Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otežavaju se koalicije

Uvodi se preferencijalno glasovanje za Sabor?

Zoran Milanović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
09.10.2014.
u 09:06

Navodno je odluka donesena u vodstvu Kukuriku koalicije, a kao reakcija na netom završenu referendumsku inicijativu "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom"

Model preferencijalnog glasovanja u kojem smo dosad dva puta sudjelovali u sklopu izbora za Europski parlament, ugradit će se u zakonodavstvo parlamentarnih izbora i to već na idućim parlamentarnim izborima 2015., piše Novi list.

Navodno je ta odluka donesena u vodstvu Kukuriku koalicije, a kao reakcija na netom završenu referendumsku inicijativu "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom", ali i zbog dijela medija te nekih saborskih zastupnika unutar parlamentarne većine.

I premijer Zoran Milanović neizravno je jučer najavio zakonske izmjene u tom pravcu.

- Mislim da se moramo baviti pravim hrvatskim problemima. To nije izborni zakon, već, primjerice, nezaposlenost mladih. Ali, ako će preferencijski sustav riješiti bilo što u Hrvatskoj, ja sam njegov prvi pobornik, rekao je Milanović nakon polaganja vijenaca na Mirogoju u povodu Dana neovisnosti.

Bude li doista tako, u raspodjelu mandata po preferencijalnom modelu ući će oni koji osvoje više od 10 posto glasova što će otežati sklapanje predizbornih koalicija budući da nitko ne može biti siguran hoće li osvojiti mandat. 

>> Tomašić o glasovanju: I cajke bi mogle dobiti mandat samo zato jer su poznate

>> Ivo Josipović: U ustavnom projektu kojeg ću ponuditi stoji preferencijalno glasovanje

Komentara 13

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
09:36 09.10.2014.

Markićka lomi partijske kartele na vlasti.

AJ
ajmo
09:27 09.10.2014.

I da je ovo istina da su promijenili mišljenje u što nevjerujem al ajde da i to vidimo . A što se tiče nezaposlenih mladih nikada vi koji ste birokrati tj. socijaldemokrati nečete stvoriti niti jedno radno mijesto. A znate zašto zato što komplicirate sa glupostima koje nisu potrebne i milion pravila koja zatvaraju radna mijesta .

TH
than
09:56 09.10.2014.

Koliko li samo obecanja i populizma od vladajucih u zadnjih pola godine. Svi dobro znamo da idu izbori, predsjednicki i parlamentarni. Vidjeti cemo sto ce biti od svega toga. I plan 21 je dobro zvucao, kad od njega na krajuu nije bilo niti 'p'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije