Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki rizici

UNICEF Hrvatska pomaže malim Ukrajincima: Svako drugo dijete napustilo je dom

People flee from Ukraine to Romania at the border crossing in Isaccea
Foto: STOYAN NENOV/REUTERS
1/3
25.03.2022.
u 14:02

UNICEF u Hrvatskoj spreman je pružiti psihosocijalnu i druge pomoći djeci odvojenoj od roditelja i njihovim trenutačnim skrbnicima kao i pripomoći jačanju kompetencija u školama koje su primile ukrajinske učenice i učenike, navodi se.

Prema navodima UNICEF-a od početka rata u Ukrajini svako drugo dijete napustilo je svoj dom, a većina ih je s obiteljima izbjegla u Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Moldaviju i Rumunjsku. Djeca koja stižu u susjedne zemlje suočavaju se s velikim rizicima (kao što su odvajanje od obitelji, nasilje, seksualno iskorištavanje i trgovanje ljudima), zbog čega je neophodno osigurati njihovu zaštitu kao i pristup uslugama.

Stoga je UNICEF pokrenuo program humanitarne pomoći i podrške s ciljem prikupljanja sredstava koja su potrebna za osiguravanje pristupa osnovnim uslugama, uključujući vodu, hitne potrepštine, zdravstvenu skrb i psihosocijalnu podršku za djecu i njihove obitelji u Ukrajini i susjednim zemljama.

Ured UNICEF-a za Hrvatsku podržao je globalni apel i pozvao građane da pomognu djeci Ukrajine donacijama pa je tako dosad prikupljeno preko tri milijuna kuna.

- Sva sredstva prikupljena putem ovog programa UNICEF će upotrijebiti za pružanje podrške i pomoći djeci u Ukrajini, susjednim zemljama, ali i u Hrvatskoj. Ured UNICEF-a za Hrvatsku stavio se na raspolaganje Ravnateljstvu civilne zaštite kako bi u suradnji s drugim međunarodnim organizacijama, nadležnim ministarstvima, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, javnim ustanovama i organizacijama civilnog društva pružao pomoć i podršku djeci i obiteljima iz Ukrajine. UNICEF u Hrvatskoj spreman je pružiti psihosocijalnu i druge pomoći djeci odvojenoj od roditelja i njihovim trenutačnim skrbnicima kao i pripomoći jačanju kompetencija u školama koje su primile ukrajinske učenice i učenike. Jačanje socio-emocionalnih kompetencija pokazalo se vrlo uspješnim u Sisačko-moslavačkoj županiji nakon potresa koji su pogodili to područje krajem 2020. godine. Uz to, Ured UNICEF-a za Hrvatsku raspolaže vrijednom ekspertizom kad su u pitanju krizne situacije pa je u Poljsku i Rumunjsku uputio vlastite stručnjake kako bi pomogli pri najvećoj migrantskoj krizi u novijoj povijesti – navodi se u priopćenju Ureda UNICEF-a Hrvatska.

Ukrainian refugee children embrace one another as they rest in the ticket hall at Przemysl Glowny train station, after fleeing the Russian invasion of Ukraine, in Przemysl, Poland March 24, 2022. REUTERS/Hannah McKay Photo: HANNAH MCKAY/REUTERS
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS

Zahvaljujući podršci donatora, UNICEF je do 17. ožujka dostavio 85 kamiona pomoći, koji su sadržavali 858 tona potrepština za krizne situacije, kako bi se pružila podrška djeci i njihovim obiteljima u Ukrajini i susjednim zemljama. U Ukrajinu je poslano 78 kamiona sa 780 tona pomoći dok je u susjedne zemlje poslano sedam kamiona pomoći. Teret u kamionima sadrži medicinske potrepštine, lijekove, higijenske potrepštine, materijale za igru i obrazovanje u kriznim situacijama za djecu i mlade, kao i deke i toplu zimsku odjeću i obuću za djecu. Tri su kamiona pomoći poslana u Poljsku, gdje će potrepštine biti iskorištene u okviru organiziranja lokacija „Plave točke“ putem kojih se organizira nužna pomoć djeci i obiteljima.

Prva pošiljka UNICEF-ovih humanitarnih zaliha u Ukrajinu je stigla 5. ožujka te je zaprimljena u Lavovu, a u Moldaviji su, primjerice, na granični prijelaz Palanca već 26. veljače isporučene četiri tone osnovnih higijenskih potrepština i pelena te su dostavljene i stotine igračaka na punktove za prihvat izbjeglica.

Video - Zelenski poručio Europskom vijeću da su prekasno reagirali da spriječe Rusiju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije