Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvone telefoni u agencijama

Upita za SAD u dva dana više nego cijele godine

New York
Foto: EDUARDO MUNOZ
1/2
26.10.2021.
u 07:45

Da nema korone, putnika preko velike bare bilo bi i puno više, ali i ovako, zahvaljujući ukidanju viza, ta destinacija probija led

Dočekala je mirovinu, a želju da posjeti Veliku Jabuku nije uspjela ispuniti. No, zagrebačka umirovljenica više nije htjela čekati kad je postalo izvjesno da se ukida viza za SAD i prošli je tjedan, samo koji dan prije nego što je to postalo i službeno, uplatila svoje dugo željeno putovanje u New York.

New York najtraženiji

U Ameriku će s agencijom Palma Travel sredinom veljače, a šestodnevno putovanje platit će oko sedam tisuća kuna, Pomalo se, kažu u toj agenciji, puni i grupa koja će u New York sredinom ožujka. Od subote, od kada hrvatski putnici više ne moraju prolaziti zamornu proceduru dobivanja vize, povećani broj upita bilježe i u agencijama Azuturs, Terra Travel..., a u Mondo Travelu, recimo, govore da im je od subote svaki drugi upit vezan za putovanja u Sjedinjene Američke Države.

U ta su dva dana, dodaju, imali raznih pitanja vezanih za putovanje u Ameriku, više nego svih mjeseci ove godine. Najtraženiji je, inače, New York, u koji se može i u predbožićni šoping, uz smještaj u hotelu u kojem je živio Nikola Tesla i s izletom u Washington. Ili, recimo, na doček Nove godine...

VIDEO Hrvatski državljani mogu u SAD putovati bez vize: "Ovo je bio dug, ali važan proces"

Među zainteresiranima je, kažu u agencijama, dosta onih koji su već putovali u Ameriku, ali i onih kojima će to biti prvi posjet američkom kontinentu. Da nema korone, putnika preko velike bare bilo bi i puno više, ali i ovako, zahvaljujući ukidanju viza, ta destinacija probija led. Naime, pokazuje se kako se, nakon što je omekšao režim inozemnih putovanja koji je pokrenuo masovne odlaske u bliže zemlje, najsporije oporavljajju daleke destinacije. Amerika sad iskače iz tog prosjeka. A to je tek početak.

Za prijavnicu 14 dolara

U domaćim putničkim agencijama, gdje ovih dana najviše posla imaju sa skijanjem, vjeruju da će interes u nadolazećim mjesecima samo rasti, pa da će do ljeta biti zainteresiranih i za, recimo, velike ture Zapadnom obalom SAD-a. U međuvremenu, valja znati da putnicima iz Hrvatske za ulazak u SAD, uz ispunjavanje prijave u elektronički sustav za odobravanje putovanja (ESTA) za turistička i poslovna putovanja u trajanju od 90 dana, trebaju ili potvrda da su cijepljeni s dvije doze ili da su preboljeli COVID u posljednja tri mjeseca, a za sve je uvjet negativan rezultat PCR testa ne stariji od 72 sata.

Kako se tako velika putovanja uglavnom uplate puno ranije, savjet u agencijama je uplatiti osiguranje od otkaza putovanja za slučaj da PCR bude pozitivan.

– Za aranžman od, primjerice, 7000 kuna osiguranje iznosi dvjestotinjak kuna – pojašnjava Ana Magdić, voditeljica prodaje u agenciji Palma Travel. Inače, plaća se i ESTA prijavnica. Taj trošak iznosi 14 dolara, ali znatno je niži od zahtjeva za vizu po cijeni od 160 dolara.

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar horuk
horuk
07:54 26.10.2021.

Ljudi moji, nema dosadnije stvari nego provesti 6 dana u New Yorku. Jos u 11om mjesecu. Tmurno vrijeme , samo neboderske provalije. Stvarno nista vrlo posebno osim Central Parka. Idite bolje u Floridu ne Key West na sunce iako jee sada malo skuplje jer sada dolaze i New Yorkcani. Kakogod, jadan ti onaj koji odseli u SAD, kvalitet zivota na 50% europske razine. Jedino sto je eksotican za nase ljude pa misle da je to nesto kool.

Avatar TvojUjko
TvojUjko
08:06 26.10.2021.

To je hrvatski narod. Kao ovce, gdje jedan tu i svi, pa makar i u ponor. Vecina ih ide u Ameriku da ni sami ne znaju zašto.

VI
vidum
07:50 26.10.2021.

Pretpostavljam da se žele na licu mjesta uvjeriti, kako je majka ostavila četvero djece bez nadzora. Jerno je umrlo prije godinu dana, a ostalo troje živjelo je s njim. Samo u Americi. To nema čak ni na portalu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije