Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ČEMU TAJ ŠUŠUR?'

Plenković o mogućoj koaliciji s DP-om: 'Kćerki mi je bio rođendan, nisam se stigao baviti time'

Zagreb: Andrej Plenković dao je izjavu medijima nakon sjednice Vlade
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/2
22.02.2024.
u 15:28

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je odgovarao na pitanja novinara, osvrnuvši se pritom na povećanja plaća u državnim i javnim službama, oporbu, nadolazeće parlamentarne izbore, ali i izvide EPPO-a na Geodetskom fakultetu.

Nakon što je Vlada na sjednici u četvrtak usvojila osam uredbi kojima se reguliraju radna mjesta i koeficijenti za izračun plaća u državnoj i javnim službama, premijer Andrej Plenković dao je izjave za medije. Tekstualni prijenos mogli ste pratiti na portalu Večernjeg lista.

Premijer je najprije ponovio da je cijeli paket vrijedan milijardu i 630 milijuna eura. "Napravili smo povijesnu reformu u sustavu plaća u državnoj i javnim službama. Cilj ove reforme je pridonijeti ekonomskom i socijalnom standardu zaposlenika. Riječ je o projektu i reformi koja se nije radila jedan dan, nego više godina, a na tome su radili svi resori", ocijenio je.

Kazao je i da je to, bez presedana, najveće povećanje plaća u hrvatskoj povijesti. "Zbog toga mi ni u jednom trenutku nismo vidjeli da postoji ni bilo kakav zdravi, sadržajni argument ili razlog ni za nezadovoljstvo, ni za prosvjed, a kamoli za štrajk", kazao je Plenković, zadovoljan reformom koju je njegova Vlada provela.

Ipak, dio sindikata iz domene obrazovanja izražava nezadovoljstvo. "Dobro, ali to su jedina dva sindikata iz domene obrazovanja. Oni su sve ovo vrijeme bili najvokalniji prilikom javnih nastupa. Ostali nemaju razloga biti nezadovoljni, a nemaju razloga biti ni predstavnici ova dva sindikata jer se povećanja odnose na sve. Mislim da je ova reforma, kad se pogleda smireno i bez emocija, ogromna, veliki doprinos ekonomskom i socijalnom statusu zaposlenika", smatra premijer.

VEZANI ČLANCI:

Osvrnuo se Plenković i na oporbu, koja želi čuti kada će biti parlamentarni izbori. Ponovio je premijer da je on na vlasti već osmu godinu, dok oporba, prema njemu, radi sve što može kako "bi ljudi vidjeli da postoje".

"Sve što rade je fabriciranje i izmišljanje političkih kriza. Bacaju blato na Vladu kroz dvije teze. Jedna je da su svi koji su u HDZ-kriminalci, lupeži i korumpirani. Drugi okvir, onih desnih, jest da smo izdajnici, veleizdajnici, jugoslaveni, briselski namjesnici, koji su zločesti jer koaliraju s manjinama, pa između ostaloga i sa srpskom. To su jedine dvije političke inovacije koje naša oporba, lijeva ili krajnje desna, plasirala u politički i medijski prostor. Aposlutno ništa drugo. Njihova se strategija danas više uopće ne svodi na sučeljavanje argumenata", govori premijer.

Na upit o mogućoj koaliciji s Domovinskim pokretima, kazao je: "Nemam pojma o tome, kćer mi je jučer imala rođendan pa se nisam bavio time. Prije rođendana sam imao dosta drugih poslova. Tračevima se ne bavim."

Iznova su ga potom upitali kada će biti parlamentarni izbori. "Kad bude, bit će. Sve je u roku. Čemu taj šušur? Jesmo mi dobili izbore za četiri godine? Ima li neki suvisao razlog da bismo mi sebi nešto strašno skraćivali mandat jer to hoće oporba? Puno putujem, nigdje nisam vidio da parlamentarna većina, bilo koja, bilo koja, se prilagođava željama opozicije. To su normalna pravila igre u demokratskim zemljama. Bit će kad će biti", odgovorio je Plenković.Č

VEZANI ČLANCI:

Plenković je istaknuo i važnost suradnje s Europskim javnim tužiteljstvom (EPPO). Naglasio je da je taj ured bitan zbog političke volje država članica EU-a, a Hrvatska je, kazao je, među prvima podržala njegovo osnivanje. Istaknuo je da je cilj EPPO-a zaštita sredstava Europske unije te sprečavanje zloupotrebe europskih fondova. Plenković je također istaknuo da je Hrvatska, još 2017. godine, među prvima sudjelovala u mehanizmu pojačane suradnje s EPPO-om.

"Što to govori? Govori o političkoj volji da ustrojimo takav mehanizam. Ako smo mi vlada koja želi da postoji takav ured, onda ne znam tko i na temelju čega to dovodi u pitanje", rekao je Plenković na upit novinara da pojasni svoju raniju izjavu da DORH i USKOK trebaju oko događanja na Geodetskom fakultetu pokrenuli i izvide sa svoje strane.

Nastavio je potom govoriti o Geodetskom fakultetu. "EPPO je gledao nešto oko Geodetskog fakulteta. Onda su malo pomalo došli do slučaja 3D snimanja Zagreba nakon potresa. Međutim, jasno je kao dan da je do jedan euro koji se potrošio na 3D snimanje za Geodetski fakultet isplaćen iz državnog proračuna. To je činjenica. To ne znači da ja ili bilo tko smatram da se to ne treba istražiti. Dapače, mi smo najzainteresiraniji da se to istraži. Pitanje je zašto EPPO istražuje nešto što nije trošenje EU novca", rekao je premijer.

Plenković je istaknuo i kako nema nikakvih kontroverzi oko postupanja i rada ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek. Naglasio je da je ona odigrala ključnu ulogu u organizaciji obnove državnih, javnih zgrada te kulturne i sakralne baštine. Dodao je da je također zaslužna za brzu obnovu Zagreba i centra Petrinje nakon nedavnih razornih potresa. "Imputirati ovako medijski, politički odgovornost ministrice za nešto ovako je u najmanju ruku neumjesno", kazao je Plenković na upit novinara postoji li propust ministre s obzirom na to da je istraga Geodetskog fakulteta dovela do njezinih bliskih suradnika.

VIDEO Plenković: Milanović u odabiru državnog odvjetnika ne postoji

Ključne riječi

Komentara 45

DO
doktorica
17:25 22.02.2024.

zapošljavanje po str.pripadnosti,nepotizam,korupcija,još jedino turizam koliko toliko ,sad sljede porezi na sve i sva.

DU
Deleted user
17:30 22.02.2024.

Dakle AP nije koalirao sa sdss-om, nije izdajnik hrvatskih interesa i ne treba mu koalirati sa desnicom. Pa živi bili i vidjeli.

GO
goran2hr
15:43 22.02.2024.

HDZ "povećao" plaće, a zbog inflacije (uvođenje € i upetljavanje u Ukrajinu) cijene su otišle u nebo i realno, plaće su sada manje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije