Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVIŠE ŽENA NA LISTI

Benčić o tužbi DORH-a protiv Možemo!: Ovo je nakaradno i apsurdno

Screenshot
23.11.2021.
u 11:06

Odredba o kvotama koja kaže da na kandidacijskoj listi mora biti minimalno 40 posto podzastupljenog spola postavljena je da bi više žena participiralo u politici, ističe Benčić

Politička platforma Možemo! objavila je jučer da ih je DORH tužio jer su na lokalnim izborima u svibnju na listi u Osijeku imali previše žena. Danas su pred Općinskim sudom u Osijeku iznijeli svoju obranu.

– To je prvi takav slučaj u Hrvatskoj, koliko mi znamo, i važno je da reagiramo na ovakvu interpretaciju zakona jer nije u skladu s ciljem tog zakona. Tako smo napravili jer smo u vrijeme kada je Možemo! počeo okupljati oko sebe aktiviste u Osijeku imali takav omjer žena i muškaraca. Znali smo da se takva interpretacija zakona ne može odnositi na našu listu. Smisao ovog zakona jest da nakon tri ciklusa izbora bude podjednaka zastupljenost zastupnika i zastupnica. U stvarnom političkom životu podzastupljene su žene i stoga se taj zakon ne može primijeniti na našu listu – istaknula je Katarina Kruhonja, jedna od dva odabrana vijećnika političke platforme Možemo! u Osijeku.

Sandra Benčić, saborska zastupnica Možemo! koja je danas zastupala svoju stranku pred sudom, nazvala je tužbu apsurdnom.

– Moram reći, dok se protiv drugih stranaka podižu optužnice protiv korupcije, ponosna sam da su protiv nas digli optužnicu iz ovog razloga. Moram naglasiti koliko je ovo nakaradno i apsurdno. Zašto? Odredba o kvotama koja kaže da na kandidacijskoj listi mora biti minimalno 40 posto podzastupljenog spola postavljena je da bi više žena participiralo u politici. Ne muškaraca, njih već imamo. Jesu li su muškarci podzastupljeni u državnim tijelima? Nisu. Stoga se na njih ova odredba ne može tumačiti. Žene su daleko podzastupljene. Mi smo jedina stranka koja je na parlamentarnim izborima imala više ženskih nositelja lista nego muških. Aktivno to promičemo i onda budemo kažnjeni po obrnutoj logici od svrhe tog zakona. Ovo je klasičan apsurd našeg pravosudnog sustava, gdje se norma koja ima jednu svrhu, primjenjuje na nešto sasvim drugo – kazala je Benčić.

Dodala je da svoju obranu, koju su danas iznijeli pred sudom, temelje na praksi Europskog suda pravde.

– Ne možete tu odredbu primjenjivati a da je ne tumačite u njezinu kontekstu. Norma se mora tumačiti u skladu sa smislom, a  smisao je bio osigurati veću političku participaciju žena. Nećemo opstruirati ovaj slučaj, mi ćemo se aktivno baviti njime i spremni smo ići do kraja – kazala je Benčić.

 

 

 

Komentara 18

DU
Deleted user
11:17 23.11.2021.

njoj je osnovna logika nejasna, sama je sve ispravno pobrojala ali izvukla zakljucak da se na njih zakon ne odnosi jer oni VJERUJU kako su u pravu.

LO
lonicera
11:35 23.11.2021.

Ako je izglasan zakon, treba ga poštivati i SVE stranke koje ga krše kazniti.

Avatar Sand_dan_Glokta
Sand_dan_Glokta
12:21 23.11.2021.

A što je njoj apsurdno? Pa ravnopravnost je mač s dvije oštrice 🤔

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije