Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Viteška igra

Tko je Josip Čačija, slavodobitnik ovogodišnje Sinjske alke

Slavodobitnik 303. Sinjske alke je Josip Čačija
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/8
05.08.2018.
u 19:14

Viteškoj igri, kojom se slavi pobjeda na osmanskim osvajačima u 18. stoljeću, nazoči hrvatski državni vrh

Josip Čačija, rođen 1984. u Sinju, slavodobitnik je 303. Alke koja je održana danas. Ovo mu je prvi pobjednički plamenac. 

Čačija je iz alkarske obitelji, otac Miro-Ilija bio je dugogodišnji alkarski momak. Elektrotehničar je i ronilac po struci, profesionalno zaposlen kao dočasnik u sastavu HRM-a. Prvi put je u alkarskoj povorci jahao u pratnji barjaka 2005. godine. Kao debitant, 2010. godine kao alkar kopljanik osvojio je Čoju. Jaše na konju Aškan u vlasništvu Alkarske ergele. Nije oženjen. Povratnik je među kopljanike. Prošle godine nije trčao Alku, ni redovitu ni svečanu, u Vukovaru. Momak mu je 42-godišnji Zdeslav Ćurković iz Sinja, privatni ugostitelj.

Cijeli državni vrh, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, predsjednik sabora Gordan Jandroković i svi ministri koji su bili na obilježavanju Dana pobjede, nakon Knina došli su u Sinj, na 303. Alku. U Sinju su vrlo zadovoljni jer se ovogodišnja Alka poklopila s Danom pobjede, što joj daje dodatnu draž, ali vjerojatno zbog toga, izostao je onaj prijepodnevni "šušur" i gužva na dan trčanja Alke.

Po gradu su se mogli sresti samo Sinjani, među kojima i dr. Josip Paladino sa šiltericom na glavi, u domaćoj atmosferi. Inače gledajući parkirana vozila primjećuje se ogroman broj zagrebačkih tablica. Zagrebački Sinjani došli su kući.

Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije, dočekan je kao najveća zvijezda dana. Fotografirao se s mnogima, ali do izjava medijima mu nije bilo. Među ljudima zapazili smo i fra Šimu Nimca.

Slavodobitnik 303. Sinjske alke je Josip Čačija
1/15

U 21 sat u Alkarskim dvorima održat će se Večer slavodobitnika 303. Sinjske alke, a za 22 sata planiran je vatromet uz koncert u čast slavodobitnika.

>> Pogledajte i let borbenih zrakoplova MiG i F-16 iznad Knina

Tijek događaja pratite u nastavku

19.12 – Sigurna sam kako u ovom trenutku dijelimo isti osjećaj da nema ljepšeg završetka Dana pobjede i domovinske zahvalnlosti i Dana hrvatskih branitelja od Sinjske alke. Danas se sjećamo vitezova što su obranili Sinj od navale nadmoćne osmanlijske vojske kao i junaka Oluje koji su oslobodili domovinu od okupacije onih koji je nisu znali voljeti ili su ovamo došli misleći da mogu otimati tuđe – rekla je predsjendica Kolinda Grabar-Kitarović.

19.05 – Josip Čačija, rođen 1984. u Sinju slavodobitnik je 303. Alke. Ovo mu je prvi pobjednički plamenac. Iz alkarske je obitelji, otac Miro-Ilija bio je dugogodišnji alkarski momak. Elektrotehničar je i ronilac po struci, profesionalno zaposlen kao dočasnik u sastavu HRM-a. Prvi put je u alkarskoj povorci jahao u pratnji barjaka 2005. godine. Kao debitant, 2010. godine kao alkar kopljanik osvojio je Čoju. Jaše na konju Aškan u vlasništvu Alkarske ergele. Nije oženjen. Povratnik je među kopljanike. Prošle godine nije trčao Alku, ni redovitu ni svečanu, u Vukovaru. Momak mu je 42-godišnji Zdeslav Ćurković iz Sinja, privatni ugostitelj.

18.56 – Natjecanje za 303. Sinjsku alku je završeno te je Josip Čačija proglašen slavodobitnikom Alke. Ovo mu je prvi puta da je osvojio prestižni naslov.

18.53 – Ivica Filipović Grčić pogodio je u jedan te ukupno ima četiri punta.

18.50 – Ante Zorica pogodio je u jedan i osovjio ukupno šest punata tako da je Josip Čačija slavodobitnik ovogodišnje Alke.

18.49 – Josip Čačija dosad ima pet punata, a u trećoj utrci pogodio je u sridu te ima ukupno osam punata i prelazi u vodstvo.

18.47 – Mario Šušnjara pogodio je u sridu te ima sedam punata i prelazi u vodstvo.

18.46 – Alen Poljak ima četiri punta, a sada je pogodio u jedan te ukupno ima pet punata.

18.43 – Franjo Talaja pogodio je u dva te sada ima pet punata.

18.41 – Denis Gugić dosad ima tri punta, a sada je pogodio u dva.

18.39 – Ante Runje ima tri punta, a sada je pogodio u dva.

18.38 – Nenad Marić ima dva punta, a sada je pogodio u jedan.

18.36 – Ivo Zorica pogodio je u jedan te ukupno ima tri punta

18.35 – Petar Tomašević je promašio te ima dva punta.

18.33 –  Kristijan Bikić ponovno je pogodio u jedan i osvojio ukupno tri punta.

18.31 – Tino Radanović dosad je osvojio dva punta, a sada je promašio.

18.30 – Počela je treća trka. Prvi će trčati Alen Filipović Grčić koji je u dvije utrke osvojio dva punta, a sada je pogodio u jedan.

17.52 – Počela je druga utrka. Alkar Josip Čačija prvi je pogodio u sridu te prešao u vodstvo.

17.36 – Ivica Filipović Grčić pogodio je u dva te je njegovim nastupom završena prva trka.

17.35 – Alkar Nenad Marić je promašio.

17.34 – Frano Talaja pogodio je u sridu te je četvrti alkar koji je dosad pogodio sredinu.  

17.32 – Andrija Hrgović pogodio je u jedan.

17.30 – Ante Zorica pogodio je u sridu.

Slavodobitnik 303. Sinjske alke je Josip Čačija
1/17

17.28 – Denis Gugić prvi je koji je promašio. Inače je pobjednik dvije Alke, no danas jaše na novom konju.

17.26 – Frano Ivković pogodio je također u jedan.

17.24 – Ivo Zorica, pobjednik Čoje, pogodio je u jedan.

17.22 – Josip Čačija deveti je trkač, a pogodio je u dva.

17.20 – Petar Tomašević pogodio je u jedan.

17.18 – Kristijan Bikić pogodio je također u jedan.

17.16 – Tino Radanović pogodio je u jedan te dosad još nema niti jedan promašaj.  

17.14 – Alen Filipović Grčić pogodio je također u jedan.

17.13 – Jure Domazet Lošo pogodio je u jedan.

17.10 – Mario Šušnjara pogodio je u dva.

17.08 – Ante Runje drugi je po redu i također je pogodio u sredinu.

17.05 – Alen Poljak, najmlađi alkar i prošlogodišnji slavodobitnik otvorio je alku pogodivši 'u sridu'.

17.00 – Alkarski vojvoda Boško Ramljak proglasio je 303. Sinjsku alku otvorenom.

16.50 - Među prvim gostima susreli smo Davora Bernardića, koji kaže da se u Sinju uvijek dobro osjeća. Kaže da ne zna je li njegov prethodnik Zoran Milanović kod rodbine u Glavicama. Nisu se čuli.

- Sinj je jedan topao grad, ne samo zato što je danas vruće - rekao je Bernardić. Nešto prije 15 sati iz Knina su prvi stigli ministri Nina Koržinek Obuljen i Damir Krstičević, a odmah iza njih premijer Plenković. Dočekali su ga gradonačelnica Kristina Križanac i predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić s kojima je prije prijema u Alkarskim dvorima otišao do crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. Putem su ga ljudi zaustavljali i stiskali mu ruku.

- Danas je sjajan dan. U Kninu je bilo veličanstveno, došla je izraelsko zrakoplovstvo. Što se tiče Alke, drago mi je osjetiti ovaj prekrasan ambijent. Uživam - rekao je Plenković.

Sreli smo i Božu Petrova. Sinj je grad njegove mladosti, tu je išao u srednju školu.

- Uvijek ću dolaziti na Alku, Sinj je grad u kojem sam doma - kaže Petrov.

16.45 - Prije Alke kod alaj čauša je održano tradicionalno okupljanje, a u obiteljima svakog od 17 alkara kopljanika i njihovih alkarskih momaka koje je novoizabrani vojvoda Boško Ramljak izabrao da se ove godine natječu već danima se priprema fešta kao da će baš svaki biti slavodobitnik. Goste fascinira to što na kraju arambašići, pečena janjetina i ostale domaće delicije na kraju svi donesu u kuću pobjednika koji časti sve koji dođu s njim slaviti.

16.30 – Alka je počela povorkom u kojoj su alkari pozdravili sve pristune kao i državni vrh koji je stigao u Sinj.

Ključne riječi

Komentara 20

NO
Norway
17:34 05.08.2018.

Na HRT sramota od prijenosa, komentator nedostojan posla, laprda bez veze

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
18:53 05.08.2018.

Na širem području Sinja u okviru borbi na sporednom kandijskom ratištu došlo je do sukoba između mletačkih postrojbi (oko 5.000 talijanskih profesionalnih vojnika - plaćenika u službi Venecije i nekoliko stotina vojnički neobučenih mještana) i turske vojske koja se sastojala od Hrvata iz Hercegovine i Bosne (Mostar, Čapljina, Livno ...) nešto postrojbi Albanaca i jedva nekoliko stotina Turaka u masi od preko 10.000 vojnika. Hrvate su predvodili turski vazali, hrvatski begovi iz pogranične zone. Borbe su prestale zbog loše logistike u redovima turske vojske i pojave gladi i vjerojatno i dizenterije ili neke druge zaraze.

Avatar nekineki
nekineki
17:29 05.08.2018.

jugokomunisti skrahirali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije