Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNI DAN MUŠKARACA

Muškarci u Hrvatskoj lošije obrazovani od žena, više putuju

Zagreb: Dječak u igri očevom maskom
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
20.11.2021.
u 12:53

Stopa zaposlenosti znatno je veća kod onih koji imaju djecu, te je lani iznosila 89 %, a kod muškaraca bez djece 74,2 %

Muškarci u Hrvatskoj u prosjeku se žene u dobi od 31 godinu, iz roditeljskog doma sele se tek sa 34 godine, u inozemstvo se iseljavaju najčešće u dobi od 36 godina. Daleko više poslovno putuju nego žene, ali i kraće žive jer im je očekivano trajanje života ispod 75 godina!

U povodu Međunarodnog dana muškaraca koji se obilježava 19. studenog, što je slabo poznato u javnosti, Državni zavod za statistiku objavio je danas podatke o ključnim životnim etapama muškaraca u Hrvatskoj.

Više ih se rađa, a manje ih u zemlji

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana muškaraca je fokusiranje na zdravlje muškaraca, promicanje rodne ravnopravnosti i isticanje pozitivnih muških uloga koji se posljednjih godina promiče pokretom Movember, koji različitim promocijskim aktivnostima potiče muškarce na brigu o vlastitom zdravlju.

U Hrvatskoj se rađa više dječaka nego djevojčica te je lani od ukupno rođene 35.845 djece 51,3% bilo dječaka kojima su roditelji najčešće davali ime Luka. Među pet najpopularnijih imena za dječake 2020. bili su i David, Jakov, Ivan i Petar. Iako se muške djece više rađa, čine tek 48,6% ukupnog stanovništva Hrvatske i zato što kraće žive i više iseljavaju od žena.

Prosječna starost hrvatskih muškaraca je 42 godine, a očekivano trajanje života muškaraca lani je iznosilo tek 74,7 godina (žena 81 godinu). Iako je u osnovnim školama lani bilo više dječaka (51,2%) od djevojčica sukladno podacima o većem broju rođenih dječaka, s višim stupnjem obrazovanja njihov udio opada.

Tako su učenici na početku prošle školske godine činili 49,9% svih učenika srednjih škola, a udio muškaraca na stručnim i sveučilišnim studijima još je niži. Studenti su činili 42,7% upisanih u akademskoj godini 2020./2021. Čini se da muškarci proporcionalno godinama života i u usporedbi s brojem žena čine malobrojniju skupinu u obrazovnim institucijama.

Stopa zaposlenosti muškaraca u Hrvatskoj lani je iznosila 75,6%. Iako mladi u Hrvatskoj općenito prednjače u EU po kasnom osamostaljivanju od roditelja, muškarci zaostaju gotovo tri godine za osamostaljivanjem u odnosu ne žene jer se iz roditeljskog doma u prosjeku sele s tek 34 godine, dok žene kućanstvo napuštaju s 30,9 godina.

Muškarci, što je i očekivano, kasnije ulaze u brak, u prosjeku s 31,6 godina, dok su se žene lani udavale u prosjeku s 29,1 godinom. Stopa zaposlenosti muškaraca koji imaju djecu znatno je veća nego onih bez djece. Muškarci od 25 do 54 godine koji su živjeli s djecom u 2020. imali su stopu zaposlenosti od 89%, dok su muškarci bez djece imali stopu zaposlenosti od 74,2%.

Veliki segment svačijeg života zasigurno je posao na koji u prosjeku otpada tridesetak godina životnog vijeka. No, neka zanimanja i dalje su pretežito muška jer najveći udio zaposlenih muškaraca je u djelatnostima poput građevinarstva (90,0%), rudarstva (87,5%), zatim opskrbe vodom; uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša (78,8%).

U inozemstvo idu s 36 godina

Muškarci puno više poslovno putuju od žena. Kako u lanjskoj pandemijskoj godini poslovna putovanja nisu bila učestala kao inače, DZS je iznio podatke za 2019. u kojoj je ostvareno 837 tisuća poslovnih višednevnih putovanja, a muškarci su ostvarili čak 70,0% takvih putovanja. Pritom su u prosjeku ostvarili 4,5 noćenja po putovanju.

I kod jednodnevnih poslovnih putovanja muškarci su u debeloj prednosti jer su ostvarili 595 tisuća poslovnih jednodnevnih putovanja, odnosno 70,0% svih poslovnih jednodnevnih putovanja. Uglavnom su poslovno putovali po Hrvatskoj u 80% slučajeva, dok se 20% putovanja odnosilo na inozemstvo. I u iseljavanju prednjače muškarci jer su lani činili 64,4% svih odseljenih izvan granica Hrvatske.

Muškarci se najčešće iseljavaju u tridesetima, u prosjeku u dobi od 36,2 godine.

>> VIDEO Njemačka uvodi zatvorske kazne za krivotvoritelje korona testova i potvrda

Komentara 1

Avatar Torento
Torento
13:51 20.11.2021.

Više obrazovanih žena nego muškaraca, a žene instinktivno (hipergamija) za brak traže muškarce obrazovanije ili barem jednako obrazovane kao one (plus veća plaća, visoki, nabildani, zgodni što čini manje od 1% muške populacije). Vidim PUUUUUNOOOOO budućih samaca oba spola (i sada ih je već previše). Populacijska politika je vic, jer je ovo biološki potpuno neodrživo, a psihološki i financijski nemoguće. Na kraju ispada kako su samo "zatucana" konzervativna, religijska i patrijarharna društva biološki održiva (dovoljno djece). Ne vidim nikakve novinare kako pokazuju krivulje plodnosti žena (30+) i zdravlja djece rođena od takvih majki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije