Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIGITALNI ASISTENT

Informacije o koronavirusu odsad možete dobiti od Andrije na WhatsAppu

Ilustracija
Foto: James Warwick/PA Images/PIXSELL
14.04.2020.
u 11:22

Andrija omogućava niz elemenata promišljanja na tu temu. On ne nudi samo općenite odgovore nego i personalizirane savjete. Omogućava i lakše pronalaženje adrese gdje se građani trebaju obratiti - kazao je ministar Beroš

U kontroli epidemije COVID-19 od danas sudjeluje i digitalni asistent Andrija. Prvi je to digitalni asistent u ovu svrhu na WhatsAppu u Hrvatskoj, a javnosti je danas predstavljen u Banskim dvorima.

Andrija je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenjene diljem svijeta. Izgrađen je na platformi WhatsApp Business API, koristeći globalnu komunikacijsku platformu hrvatske IT tvrtke Infobip.

Građani komuniciraju s Andrijom na WhatsAppu i putem Chatbota na stranici Koronavirus.hr te od njega mogu zatražiti procjenu vlastitog stanja, ali i sve druge aktualne informacije i preporuke vezane uz koronavirus u Hrvatskoj.

VIDEO Predstavljanje digitalnog asistenta

Epidemiolog Branko Kolarić čiji je tim radio na razvoju ovog projekta kazao je da su na ovu ideju došli gledajući primjere dobrih praksa zemalja koje su u početku dobro svladale epidemije, kao što je Singapur.

- Ovo je velika pomoć za zdravstveni sustav jer može dnevno obraditi i preko 10.000 korisnika u danu. Ono što dobijemo od korisnika ovih dana, ćemo iskoristiti za daljnje razvijenje Andrije tako da nemojte biti prekritični u samom početku - kazao je Kolarić.

Digitalni asistent funkcionira na način da se na početku pošalje pozdrav putem linka koji se može pronaći na stranici Koronavirus.hr. Zatim se na WhatsAppu otvori novi prozor i Andrija se javi. Dalje se ide korak po korak, počevši s procjenom hitnih stanja, a zatim manje hitnih stanja. Andrija prolazi sve već postojeće protokole koje inače liječnici obavljaju.

- Okupili smo struku i probali identificirati problem. Nakon toga smo okupili vodeće firme. Ono što je mene iznimno pozitivno iznenadilo je to partnerstvo koje je nastalo između države i realnog sektora gdje se pokazalo da svi djeluju kao jedinstveno tijelo - kazao je Zoran Šegić, IT stručnjak.

Mislav Malenica, osnivač je i direktor AI startupa Mindsmiths, kazao je da je Andrija jedan dodatni iskorak u usporedbi s drugim asistetnima jer daje personalizirani savjet.

- Veseli me kako su reagirali poduzetnici u vrijeme ove krize. Javili su se s nekoliko ideja, jedna od njih je i Andrija. Andrija je jedan od rijetkih digitalnih asistenata koji će vam dati personalizirani savjet. To znači da je Hrvatska pokazala iznimnu hrabrost jer tako nešto nije jednostavno odlučitii - kazao je dodajući da se nada da je ovo početak digitalizacije zdravstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš također je istaknuo personalizirani element kao prednost ovog digitalnog asistenta.

- Razmišljali smo kako upotrijebiti neke druge kanale da bismo osvijestili ljude. Mjere mogu postojati, ali ako se svi ne drže ne možemo uspjeti. Ovo je naš pokušaj da ih facilitiramo i da ljudima naznačimo važnost odgovornog ponašanje. Andrija omogućava niz elemenata promišljanja na tu temu. On ne nudi samo općenite odgovore nego i personalizirane savjete. Omogućava i lakše pronalaženje adrese gdje se građani trebaju obratiti - kazao je ministar.

Ivan Malenica, ministar uprave, najavio je nastavak digitalizacije svih sektora i to ubrzanim tempom. 

 

Komentara 8

BI
Biker
11:32 14.04.2020.

Od danas bacam moj smartfon u smece ,zivio sam godinama bez tog snranja a mogu i do smrti , koristic cu svoju staru nokiu za komunikaciju ,srecom pa ju nisam bacijo i za cudo funkcinira.

Avatar abakus
abakus
12:13 14.04.2020.

Evo odmah pitanja: Što ako "Andrija" da pogrešan zdravstveni savjet nekome, pa taj zbog toga savjeta naruši svoj zdravlje ili čak umre? Tko će zbog toga odgovarati? "Andrija"..? Što ako date "Andriji" neke osjetljive podatke o svome zdravlju pa se tih podataka dočepaju, recimo, osiguravajuće kuće ili eventualni poslodavac ili možda netko vam blizak..? Zar ne bi podaci o zdravlju trebali biti liječnička tajna - a ovdje se ljude poziva da ih unose u neku aplikaciju? I također mi nije jasno što ako netko unese da ima temperaturu i šmrcnuo je ujutro - odmah dobije naredbu da se 14 dana samoizolira, a svi podaci idu policiji i CKKPJ... pardon, Stožeru? Zafrkavate li vi to ljude ili o čemu je riječ?

DA
dam63
11:51 14.04.2020.

Ja sam mislio da je za borbu protiv korone potrebno distanciranje, pranje ruku itd. a ne tehnologija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije