Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEVET NOVOZARAŽENIH

Beroš: Stariji ne bi trebali izlaziti. Božinović: Zatvorit ćemo 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom

Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.03.2020.
u 09:19

Apeliramo na starije da ostaju u kućama i izlaze samo u slučajevima nužde, rekao je ministar

Koronavirusom u Hrvatskoj zaraženo je još devet ljudi, pa je ukupan broj 65 zaraženih, a učinjeno je 1014 testiranja, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš u utorak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Do sada je na koronavirus učinjeno 1014 testiranja, od kojih su neka još u tijeku, 630 kontakata pod nadzorom je,  rekao je ministar.

"Epidemiološka je slika u ovim okolnostima i nadalje vrlo dobra i napravit ćemo sve da ona ostane takva i u budućim danima. Međutim, izvjesno je da broj oboljelih u Hrvatskoj u budućim danima, s obzirom na epidemiološku karakteristiku ove epidemije, može rasti", istaknuo je Beroš.

Rekao je da je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus detektirao tri osnovna elementa koja su inicijator za lošu epidemiološku sliku – nedovoljan broj testiranih, nedovoljna briga o izolacijama i nedovoljno praćenje kontakata.

Hrvatska je sve to napravila, naglasio je Beroš.

"Mi smo dosad napravili sve da po stručnom prijedlogu imamo adekvatan broj testiranih i mišljenja smo da smo tu promptni i adekvatni", rekao je ministar zdravstva.

Pogledajte i galeriju: Postrožene mjere ulaska u prostor KBC Sestre milosrdnice

1/20

Formirali smo određeni broj centara za testiranja, ali ne povećavamo broj jer je struka tako rekla, kazao je. Vode se računa o izolacijama i karantenama, kao i svim mogućim kontaktima, dodao je. 

Apelirao je na starije građane i kronične bolesnike da ostanu u kućanstvima i izlaze samo u slučajevima nužde, a Stožer i društvo će se pobrinuti da dobiju sve što im je potrebno. 

"U sklopu Stožera organizirat ćemo dostavu lijekova starijima i nemoćnima", rekao je Beroš. "Radimo i na tome da se organizira dostava hrane", dodao je.

Među pozitivnim pacijentima nema težih simptoma, rekla je dr. Alemka Markotić iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovno je pozvao građane da poštuju pravila samoizolacije. Dobili smo 533 dojave o kršenju, 93 osobe su sankcionirane, rekao je Božinović.

Božinović je građanima poručio i da odustanu od putovanja u inozemstvo, ali i od ulaska u Hrvatsku.

– Mi smo u kontaktu sa Slovenijom i uskoro ćemo zatvoriti 27 graničnih prijelaza sa Slovenijom – rekao je ministar.

Rekao je i kako će, prema novim izmjenama zakona koje će Vlada poslati na raspravu u Sabor, Stožer dobiti veće ovlasti.

– Naše odluke će se provoditi po svim linijama rada. To znači da ćemo već danas aktivirati sve stožere civilne zaštite kako bi se odluke mogle odmah provoditi – rekao je Božinović i dodao da će prva odluka biti ona kojom će se ograničiti kretanje starijih osoba.

Pogledajte i video: Kako izgleda testiranje na koronavirus?

 

Komentara 38

Avatar southman
southman
09:08 17.03.2020.

Samo mirno, pametno i bez panike. Pridržavati se uputa i brinuti o sebi i drugima.

Avatar AlPoS
AlPoS
09:30 17.03.2020.

Recimo da razvijene zemlje zatvaraju granice i uvode karantenu da se spriječi zaraza zbog opasnosti od pucanja zdravstvenog sustava. Problem je zatvoriti državu i to je svima jasno, kao i pogubnosti po gospodarstvo, ali važnije je sačuvati ljude, živote i zdravstveni sustav da ne dođe do eksplozije zaraženih. Svaka čast Berošu na trudu, ali problem je u Vladi. Zatvorite sve, javni prijevoz, kina, sav javni život mora stati na 15 dana, samo tako ćemo spriječiti urušavanje zdravstvenog sustava i prestanite pametovati, zatvaraju se države od 50 miliona, a ne naša

ZA
zagabria5
10:41 17.03.2020.

Zasad je kod nas dobro. Krizni stožer dobro upravlja krizom, vlast me ugodno iznenadila. Sami mirno i disciplinirano, slušati upute kao da smo na radu u Njemačkoj i sve će biti ok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije