procijenjena vrijednost tih triju projekata je 9.733.360 eura, a cilj je, kako je rečeno, osigurati infrastrukturne i materijalne kapacitete za prelazak škola na nastavu u jednoj smjeni te provođenje cjelodnevne škole. Na popisu su i projekti energetske obnove OŠ Vladimir Nazor Sveti Ilija te OŠ Petar Zrinski Jalžabet, procijenjeni na 3.419.745 eura. Prihvaćena su i ulaganja u osnovne škole Novi Marof, Svibovec, Bisag i Martijanec.

GALERIJA Aktiviralo se klizište na Pantovčaku

Varaždin: Pogled na Stari grad iz zraka
1/20

Komentara 3

GN
gnoj
18:35 07.03.2024.

Dali će tu živjeti Čehok ili Čačić ??

Avatar rubinet
rubinet
19:05 07.03.2024.

Dvorac za 330 tisuća ojra? Vrlo prihvatljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije