Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

U Splitu još jedna žrtva koronavirusa. Iz sisačke podružnice FINA-e pet oboljelih

Koronavirus
Foto: PIXSELL
1/4
14.04.2020.
u 15:53

Trut je rekao da je propusnica izdano nešto manje od milijun, ali su neke izdane na samo dan ili dva, pa sad vrijedi oko 700.000 propusnica.

U Hrvatskoj je 54 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je ukupno 1704 oboljelih od COVID-19. Od jučer je preminulo šestero ljudi, a svi su bili kronični bolesnici. Ukupno je 415 oporavljenih.

Tijek događanja:

15:53 Na cestovnim prilazima Udbini, ličkom žarištu COVID-19 koje je karanteni, postavljaju se kontrolni punktovi na kojima se od danas dezinficiraju dostavna vozila na izlasku iz mjesta, rekao je za Hinu načelnik Stožera Ličko-senjske županije Vice Nekić.

Također, kako bi se spriječilo širenje zaraze, mještani Udbine za koje se sumnja da bi mogli biti zaraženi bris daju u Udbini i zbog toga više ne odlaze u Gospić.

U Ličko-senjskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđene su još dvije zaražene osobe, obje u Udbini, što je ukupno deset oboljelih u tome mjestu, i dvije u Novalji. Očekaju se laboratorijski nalazi za još 18 osoba. Pod aktivnim nadzorom s mjerom samoizolacije u Ličko-senjskoj županiji je 121 osoba, testirano ih je 112, od kojih su 82 negativne, 12 ih je pozitivno, a jedan je pacijent izliječen.

15:14 -  Od jučer su na području Sisačko-moslavačke županije dvije novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19 i oboje su kontakti s ranije dokazano oboljelim osobama, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Jedna pacijentica je djelatnica Financijske agencije, a druga pacijentica je kontakt s ranije oboljelim liječnikom (tijesni obiteljski kontakt). Iz sisačke podružnice FINA-e već je pet oboljelih.  Od dvadeset i osam pacijenata s područja Sisačko-moslavačke županije, petero pacijenata je ozdravilo (tri iz Siska, jedan iz Petrinje i jedan pacijent iz Novske), te su trenutačno dvadeset i tri pozitivna pacijenta na našem županijskom području.

"U sisačkoj bolnici je trenutačno sedam pacijenata sa srednje teškim simptomima od kojih dvoje ima obostranu upalu pluća. Očekuje se u narednih dan, dva  izliječenje još dvojice oboljelih", rekao je ravnatelj sisačke Opće bolnice dr. Tomislav Dujmenović.

Policija je tijekom produženog vieknda zabilježila četiri kršenja samoizolacije te danas još jedno, što je ukupno 50 kršenja od početka epidemije. Od toga je sedam recividista. Tijekom produženog vikenda je zabilježeno i 57 pokušaja napuštanja mjesta prebivališta bez valjanih propusnica.

14:16 – U odnosu na informacije koje je Stožer CZ Dubrovačko-neretvanske županije iznio na konferenciji za medije, imamo još jedan smrtni slučaj od posljedica COVID-19 infekcije. Riječ je o muškarcu (1946. god), prvom potvrđenom pacijentu iz Doma za starije Dubrovnik.

14.02 - Prema izvješću KBC - a Split još je jedna osoba koja je bila pozitivna na koronavirus preminula tijekom jutarnjih sati. Riječ je o osobi koja je bila smještena u Domu za starije i nemoćne osobe u Dicmu. Ukupno sa današnjim danom 14.04.2020. preminula su 4 korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split (smještajna jedinica u Vukovarskoj ulici) koji su bili pozitivni na koronavirus.
Od ukupno 123 testiranih korisnika Doma za starije i nemoćne osobe Split ( smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici ), za sada su pozitivna 54 korisnika doma, dok je od 80 testiranih djelatnika Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici do sada pozitivno njih 11.

12:50 - Od 44 osoba koje su jučer testirane na području Karlovačke županije, nitko nema COVID-19. Ponovno je testiran i Nikša Antica, šef Hitne pomoći Karlovačke županije i srećom, njegov je nalaza negativan. On će sutra, u srijedu biti ponovno testiran i ukoliko mu nalaz bude ponovno negativan, moći će se zaključiti da je prvi nalaz bio lažno pozitivan. Više pročitajte OVDJE.

12:47 - Još je osmero oboljelih od COVID-19 u Krapinsko-zagorskoj županiji – četvero iz Oroslavja, dvoje iz Pregrade te po jedno iz Krapine i Đurmanca. Na COVID-19 u županiji je bilo pozitivno ukupno 109 osoba od kojih je jedna preminula, a četiri ozdravile. 
Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo, dr. Ivan Lipovac, objasnio je da je polovina novoevidentiranih slučajeva vezana uz Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, kamo je koronavirus ušao prije nepuna dva tjedna.

- Dosad smo uspjeli pronaći 771 kontakt, to su ili obiteljski kontakti zaraženih ili s kontakti s radnih mjesta – kazao je dr. Lipovac.
Ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina na današnjoj je konferenciji za medije županijskoga Stožera civilne zaštite rekao da je osim liječnika u zabočkoj bolnici pozitivna i jedna medicinska sestra. Još jedna liječnica pokazuje blage simptome, iako je test na  koronavirus bio negativan. U samoizolaciji je ukupno 19 liječnika i medicinskih sestara. 
Što se pak tiče pacijenata oboljelih od COVID-19 koji se nalaze u bolnici u Zaboku, jedan je nakon tri tjedna stavljen na respirator i prebačen u Kliniku za infektivne bolest dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Ostali su pacijenti dobro. 
- Ono što je bitno, postotak broja zaraženih pada -  rekao je župan Željko Kolar nadajući se kako će uskoro ova županija, u kojoj je u odnosu na broj stanovnika najviše oboljelih, uskoro biti u hrvatskome prosjeku.

12:36 - I u KBC- u Split preminula je žena iz Doma za starije u Vukovarskoj pozitivna na koronavirus, 35. godište. Više pročitajte OVDJE.

12:35 - " Imamo tužnu vijest. Jedan naš sugrađanin je izgubio bitku s koronavirusom. Izražavamo sućut obitelji", kazao je župan Nikola Dobroslavić. "Dva je više pozitivnih nego jučer u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i sada ih je 100", dodao je. Riječ je o 83-godišnjem muškarcu koji je prije tri dana primljen u bolnicu.

12:30 - Šesti dan zaredom Varaždinska županija nema novozaražene koronavirusom. Ukupan broj  oboljelih i dalje je 32, a ozdravilo je 19 osoba. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 12 osoba i dobrog su općeg stanja, dok se jedna osoba nalazi na respiratoru u Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Statistički se Varaždinskoj županiji i dalje pribrajaju dodatne tri osobe koje u toj županiji imaju prijavljeno mjesto prebivališta, ali žive u Zagrebu, gdje su i testirani i tamo se liječe. Tijekom jučerašnjeg dana u županiji je testirano 19 osoba, a ukupni broj testiranih je 722. - Ako usporedimo odnos broja testiranja i pozitivnih rezultata, možemo konstatirati da je na nacionalnoj razini svaki jedanaesti testirani pacijent pozitivan na COVID-19, dok je u Varaždinskoj županiji tek svaki 22. testirani pacijent COVID-19 pozitivan - kažu u Varaždinskoj županiji. Pod mjerom samoizolacije je 1505 osoba. U posljednja 24 sata PU varaždinska zabilježila je dva slučaja kršenja mjere samoizolacije i 40 slučaja kretanja bez valjane propusnice.

- Gledajući odnos broja testiranja i COVID-19 pozitivnih možemo konstatirati da Varaždinska županija testira dvostruko više sumnjivih na koronavirus nego nacionalna razina. No, pored svega nikako ne smijemo ignorirati veliki broj osoba pod mjerom samoizolacije, po kojem smo u samom vrhu u Hrvatskoj, a što sigurno predstavlja određeni rizik s obzirom da se ovdje radi o osobama koje su unatrag 14 dana bile ili u inozemstvu ili u kontaktu s oboljelim osobama. Bilo bi neozbiljno, pa i neodgovorno  koncentrirati se isključivo na brojke koje nam idu u prilog stoga i dalje pozivamo sve građane da se drže preporuka nacionalnog stožera – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin.

12:26 - Šibensko-kninskoj županiji potvrđeno je devet novih slučajeva zaraze.

Na današnji dan još devet osoba s područja Šibensko-kninske županije pozitivno je virus SARS-CoV-2. Riječ je o osobama koje su vezane uz kninsku bolnicu. Među devet pozitivnih osoba, tri osobe su djelatnici kninske bolnice, dvije osobe su pacijenti kninske bolnice a ostali su kontakti sa zaraženim osobama. Od ukupno 9 oboljelih, 4 osobe su s područja Grada Knina, 3 s područja Općine Biskupija, jedna s područja Grada Drniša i jedna s područja Općine Ervenik.
 
S današnjim danom na našem području ukupno je 77 oboljelih osoba od COVID-19. Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 14 osoba, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Dva pacijenta su i dalje na respiratoru u KBC Split.

12:13 - U Koprivničko-križevačkoj županiji nema novih oboljelih od COVID-19, priopćio je u utorak šef Županijskog stožera Ratko Ljubić. Jučer je jedna osoba proglašena zdravom, a sutra će biti još dvije jer je prošlo razdoblje njihova oporavka. Ukupno je na području županije 25 oboljelih.

U bolnici je samo jedan pacijent srednje životne dobi, i to s upalom pluća. Sve je zasad pod kontrolom, naveo je ravnatelj bolnice dr. Mato Devčić. Dvije pacijentice iz Doma za starije ranije su zbog pogoršanja stanja prebačene u KBC Dubravu u Zagreb.

11:31 - Prema informaciji županijskog Stožera civilne zaštite u Vukovarsko – srijemskoj županiji potvrđena je još jedna oboljela osoba od COVID -19 tako da je trenutno broj oboljelih u županiji narastao na 36.

- Ukupno je testirana 521 osoba dok u samoizolaciji imamo 423 osobe. Prema lokalnim stožerima spustili smo odluku o potrebi dezinficiranja određenih javnih površina. Grad Vinkovci su to već na nekim površinama i uradili. Potičemo i druge da isto to urade, rekao je načelnik stožera Zdravko Kelić.

Govoreći o mogućnosti popuštanja određenih mjera kazao je kako odluku o tome donosi nacionalni Stožer te da će dok oni ne donesu takve odluke i u Vukovarsko – srijemskoj županiji nastaviti se sa provođenjem aktualnih mjera.  

- Prvi slučaj oboljeloga u našoj županiji imali smo 25. ožujka i od tada se broj povećao na ukupno 36 do sada. Svi ti oboljeli su iz nama poznatih obitelji gdje je već bilo pozitivnih slučajeva. I ovaj novi pozitivni slučaj također dolazi iz obitelji gdje je virus već ranije potvrđen. U samoizolaciji je i 57 kontakata već oboljelih osoba koje i ovom prilikom molimo da se pridržavaju svih donesenih mjera. Ipak, možemo reći kako je epidemiološka situacija u županiji stabilna ali to nije razlog za popuštanje mjera i bilo kakvo opuštanje. Svi zajedno moramo i dalje biti maksimalno odgovorni jer jedino tako možemo pobijediti - rekla je ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić.

Dodala je i kako je od ukupno broja testiranih u županiji kod 6,5 posto potvrđen COVID-19 virus i da e taj postotak manji nego u ostatku Hrvatske. Do sada je radi obolijevanja 10 osoba ukupno bilo hospitalizirano u vinkovačkoj bolnici dok su se ostali liječili kod kuće radi blažih simptoma bolesti. U međuvremenu ih je 6 otpušteno, a preostalih 4 su stabilno. Prema njenim riječima i dalje su najugroženiji oni stariji sugrađani kao i kronični bolesnici ali i osobe smještene po ustanovama.

-Do kada će sve ovo trajati teško je reći tako da i dalje mogu samo pozvati na pridržavanje svih mjera. Neke od tih preporuka, poput češćeg pranja ruka, izbjegavanja rukovanja, grljenja, ljubljenja, pridržavanja udaljenosti i slično preporučivat će se i nakon što se ukinu mjere, rekla je Krešić.

11:30 - Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, 14.04.2020. do 11:00 sati evidentirano je 112 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječeno 15 osoba, a tri su preminule.

11:17 - U Međimurskoj županiji danas ujutro potvrđen je jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o ženi rođenoj 1965. godine, koja je hospitalizirana na Odjelu infektologije ŽB Čakovec. To je ukupno osma oboljela osoba u Međimurskoj županiji, rekao je župan Matija Posavec. Dvije su osobe izliječene. - I dalje je situacija u Međimurju epidemiološki povoljna - dodao je Posavec. - Utvrđeno je 60 kršenja samoizolacije i molim da se to me radi. Bez propusnica je zatečeno 385 osoba - rekao je načelnik Stožera Civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec. Pozvao je gradove i općine da što prije riješe probleme s izdavanjem propusnica. Dvije ili više jedinica lokalne samouprave mogu, podsjetio je, sklopiti sporazum i uputiti ga Stožeru civilne zaštite.

11:10 - "U Primorsko-goranskoj županiji ima 48 pozitivnih na koronavirus, taj broj pada jer je sve više ozdravljenih", kazao je župan Zlatko Komadina na konferenciji za medije.

"16 osoba je hospitalizirano, šest osoba je onih s kroničnim bolestima, sve osobe imaju asimptomatski oblik bolesti", kazali su iz Stožera.

11:04 - U zadnja 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji testirano je 75 uzoraka, imamo dva nova pozitivna na koronavirus, jedan je iz Osijeka, drugi je iz Beketinaca, oba su već bila u samoizolaciji. Ukupno je oboljelih 107 od koronavirusa. Izliječenih je 13, preminulih je ukupno 5 – rekao je župan osječko-baranjski Ivan Anušić.

Pozitivna su četiri medicinska djelatnika od ukupnog broja, a 13 ih je u samoizolaciji. Troje ljudi je na respiratoru. Više pročitajte OVDJE.

11:03 - Ukupno je 36 oboljelih od COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 423 osobe su u samoizolaciji.

10:43 - Tijekom posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba na COVID-19 – ističe se u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite. To je četvrti uzastopni dan bez novooboljelih osoba na području ove županije. Nakon provedena dva testiranja koja su bila negativna, zabilježen je i prvi slučaj osobe koja je izliječena od koronavirusa. U Brodsko-posavskoj županiji dosad je zabilježeno ukupno 19 slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je 17 aktivnih te po jedna izliječena i preminula osoba.

- U karanteni su do sada bile ukupno smještene 24 osobe u samoizolaciju od čega je 11 osoba napustilo karantenu po isteku 14 dana samoizolacije te se trenutno u karanteni nalazi 13 osoba. Tijekom današnjeg i sutrašnjeg dana stožer će isporučiti određene količine zaštitne opreme (zaštitne maske i rukavice) domovima za stare i nemoćne te drugim pružateljima socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi – navodi se u priopćenju koje potpisuje načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Stjepan Bošnjaković.
Iz stožera podsjećaju kako je radno vrijeme trgovina kojima je dozvoljen rad od danas (utorak) ponovo od 8 do 17 sati, dok je radno vrijeme tržnica dozvoljeno u vremenu od 8 do 13 sati. Županijski Stožer civilne zaštite i nadalje poziva sve građane da poštuju mjere i preporuke nacionalnog Stožera CZ, a posebice one o potrebi fizičkog distanciranja, zabrane okupljanja na javnim površinama i izbjegavanja privatnih okupljanja u većem broju.

10:32 - "Imamo rezultate za oko 110 štićenika od kojih je 50 pozitivno, i od 80 djelatnika od kojih je 11 pozitivno. Dali smo na analizu uzorke za oko 150 korisnika i 50 - ak djelatnika Doma za starije u Vukovarskoj. Dio će biti gotov danas, dio će biti sutra", rekla je Željka Karin iz splitskog zavoda za javno zdravstvo za N1.

10:02 - Od jutros pristiglih nalaza pet je pozitivnih na koronavirus tako da je ukupan broj zaraženih na području Zadarske županije 77. Svi novooboljeli obiteljski su kontakti ranije oboljelih. Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar smješteno je 9 pacijenata od kojih 2 respiratoru. U Ortopedskoj bolnici u Biogradu smješteno je 7 lakših pacijenata. Aktivan nadzor provodi se nad 602 osobe, dok je istekao za njih 1757.

9:14 – Nema novooboljelih u Istri. Ukupno je ispitano 12 uzoraka brisa i svi su negativni na COVID-19.

Jedna osoba je izliječena, što čini ukupno 32 izliječene osobe od koronavirusa u Istarskoj županiji. Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 7 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus i dostavljeni su u laboratorij u Zagreb. O rezultatima nalaza obavijestit ćemo naknadno.

8:42 – U Virovitičko-podravskoj županiji nema novooboljelih.

"Punih je 13 dana iza nas, trinaest dana zaredom u kojima na području Virovitičko-podravske županije nema novih pozitivnih na bolest COVID 19. Hvala vam na strpljenju i ustrajnosti jer nije lako živjeti po nekim novim uvjetima. Hvala vam jer poštujete sigurnosne i epidemiološke mjere Stožera civilne zaštite jer to su mjere koje čuvaju naše zdravlje. Do sada je na području Virovitičko-podravske županije testirano 140 osoba, njih 138 bilo je negativno. Dvije pozitivne osobe na COVID-19 u samoizolaciji su i njihova 28-dnevna karantena približava se kraju. Inače, na našem području uskrsne blagdane, provele su i 102 osobe koje su došle iz inozemstva. Ukupno su 234 osobe u samoizolaciji. Svi oni drže se sigurnosnih i epidemioloških mjera. Hvala vam na tome jer čuvajući svoje, čuvate i zdravlje svojih bližnjih. Izdržimo da bismo živjeli #ostanidoma", izvijestili su iz Stožera.

8:05 – U sljedećem razdoblju čeka nas promišljanje o opuštanju mjera, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš jutros u HRT-ovoj emisiji U mreži prvog, naglasivši da nije moguće predvidjeti ponašanje virusa pa se ne žele vezivati uz rokove koje ne bi mogli ispoštovati.

Beroš je rekao da je porast oboljelih u Hrvatskoj još uvijek u granicama koje su sami sebi odredili te da strategija djeluje, da je imaju i da je vrlo jasna – cilj je usporiti značajan porast oboljelih i omogućiti sustavu da pruža adekvatnu zdravstvenu skrb, da nije preopterećen.

– Mogu reći da su naši podaci vrlo dobri i zadovoljavajući – rekao je Beroš. Dodao je da su brinuli o balansu mjera koje sprečavaju širenje i omogućuju normalne životne aktivnosti.

Video - Evakuacija štićenika Doma za starije i nemoćne

 

– Ono što nas čeka u sljedećem razdoblju je promišljanje o relaksaciji, opuštanju tih mjera da bi sve one životne tokove koji se mogu odvijati omogućili, da bi i privredne aktivnosti na neki način oživjele, ali da i dalje uz to imamo kontrolabilan broj oboljelih – rekao je Beroš.

Zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite Damir Trut, komentirajući pridržavanje mjera tijekom uskrsnog vikenda, rekao je da je u subotu bilo oko 2600 nadzora, a u nedjelju i ponedjeljak 600 do 800 nadzora te da nisu dobili informacije o velikim kršenjima.

– Bilo je sporadičnih kršenja koja su na terenu riješena i odrađena. Ništa posebno, bilo je gužvi kako se i očekivalo, očekivali smo gužve u trgovinama – rekao je Trut, dodajući da neke trgovine nisu bile potpuno spremne, ali da je kroz pritisak civilne zaštite sve pripremljeno i riješeno.

Trut je rekao da svi žele popuštanje mjera, ali da će sve biti sukladno trenutku i razini opasnosti u tom trenutku. Struka mora dati svoju riječ, poručio je. Beroš je rekao da ne može shvatiti kad se to veže uz rokove, dodavši da nije moguće predvidjeti ponašanje virusa pa ne žele biti nepromišljeni i vezivati se za rokove koje neće moći ispoštovati.

Trut je rekao da je propusnica izdano nešto manje od milijun, ali su neke izdane na samo dan ili dva, pa sad vrijedi oko 700.000 propusnica.

– Velika većina izdana je za privredne subjekte, tvrtke i djelatne osobe kojima je potrebno putovati iz mjesta u mjesto – rekao je Trut.

Ključne riječi

Komentara 27

DU
Deleted user
12:30 14.04.2020.

Dobar članak da ne bi bilo brisanja komentara.

Avatar smokeonthewater
smokeonthewater
09:02 14.04.2020.

Od samog početka ministar Beroš i nacionalni stožer rade promišljeno i planski. Sustava domovinske sigurnosti u ovoj operaciji pod crtom ViZ-a civilne zaštite objedinio je u ostvarenju glavnog cilja sve sastavnice istoga, pokazala da svaka i najteža ugroza poput svjetske pandemije i iznenadna poput potresa u Zagrebu ugroza može biti uspješno riješena sa što manje posljedica. Kaže stara narodna uzrečica "Na muci se poznaju junaci" i uistinu ovih dana svjedočimo junačkim djelima naših medicinskih djelatnika, policije, vatrogasaca, aktivista Crvenog križa, Hrvatske vojske, humanitarnih udruga i organizacija, većine medija a dodao bih i velike većine građana RH koji strpljivo sudjeluju u ovoj borbi protiv zlog neprijatelja. Na muci su doduše i politički likovi koji su potisnuti iz prvog plana pa svoje balege ne mogu valjati osim po forumima. Na muci su i svi oni kojima je ograničeno i kontrolirano kretanje prekinulo kriminalne aktivnosti poput dilanja droge, švercanja duhana ili zatvorilo kafić koji su služili za pranje prljavog novca, utaju poreza i kao baze za sve vrste kriminala. I njih je muka izbacila u prvi plan ali za razliku od prvo nabrojanih junaka oni su društveni talog, dno dna i mulj koji zagađuje.

MA
maki
09:26 14.04.2020.

Znaci kad je bilo 10 zaraženih svi u karantenu, a sad kad ih je 1650 vi razmišljate o popuštanju mjera.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije