Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor za Bloomberg

Plenković: Ruska agresija na Ukrajinu je ključni problem, postoji jasna politička volja da se sankcije nastave

Andrej Plenković
Foto: Vlada RH
1/6
23.09.2022.
u 20:55

"Ruska agresija na Ukrajinu je ključni problem", rekao je hrvatski premijer i istaknuo da međunarodna zajednica, posebno transatlantska "djeluje ujedinjeno, jasno i brzo" usvajanjem sankcija protiv Moskve.

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak za Bloomberg TV da postoji "jasna politička volja" da se nastavi sa sankcijama protiv Rusije čija je invazija na Ukrajinu uvukla Europu u energetsku krizu i da Hrvatska povećanjem kapaciteta LNG terminala želi postati regionalni centar za opskrbu plinom. 

"Ruska agresija na Ukrajinu je ključni problem", rekao je hrvatski premijer i istaknuo da međunarodna zajednica, posebno transatlantska "djeluje ujedinjeno, jasno i brzo" usvajanjem sankcija protiv Moskve. 

"Postoji jasna politička volja da se sankcije nastave, bilo da se produlje ili da se osmisle nove", rekao je Plenković. 

Rat u Ukrajini uvukao je Europu u energetsku krizu, a EU i njezine zemlje članice pokušavaju osigurati energetsku samodostatnost. 

Plenković kaže da Hrvatska povećava kapacitet LNG terminala. "Investirali smo u plutajući LNG terminal prije nekoliko godina, europskim sredstvima i novcem iz hrvatskog proračuna. Kapacitet je 2,9 milijardi kubičnih metara plina, a vlada je donijela odluku o povećanju kapaciteta na 6,1 milijardi kubičnih metara plina", rekao je premijer. 

Dodao je da je to daleko više od hrvatskih potreba i da "Hrvatska želi postati regionalni centar" i opskrbljivati plinom susjedne zemlje, prije svega Mađarsku, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu te druge zainteresirane, uključujući Njemačku. 

"Cijela ideja EU-a je uspostaviti alternativnu opskrbnu mrežu s odgovarajućim interkonektorima kako bi se prvenstveno osigurala energetska sigurnost naše industrije i naših građana", istaknuo je Plenković. 

Na pitanje hoće li se ograničiti cijena nafte na europskoj razini, Plenković je odgovorio "vrlo teško", ali je dodao da bi se trebalo razmišljati o ograničenju cijene plina pošto ona utječe i na cijenu električne energije.

Komentara 25

SR
sršen
22:04 23.09.2022.

Čvrsto zajedno protiv ruskog fašizma. 🇺🇸🇭🇷

LE
LeonardoGoldman
22:41 23.09.2022.

Dakle, postoji jasna politicka volja da se odreze grana na kojoj sjedimo. Nekako mi se cini da to svi vec pomalo shvacaju.

ZP
Zabranjen pristup
22:59 23.09.2022.

Problem je covid politika i printanje novca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije