Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Klancir novinarka godine

Večernjakovu Goranu Gerovcu nagrada za pisano novinarstvo, a Pixsellovu Hrvoju Jelaviću za najbolju fotografiju

18.12.2020.
u 19:26

Nagradu za životno djelo dobio je legendarni novinar, urednik i publicist Mladen Kušec.

Na 110. rođendan Hrvatskog novinarskog društva dodijeljene su novinarske nagrade za najbolje radove objavljene u 2019. godini. Nagrade su dodijeljene u devet kategorija, a nagrađeno je osam novinarki i novinara. Odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, novinarka godine za 2019. godine ponijela je Đurđica Klancir, koja je dobila 194 glasa. Nominirani su bili i Andrej Dimitrijević koji je dobio 162 glasa i Ivan Pandžić sa 133 glasa.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za pisano novinarstvo dobio je Goran Gerovac dugogodišnji urednik i kolumnist u Večernjem listu, za seriju kolumni "Nikad robom" u kojoj ogoljuje političke, kapitalističke, socijalne i kulturne devijacije te skidaju smokvin list osobnostima koje se nameću biti upravljačima naših života, ustaju protiv vjerskih i ideoloških dogmi, protiv jagme za profitom i partikularnih interesa – i uvijek bez kompromisa.

Ocjenjivačku skupinu za pisano novinarstvo činili su Sanja Modrić (predsjednica), Neja Markičević, Vuk Tešija, Tihana Tomičić i Radmila Kovačević.

Isti žiri dodijelio je i Nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju za 2019. godinu. Dobitnik je Pixsellov fotoreporter Hrvoje Jelavić za fotografiju nastalu prilikom šetnje gradom premijera Andreja Plenkovića i ministara na dan službenog posjeta Benkovcu, koja simbolički priča pozadinsku priču o stanju u državi, odnosno o rascjepu između povlaštene klase političara i običnih, anonimnih ljudi u čije se interese političari zaklinju. Jelavić je uhvatio trenutak u kojem premijer i njegova svita prolaze pokraj siromašnog muškarca u prvom planu.

Nagradu za životno djelo Otokar Keršovani Ocjenjivački odbor odlučio je postumno dodijeliti Mladenu Kušecu, novinaru i uredniku Hrvatske radiotelevizije, autoru legendarnih TV-emisija za djecu i mlade "Tonkica Palonkica, frrr...", "Patuljci pojma nemaju", "Hihotići" i"Bijela vrana", koje su postale standard za taj žanr.

Novinarski opus Mladena Kušeca obuhvaća radijsko i komplementarno televizijsko novinarstvo od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas. Riječ je o iznimnom pojedincu koji je u svojoj novinarskoj karijeri dužoj od pola stoljeća gotovo neprimjetno sačuvao sve odlike "vječnog" novinarstva – onog koje je znatiželjno, koje primjećuje, koje istražuje, produbljuje i oplemenjuje.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo ove je godine otišla u Pulu, i to novinarki Mirjani Radulović, na neprofitni radio zajednice Radio Rojc. Kolegica Radulović nagrađena je za izvrsnu radijsku priču o propasti Uljanika "Pola citta puttana".

U ocjenjivačkoj skupini za radijsko novinarstvo bili su kolegice i kolege Budimir Žižović (predsjednik), Anamarija Knezović Kaurić, Iva Črnjar Ivančan, Milan Peh i Matija Veličan.  

Nagrada Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo pripala je novinarki RTL televizije Silvani Menđušić za reportažu "Povratak u Vukovar", priču o povratku fotoreportera Christophera Morrisa u taj grad iz kojeg je 1991. godine u svijet poslao neke od najdojmljivijih fotografija horora i tragedije koja se tu događala. Silvana i Chris u Vukovaru obilaze lokacije njegovih fotografija, pronalaze ljude koje je tada snimio te se u priči izmjenjuju slike prošlosti i sadašnjosti.

U ocjenjivačkoj skupini za televizijsko novinarstvo bili su Tanja Novak (predsjednica), Ranko Stojanac, Sanja Jurišić, Damira Gregoret, Goran Bunjevac, Milan Živković i Lidija Šušak.  

1/15

Isti žiri odlučivao je i o Nagradi za snimateljski rad Žarko Kaić te ju je odlučio dodijeliti snimatelju i reporteru Nove TV Zoranu Marinoviću za reportaže iz Konga i Černobila, priče o eboli i nuklearnoj katastrofi i njihovim pogubnim i opominjućim posljedicama za čovječanstvo.

Nagradu Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo 2019. godine dobio je novinar Telegrama Andrej Dimitrijević, odlučila je Ocjenjivačka skupina za internetsko novinarstvo u kojoj su bili Helena Puljiz (predsjednica), Goran Šimac, Ivana Barišić, Zoran Pehar i Andrej Matijašević.

Andrej Dimitrijević je ujedno i dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo Jasna Babić – koju dodjeljuje Ocjenjivački odbor što ga čine sve četiri ocjenjivačke skupine. Žiri ga je izabrao zbog njegova predanog istraživačkog rada na razotkrivanju nekretninskog biznisa sada bivšeg ministra uprave i političkog tajnika HDZ-a Lovre Kuščevića, ali i značaja koji je ta priča imala za cijelu novinarsku zajednicu: dokazala je da su novinari teško pobjedivi kad se zbiju. Mediji su se, naime, u tjednima koji su uslijedili nakon njegove priče uistinu udružili, zagrizli i nisu dopustili da afera "Kuščević" izblijedi.

Za HND-ove nagrade za radove objavljene u 2019. godini natjecalo se 118 novinarki i novinara.

Komentara 38

GE
Gensoman1000
19:34 18.12.2020.

Tko financira HND? Kineska Komunisticka Partija ili?

DO
Domumom
19:37 18.12.2020.

Jugoslavensko novinarsko društvo "JND" na čelu sa slavicom pupavac isporučilo nagradu geravcu za celi region.

LL
lijepa_li si
19:35 18.12.2020.

klasična klijentelistička organizacija. međuse se njuše međuse se kude međuse se hvale

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije