Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sučeljavanje

Matić: Došao sam do zaključka da se Hrvatska iz Hrvatske više spasiti ne može

VL emisija
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/8
23.05.2019.
u 11:43

Bulj je rekao da je stanovništvo iz Slavonije i njegove Dalmatinske zagore ciljano iseljeno, a Radoš je uzvratio: "Nije nitko ciljano iselio Slavoniju, nego je loša politika zadnjih 20 godina tome pridonijela

U TV studiju Večernjeg lista, tri dana uoči europskih izbora, danas su se sučelili Ruža Tomašić, aktualna eurozastupnica i kandidatkinja liste Hrvatskih suverenista, Miro Bulj, kandidat Mosta, Predrag Fred Matić, kandidat s liste SDP-a te Jozo Radoš, aktualni europarlamentarac i kandidat Amsterdamske koalicije.

Između ostalog, otkrili su za što se zalažu, kako će privući birače, zašto uopće žele u EU parlament... 

Sučeljavanje ste mogli pratiti uživo na našem portalu i Facebooku:

Ruža Tomašić komentirala je kritičku izjavu Angele Merkel o nacionalizmu.

– Velike države kad brane svoje nacionalne interese – domoljubi su, a male su za velike nacionalisti – rekla je Tomašić.

– Ako sam ja nacionalist zato što branim interese Hrvatske, onda jesam – dodala je.

Na tvrdnju moderatorice Ive Puljić-Šego da je u Europarlament ušla kao euroskeptik rekla je da je zapravo eurorealist te da je EU sredstvo, a ne cilj.

Bulj je rekao da se HDZ mora klanjati Angeli Merkel, fašistu Antoniju Tajaniju i četniku Aleksandru Vučiću.

– Uplatili smo šest Peljeških mostova, a gradili smo jedan – rekao je, dodajući da se Andrej Plenković poklonio Angeli Merkel kao i Ivo Sanader prije njega.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Matić je rekao da je, za razliku od Ruže Tomašić veliki eurofil.

– Došao sam do zaključka da se Hrvatska iz Hrvatske više spasiti ne može. Vrtimo se u krug, zaglibili smo – rekao je Matić. Loša je vijest da smo najgori u EU, a dobra je da ne možemo biti gori, možemo samo postati bolji – dodao je.

– Bili smo prvi u redu kad je Bog dijelio prirodna bogatstva, ali očito smo spavali kad je dijelio pamet – rekao je Matić.

Tomašić je rekla da velike države žele EU kao naddržavu, što bi bilo jako loše za Hrvatsku. Da je EK doista htio pomoći, mogao je, bilo je puno načina za to, dodala je.

Bulj je rekao da je Hrvatska ušla u EU na koljenima, pognuto, da smo morali uhapsiti sve generale, branitelje, Carla del Ponte bila je svetinja, nismo zaštitili poljoprivredu... Kaže da je stanovništvo iz Slavonije i njegove Dalmatinske zagore ciljano iseljeno.

– Iselili su Slavoniju, a sad će stranci, najprije Mađari, kupiti zemljište, a mi ćemo biti njihovi sluge, kao što kroz povijest radimo. Jedino u RH teleoperateri imaju 43 posto dobiti, u drugim državama imaju 20 posto – rekao je Bulj.

Ruža Tomašić rekla je da se u Europskom parlamentu ne govori svašta kao u Hrvatskoj, a Bulj je odgovorio: "Čut će se glas hrvatskog čov'ka!"

Radoš je rekao da se odnosi definiraju temeljem ugovora i snage te da svaka zemlja ima svoju priliku i šansu, a na njoj je hoće li je iskoristiti.

Nije nitko ciljano iselio Slavoniju nego je loša politika u zadnjih 20 godina tome pridonijela – rekao je Radoš.

Bulj je rekao da Srbija ne bi smjela ući u EU dok ne plati ratnu štetu, dok hrvatska nacionalna manjina u Srbiji ne bude imala iste ili slične uvjete kao srpska u Hrvatskoj te dok ne otkriju podatke o nestalima.

Matić je podsjetio da je i sam bio u srpskim logorima, no naglasio je da treba biti realan i trijezan te da je u interesu Hrvatske da se granica EU pomakne što dalje od nas, ali da Srbija treba ispuniti uvjete.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

– Moraju nam dokazati imaju li podatke o nestalima – ne vjerujem im na riječ, postoje međunarodne komisije koje mogu doći do tih podataka, vratiti kulturno blago, riješiti i pokazati nam planove i mape minskih polja, mi smo turistička zemlja... – rekao je Matić.

– Sve što smo mi trebali ispuniti i ispunili smo, trebaju i oni – zaključio je.

Reagirajući na Buljeve izjave o energetici, Radoš je rekao kako su Česi i Slovaci, čak i s istim vlasnicima, sačuvali svoje biorafinerije, a mi smo svoje uništili.

Na pitanje je li spreman surađivati sa svim zastupnicima, predstavništvima u EK i slično, Bulj je odgovorio da jest, ali isključivo i samo za hrvatski interes.

– Ni za čiji drugi ni milimetar – rekao je Bulj, dodajući da su rezultati nakon šest godina od našeg ulaska porazni.

Bulj se pohvalio brojnim svojim inicijativama i amandmanima u Saboru, na što je Tomašić pitala koliko je to bilo korisno, a Bulj je odgovorio: "Dosta je toga prošlo."

Radoš je rekao kako je privatizacija telekoma počela prije Vlade u kojoj je on bio, na što je Bulj odgovorio: "Vi ste završili."

Radoš je zaključio kako je Europarlament važna institucija te da samo svojom kvalitetom možemo postići veći utjecaj.

Bulj je rekao kako je prošlo vrijeme da bruxelleski činovnici štipkaju naše dužnosnike pred kamerama kao što je Jean-Claude Juncker uštipnuo Plenkovića. Pozvao je građane da ove izbore za EP pretvore u "referendum protiv njonjizma i anemične politike u Hrvatskoj", referirajući se na nadimke predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i premijera Plenkovića.

– Vrijeme je da im kažete dosta – rekao je.

Komentara 80

Avatar Urbani
Urbani
16:23 23.05.2019.

Od ovih ce jedino Tomasic dobit glasove, Zamislite kad Bulj zareve u EU parlamentu i svi se pocnu smijati Hrvatima, grozno!

KO
Kopreinitz
12:35 23.05.2019.

Jadna smo mi Drzava, kad nam Bulja i Matic dijele pamet. Bravo Ruzo biti nacionalno svjestan nacionalist, nije grijeh, problem je u onima koji neznaju razlikovati nacista od nacionalista.

GR
gragakarlovac
13:00 23.05.2019.

ovaj vrijeđa čobane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije