Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBRO OSMIŠLJENA RAČUNALNA PREVARA

Upali im u poslovnu komunikaciju, promijenili podatke za plaćanje i uzeli novac

Računalo prevara kviz
Slavko Midžor/PIXSELL
19.05.2021.
u 11:23

U policiji kažu da utvrđuju sve okolnosti  događaja, te upozoravaju građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise)

Netko je presreo poslovnu komunikaciju, zbog čega je jedna tvrtka iz Zagreba oštećena za nekoliko desetaka tisuća kuna. Stoji to u priopćenju rovinjske policije koja je potom izvijestila o dojavi zaprimljenoj u ožujku. Prijavu je podnijela tvrtka iz Zagreba i u prijavi se navodilo da im je nepoznat netko neovlašteno presreo računalnu komunikaciju između njih i njemačke tvrtke s kojom inače surađuju. Počinitelj je  promijenio sadržaj poruke, u privitku koje je bio predračun za plaćanje naručene robe i to tako što je dodao jednu rečenicu.

- Molim, obratite pozornost na to da je promijenjena  banka njemačke tvrtke pa je  novac potrebno uplatiti na novi broj računa -  pisalo je u izmijenjenom privitku.

Novac je dosita uplaćen na taj "novi" račun, pa je spomenuta  zagrebačka tvrtka ostala bez nekoliko  tisuća kuna. Policija nije navela ima tvrtke ni kako je prevara otkrivena, no da su ostali bez nekoliko desetaka tisuća kuna u toj tvrtki su vjerojatno shvatili kada su otkrili  da račun za koji se mislilo da je plaćen, zapravo nije bio plaćen.  

U policiji kažu da utvrđuju sve okolnosti  događaja, te upozoravaju građane na oblik poslovnih prijevara, odnosno prijevara s računima (BEC – Business Email Compromise). Kod ovakvih događaja počinitelji se predstavljaju kao klijenti ili dobavljači te navode djelatnike tvrtki da uplate račune za određene usluge na drugi bankovni račun.

- Policija upozorava poslodavce i djelatnike da budu oprezni te da dobro provjere sve zahtjeve koji se odnose na plaćanje, pogotovo ako se traži promjena podataka za buduća plaćanja. Odredite kontaktne osobe za rad s tvrtkama s kojima redovito surađujete i dobro provjeravajte sve račune zbog mogućih nepravilnosti. Za isplate iznad određenog praga, predlaže se uspostavljanje postupka potvrde ispravnosti bankovnog računa i primatelja, a kada je račun plaćen, obavijestite o tome primatelja. Ako posumnjate da bi se moglo raditi o prijevari, odmah o tome obavijestite policiju - kažu u policiji.

Komentara 1

FR
FranjoZG
14:00 19.05.2021.

Ma tko tu koga? Plaćeno na krivi račun??? Koliko treba policiji da od banke dobije vlasnika računa? Veću glupost s prevarom nisam čuo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije