Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVISILI MU KAZNU

Uoči presude silovatelj iz Podstrane misteriozno nestao: Policija ga našla uz pomoć obitelji

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell/Nestali.hr
1/3
07.11.2020.
u 16:25

Bili su sami u sobi, a ona je poslije pronađena, bez svijesti, u lokvi krvi s teškim ozljedama genitalija i probavnih organa. Liječnici su joj jedva spasili život

Vrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom je prihvatio žalbu državnog odvjetnika te Roku Šimcu, koji je proglašen krivim za kazneno djelo teške tjelesne ozljeda i spolnog odnošaja bez pristanka te na Županijskom sudu u Splitu osuđen na kaznu zatvora od četiri godine i šest mjeseci, preinačio odluku, povisio kaznu i osudio ga na jedinstvenu kaznu od šest godina zatvora. S obzirom na to da je osuđen na kaznu zatvora veću od pet godina, određen mu je istražni zatvor i odmah se mora javiti na izdržavanje kazne. Desetak dana prije izricanja presude Vrhovnog suda, točnije 18. listopada, otac Roka Šimca policiji je prijavio njegov nestanak. Pronađen je tri dana poslije, 18. listopada, otkako se briše iz evidencije nestalih.

– Nestali mladić nije se sam vratio. Zahvaljujući suradnji obitelji, došli smo do njega – rekla nam je Željka Radošević iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Riječ je o slučaju iz 2012. godine kada je Roko Šimac na tulumu u Podstrani teško ozlijedio svoju kolegicu. Bili su sami u sobi, a ona je poslije pronađena, bez svijesti, u lokvi krvi s teškim ozljedama genitalija i probavnih organa. Liječnici su joj jedva spasili život. Vrhovni je sud u svojoj odluci istaknuo kako je optuženik iskoristio tešku alkoholiziranost žrtve.

“Zbog alkoholiziranosti žrtva nije bila u stanju izraziti pristanak niti odbijanje. Optuženik je u spolovilo i anus žrtve gurao svoju ruku. Uslijed snažnog guranja žrtva je zadobila osobito teške i za život opasne ozljede. Život joj je spašen isključivo hitnom medicinskom intervencijom”, napisali su.

Vrhovni sud RH smatra da prvostupanjski sud nije primjereno cijenio okolnosti o kojima ovisi vrsta i mjera kazne. Pravilno je cijenjeno izraženo žaljenje, smanjena ubrojivost, neosuđivanost prije i poslije djela te optuženikova mladost. U trenutku počinjenja djela imao je 22 godine. Međutim, podcijenjen je “značaj otegotnih okolnosti”.

U odluci Vrhovnog suda stoji da se “bestijalnost i bešćutnost optuženika odražava u činjenici da je gotovo pola sata ‘kopao’ rukom po utrobi oštećenice ne mareći za njeno besvjesno stanje i posljedice koje su realno nastupile u obliku teškog i trajnog narušenja zdravlja.

Posljedice su, uz upitnu fertilnost, i očekivani trajni poremećaj probave. Optuženikovo ponašanje odraz je egoizma i agresije. Optuženikova penetracija nema nikakve prirodne veze sa seksualnim odnosom”, zaključak je Vrhovnog suda RH, koji drži da je jedinstvena kazna zatvora od šest godina primjerena ukupnosti počinjenih djela, njihovoj težini i pogibeljnosti te ličnosti optuženika te da može ostvariti zakonom propisanu svrha kažnjavanja. Smatraju kako će takva kazna utjecati na Šimca da ne dolazi ponovno u sukob sa zakonom.

“Povišena kazna uključuje i jasnu društvenu osudu zbog počinjenih kaznenih djela i treba utjecati na sve ostale da ne čine kaznena djela kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja”, zaključak je Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 17

RO
roland
16:42 07.11.2020.

Kazneno djelo silovanja dogodilo se 16.studenog 2012.godine. Sada je 7.studeni 2020.godine. Dakle, bilo je potrebno 7 godina 11 mjeseci i 21 dan da kazna zatvora postane izvršna! Dali je to pravedno, da li je to humano? Kakva poruka se šalje silovateljima?

PU
puniša
18:08 07.11.2020.

Ništa drugo, nego mu poželjeti potentnog i nezasitnog cimera. Mlađana i Parvinju u jednom

IV
ivanjoksimovic
18:15 07.11.2020.

Vise vam je vremena trebalo da zavrsite kazneni postupak i osudite ga, nego sto ce ovaj lezati u zatvoru. Nenjaj zakone bana drzavo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije