Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTROVALI SE

Užas na Zanzibaru: Osmero djece i žena umrli nakon što su jeli meso kornjače

morska kornjača
Pixabay
11.03.2024.
u 09:26

Meso kornjače u Zanzibaru se smatra delikatesom, no može biti izrazito opasno ako je kontaminirano

Osmero djece i jedna žena umrli su nakon što su jeli meso morske kornjače u Zanzibarskom arhipelagu. Vlasti su rekle da je 78 ljudi hospitalizirano nakon što su pojeli obrok s mesom kornjače na otoku Pemba, piše Sky News. Kornjača se u Zanzibaru smatra delikatesom.

Konzumiranje mesa kontaminiranih morskih kornjača može izazvati helonitoksizam, rijetku vrstu trovanja hranom koja može biti smrtonosna. Ne postoji poznati protuotrov i pacijentima se može ponuditi samo suportivno liječenje.

Haji Bakari, medicinski službenik okruga Mkoani, rekao je da laboratorijski testovi pokazuju da su svi oboljeli jeli meso kornjače u utorak. Dodao je da je odrasla osoba koja je umrla u petak bila majka jednog djeteta koje je umrlo ranije ovog tjedna.

VEZANI ČLANCI: 

Vlasti u Zanzibaru, poluautonomnoj regiji Tanzanije, poslale su na otok tim za upravljanje katastrofama na čelu s Hamzom Hassanom Jumom. On je pozvao ljude da izbjegavaju konzumiranje životinja.  U studenom 2021. trogodišnje dijete i šest drugih umrli su na Pembi nakon što su pojeli kornjačino meso. Još troje je hospitalizirano.

Simptomi helonitoksizma su različiti, ali uključuju mučninu, povraćanje i čireve u grlu i ustima. U teškim slučajevima pacijenti mogu patiti od slabosti mišića, djelomične paralize i uznemirenosti, a neki mogu pasti u komu.

FOTO Veliko veselje u osječkom zoološkom vrtu. Na svijet stigla preslatka beba alpaka, zove se Edita

morska kornjača
1/16

Komentara 1

GO
goran2hr
13:39 11.03.2024.

Nikada me nije privlačila egzotična hrana, niti imam potrebu kušati sve. Tu sam gdje sam - i to mi je dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije