Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPĆA SKUPŠTINA

Plenković u UN-u: Znamo što znači biti napadnut i što znači braniti se

23.09.2022.
u 23:55

Premijer, koji se u sklopu boravka u Sjedinjenim Državama sastao s predstavnicima američkih Hrvata, iznio je u četvrtak nakon obraćanja članovima Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu svoje stajalište o učinkovitosti Ujedinjenih naroda te najavio da će inzistirati na jedinstvu

Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je govor pred 77. Generalnom skupštinom Ujedinjenih naroda (UN) koja se održava u New Yorku.

- Ruska agresija donijela je patnju. Posljednje najave o djelomičnoj mobilizaciji, nuklearne prijetnje su eskalacije neviđene krize. I dok Ukrajinci pate, posljedice ruske agresije se osjete diljem svijeta i mora ih se globalno osuditi. Prije tri desetljeća Hrvatska je bila u ratu. Trećina našeg teritorija je bila okupirana. Borili smo se za međunarodno priznanje i bili smo pod embargom. Znamo što znači biti napadnut i što znači braniti se. Mnogi, pogotovo naši branitelji platili su najveću kaznu za našu slobodu. Danas smo izvoznik mira i stabilnosti. Hrvatska je danas popularna turistička zemlja i zemlja koja proizvodi najbrži električni auto na svijetu. Uspjeh je moguć ako se ima vizija i odlučnosti.

Istaknuo je da je demokracija pod napadom ideje da je bolja autokracija.

- Naše povjerenje u demokraciju je pod napadom. Koliko god su teški izazovi, moramo ostati ustrajni za demokratske procese. Na raskrižju između demokracije i autokracije, naš izbor mora biti jasan.

Naglasio je nužnost reforme Vijeća sigurnosti, pogotovo u kontekstu kriza kao što je rat u Ukrajini.

- Zbog našeg iskustva Hrvatska je odmah pružila pomoć Ukrajini. Političku, humanitarnu, ekonomsku i vojnu. Napraviti drugačije bila bi izdaja principa i vrijednosti koje su nam drage. Posebno što se tiče ljudskih prava - kazao je.

- Kada smo se počeli oporavljati od koronavirusa, rat u Ukrajini je drastično promijenio i sigurnosnu i energetsku situaciju u Europi, rekao je te dodao da države ne smiju biti taoci zbog pitanja dostupnosti energenata i hrane.

U svojem govoru se osvrnuo i na globalno zatopljenje.

- Oni koji najviše zagađuju, trebaju najviše činiti na tome. Obnovljivi izvori energije predstavljaju novu priliku. Radit ćemo sa svojim partnerima kako bismo osigurali stvaranje tolerantnije, zelenijeg i pravednijeg društva u kojemu nitko neće biti izostavljen.

Plenković je kazao da Hrvatska posebnu pažnju posvećuje jugoistočnoj Europi.

- Stabilnost susjedne BiH od posebnog je interesa za Hrvatsku. S obzirom na trenutno situaciju u Ukrajinu, nužno je da mirovni sporazumu se poštuju, poput Daytonskog mirovnog sporazuma. Želimo vidjeti stabilnu i funkcionalnu BiH koja se progresivno kreće prema EU članstvu. Kohezija i stabilnost moraju biti osigurani. Bošnjački vođe priznaju da nemaju namjeru dogovoriti se s predstavnicima Hrvata. Pozivam Visokog predstavnika da iskoristi svoje bonske ovlasti prije izbora u listopadu. Nestabilnost u regiji utječe na sve nas. Dok svjedočimo zločinima u Ukrajini, dugujemo budućim generacijama da budemo na pravoj strani povijesti.

- Naš svijet se posve promijenio - istaknuo je Plenković.

Podsjećamo, premijer, koji se u sklopu boravka u Sjedinjenim Državama sastao s predstavnicima američkih Hrvata, iznio je u četvrtak nakon obraćanja članovima Hrvatske bratske zajednice u Pittsburghu svoje stajalište o učinkovitosti Ujedinjenih naroda te najavio da će inzistirati na jedinstvu

Komentara 119

NI
Ninica
11:34 24.09.2022.

Dok nas Plenković predstavlja mogu biti samo ponosna. Civilizirano, sadržajno, ispravo, vrijednosno, ciljano, samouvjereno. Jako dobar govornik, od stava, tona glasa, sadržaja do smisla i ozbiljnosti. Govor bez natuknica i čitanja. Govor koji prati tijek misli bez zastoja. Govor koji zaslužuje poštovanje.

Avatar Bruno
Bruno
02:22 24.09.2022.

Lijep, suveren i kulturan govor uime Hrvata (bez smijanja prevodioca). Francek je sigurno ponosan!

Avatar Juki
Juki
01:14 24.09.2022.

Tako govori Državnik! Skidam kapu premijeru! I da, jedem janjetinu, ne sendvić s raštikom!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije