Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Selak Raspudić: Đaci su online nastavu osjetili kao traumu, škola uživo i socijalizacija moraju biti prioritet

Foto: Večernji TV
15.07.2021.
u 13:38

Na upit treba li iduća školska godina početi redovno i u fizičkoj nastavi, odgovara: "Ovisi o epidemiološkoj situaciju, ali to treba biti prva stvar na kojoj se mora inzistirati ako ne bude katastrofalna situacija"

O obrazovanju, uspješnosti učenika, ali i svim aktualnostima koje se događaju u Saboru, raspravljamo s Marijom Selak Raspudić koja od 13.30 sati gostuje u studiju Večernjeg lista. Emisiju vodi Lana Kovačević.

Zastupnici su danas zaključili 7. sjednicu Sabora i odlaze na dvomjesečnu stanku. Marija Selak Raspudić navodi kako joj je teško ocijeniti rad Sabora jer mora ocijeniti i samu sebe. 

- Izašla je statistika, kao treća najaktivnija zastupnicama, usudila bi se reći da situacija nije baš dobra i razumijem zašto građani nisu zadovoljni radom Sabora, kazala je te ustvrdila kako se u Saboru "jako fuša". 

- Razumijem razočaranost građana. Potrebno je reformirati rad Sabora i šire, kazala je te ustvrdila kako je njoj cilj vratiti dostojanstvo Saboru.

- Cjelina bi mogla biti bolja, ali to ne znače da pojedini zastupnici ne rade dobro, navodi te kao problem ističe što nemaju svi građani pristup "Sabor TV-u", a na HRT4 ne mogu pratiti cijele sjednice. 

Komentirala je i obvezu cijepljenja. - Predložili smo da se Hrvatski sabor obveže na poštivanje rezolucije Vijeća Europe, koja navodi da cijepljenje ne smije biti obvezno i da se ne može vršiti politički ili socijalni pritisak na ljudi i da oni koji nisu cijepljeni ne smiju biti diskriminirani, kazala je. 

- Osobno nisam protivnik cijepljenja. Naziv antivakser ne podržavam, stvara još veće podjele u društvu i može rezultirati i konkretnim buntom. Građani su doista preplašeni, kao svaka represija, stvara se otpor, navodi te dodaje kako su prihvaćanje rezolucije Vijeća Europe odbili gotovo si zastupnici. Prihvatilo ju je njih 17, dok su ostali bili protiv ili suzdržani. "To je skandal", zaključuje. 

Sveučilište u Zagrebu

Osvrnula se na prijavljene slučajeve zlostavljanja na fakultetima te navela kako je predložila da se studente prije upisa obrazuje o njihovim pravima. Ustvrdila je i kao bi to obeshrabrilo i zlostavljače. 

- Zalagala sam se da imena ne izlaze u javnost zbog zaštite žrtava. Međutim, imali smo situacije da se jako vrtjelo ime jednog profesora povijesti, dok sada imamo situaciju da se spominje ime premijerova oca samo u jednom mediju. S jednom od najosjetljivijih tema se itekako manipulira, ovisno koliko je netko politički podoban ili nepodoban. Kao posljedicu svega imamo relativiziranje seksualnog nasilja i onda na kraju stradavaju žrtve, navodi. 

- Vidjet ćemo što će se dogoditi kao epilog. Mi smo poslali prijedloge. Čekam početak iduće školske godine da vidimo ima li pomaka. Svi su slali poruku da se tako nešto ne može tolerirati, nadam se da će nakon pritisaka tako nešto postati nešto što nikome neće pasti na pamet, dodaje. 

Osvrnula se i na stanje sa Sveučilištem u Zagrebu te rektorom Damirom Borasom. - Naravno da može biti bolje, bilo je nekih poteza koji nisu bili primjereni kao prijedlog da se da počasni doktorat pokojnom gradonačelniku. Ne mislim da je najgore i da postoje puno kvalitetnih ljudi. Činjenica je da su je Senat dao povjerenje rektoru Borasu. Ne vjerujem da su to plaćenici. Ako oni imaju povjerenja, njihovo je demokratsko pravo da izaberu vodstvo. Važno je da se politika ne miješa u rad Sveučilišta. Treba pustiti autonomiju Sveučilišta, navodi.  

Online nastava

Kao profesorica hrvatskog jezika, osvrnula se na slabe rezultate državne mature

- Puno je razloga, sigurno jedan od njih jest što djeca ne čitaju. Ne razvijaju svijet o jeziku, navodi pojašnjavajući kako taj osnovni alat ne njeguju od malih nogu. 

- Cijela online komunikacija je zasnovana na pojednostavljivanju sadržaja. Svi pišu malo hrvatski, malo engleski, bez točke i zareza, a nekada i bez riječi, kazala je te ustvrdila kako se sve više u komunikaciji koriste samo emotikoni. 

- Mladi ne misle da im jezik treba kao sredstvo kojim mogu manifestirati svoju misao, navodi. 

Na upit treba li iduća školska godina početi redovno i u fizičkoj nastavi, odgovara: 

- Ovisi o epidemiološkoj situaciju, ali to treba biti prva stvar na kojoj se mora inzistirati ako ne bude katastrofalna situacija. Mi smo u problemu sa đacima i sustavom, kazala je te navela kako je zbog krize, prema istraživanju, 2,4% učenika imalo suicidalne misli. 

- Oni su online nastavu osjetili kao traumu koja je ostavila posljedicu na njihovo mentalno zdravlje. Došla sam do zabrinjavajućih podataka. U nekim dobnih skupinama je gotovo 60 posto porast samoubojstava i pokušaja. Djevojčice su izloženije. Mladi su u ozbiljnom problemu i treba alarmirati institucije. Zato škola uživo i socijalizacija moraju biti prioritet, navela je. 

Dužni smo naglasiti mladima da ne postoji nerješivi problem i da na čitavom ovom svijetu ne postoji netko tko ih neće razumjeti. Pozivamo sve mlade koji su nesigurni ili žele s nekim porazgovarati da se obrate na poznate brojeve Hrabroga telefona - 116 111 ili 01 6117 190.

Potezi Tomislava Tomaševića

Zaključno se osvrnula na novu vlast u Gradu Zagrebu i dosadašnje poteze Tomislava Tomaševića.

- Povučeni potezi ne bude nadu. Rekli su oko gospodina Lauca da je jedan od 1500 donatora, međutim prešutjeli su da je to jedan od tri najveća donatora. Kada su govorili o javnoj bilježnici, osobi od povjerenja, nisu znali da je sestra osobe koju znaju od ranije. Stavlja se uputnik nad time kakve su njihove namjere. Može biti i nespretnost, ali je ovdje riječ o ozbiljnijim prekršajima, kazala je. 

Komentara 12

Avatar Bruno
Bruno
15:20 15.07.2021.

Marija najstarija tinejdzerka u Hrvatskoj, puno pametnija od supruga!

Avatar prahrvat
prahrvat
15:31 15.07.2021.

daj molim te, kad bi neki razred dobio mjeru samoizolacije, vrištali bi po školi, a ovi ih drugi zavidno gledali

Avatar prahrvat
prahrvat
15:35 15.07.2021.

moja kći na Filozofskom gđe Raspudić dvije godine ima samo online, a moglo se organizirati. I onda dođe ova s Folozofskog kako je online fuj-bljak. Zašto nisi prosvjedovala za svoje studente

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije