Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Ukrajinci: Šojgu je pretrpio infarkt nakon što ga je Putin ukorio, zato ga nema u javnosti!

Foto: Reuters/PIXSELL
1/22
26.03.2022.
u 00:27

Čelnici NATO-a dogovorili su da će ojačati obranu na istoku kao odgovor na rusku invaziju. Rusija je objavila da NATO svojim planom da postavi četiri dodatne borbene skupine na istočnom krilu te obećanjem da će i dalje pružati potporu Ukrajini pokazuje da želi nastavak sukoba

Ruska invazija na Ukrajinu traje već 31 dan. Unatoč žestokom granatiranju ukrajinskih gradova, ruske snage nisu još uvijek zauzele nijedan od važnijih gradova. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u večerašnjem obraćanju da su Ukrajinci zadali Rusima "snažne udarce". Ruska vojska priopćila je kako će se sada usredotočiti na "oslobođenje" istočne Ukrajine, poručivši da je ispunila početne ciljeve invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku.

 

Ključni događaji:

  • Europska unija i SAD potpisale sporazum kojim će se osigurati smanjenje ovisnosti o ruskom plinu
  • Ruske snage opkolile su Černihiv i bombardiraju to područje, rekao je gradonačelnik Vladislav Atrošenko
  • Pentagon: Herson više nije pod čvrstom kontrolom Rusa
  • Dodatno oružje koje je Njemačka poslala stiglo je u Ukrajinu
  • Još nema konsenzusa u pregovorima, naveo je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba
  • Švicarska je uvela dodatne sankcije protiv Rusije po uzoru na Europsku uniju

Tijek događaja:

0.20 Wall Street Journal: Sankcije SAD-a za ruske tvrtke koje pružaju usluge vojsci

 Američka administracija priprema sankcije protiv ruskih tvrtki koje pružaju robu i usluge ruskim vojnim i obavještajnim službama, izvijestio je u petak Wall Street Journal. Sankcije američkog Ministarstva financija mogle bi biti objavljene već sljedećeg tjedna, navode novine citirajući američke dužnosnike, no Ministarstvo financija odbilo je to komentirati.

Većina tvrtki za koje se očekuje da će se naći pod sankcijama, poput tvrtki Serniya Engineering i proizvođača opreme Sertal, već su ranije dodane na američki popis kojim se zabranjuje izvoz osjetljivih tehnologija za njih. SAD i njihovi saveznici u četvrtak su pojačali pritisak na Moskvu zbog njezine invazije na Ukrajinu. Washington je uveo nove sankcije desecima ruskih obrambenih tvrtki, stotinama članova parlamenta i izvršnom direktoru najveće banke u toj zemlji. 

23:50 - Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedavnom obraćanju da je vlada dobila zadatak da izgradi privremene stambene objekte za Ukrajince evakuirane iz žarišta rata.

- Kad postignemo mir, odmah ćemo započeti opsežnu obnovu naše zemlje. Ali sada ljudima treba privremeni dom - kazao je. 


23:48 - Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Gerashchenko na svom je Facebook profilu objavio kako je Sergej Šojgu, ruski ministar obrane, imao srčani udar

Stoga se, navodi Gerashchenko, od sredine ožujka ne pojavljuje u javnosti.

- Njegov srčani udar dogodio se nakon Putinova oštrog ukora za potpuni neuspjeh invazije Ukrajine. Trenutno je na rehabilitaciji u Glavnoj vojnoj kliničkoj bolnici - naveo je. 


23:40 - Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva objavilo je na Twitteru najnovije izvješće obrambenih obavještajnih službi o situaciji u Ukrajini. 

- Ujedinjeno Kraljevstvo sankcioniralo je još 65 pojedinaca i entiteta koji su povezani s ruskom ilegalnom invazijom Ukrajine. Među sankcioniranima je Kronštadt, ruska obrambena tvrtka i glavni proizvođač ruskog drona Orion i drugih bespilotnih letjelica (UAV) - navodi ministarstvo te pojašnjava kako su ti sustavi široko raspoređeni u ruskoj invaziji.


23:29 - Visoki američki obrambeni dužnost istaknuo je kako se čini kako Rusi u ovom trenutku ne provode kopnenu ofenzivu prema Kijevu

- Ukopavaju se, uspostavljaju obrambene položaje, ne pokazuju nikakve znakove da su spremni krenuti na Kijev sa zemlje - rekao je, prenosi The Guardian. 

Istaknuo je kako Ukrajinci kreću u napade oko Kijeva. - Rusi su u obrambenom položaju oko Kijeva na terenu - navodi. 

Upitan vidi li SAD naznake da je Putin postao nepromišljeniji u svojoj taktici jer Rusija nije postigla svoje ciljeve, visoki dužnosnik je rekao:

- Ne mogu ući u Putinov um i ne bih želio spekulirati o njegovoj osobnoj razini frustracije, ili o bilo kakvim odlukama koje donosi, ali možete sami vidjeti kako su pokušali nadoknaditi činjenicu da se nisu mogli dobro kretati na zemlji sve većom upotrebom zračnih i raketnih napada i topničkih napada na naseljena središta - kaže. 


23:21 - Ukupno 7.331 osoba evakuirana je danas kroz dva humanitarna koridora, rekla je potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, prenosi The Guardian. 

Vereščuk je navela da je njih 2.800 putovalo automobilom od Mariupolja do Zaporožja, a da je 4.000 evakuirano iz Berdjanska autobusom. Također, istaknula je će se ovog vikenda otvoriti koridori za evakuaciju za regije Mariupolj, Kijev i Lugansk.

Ona je, kako piše The Kyiv Independent, zatražila od Međunarodnog odbora Crvenog križa da od Rusije pribavi popis deportiranih stanovnika Mariupolja.

- Ukrajina zahtijeva da se svim njezinim građanima deportiranima u Rusiju iz Mariupolja omogući povratak - navela je. 


23:15 - Zamjenik načelnika glavnog stožera ruske vojske Sergej Rudskoj objavio je kako Rusija mijenja taktiku te kako će se usredotočiti na "oslobođenje istočne Ukrajine". 

Ova objava bila je "više od iznenađenja", komentirao je vojni analitičar Večernjeg lista Ante Kotromanović te istaknuo kako je Rusija očigledno shvatila da neće moći napraviti ono što je prvotno kanila. 

>> OPŠIRNIJE

Stručnjak za međunarodne odnose i analitičar Branimir Vidmarović za Večernji list kaže da je sve to dio strategije. 

>> OPŠIRNIJE


23:07 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija do sada izgubila više od 16.000 vojnika. Dodao je da među njima ima i visokih zapovjednika. 

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je na brifingu da je u Ukrajini ubijen 1.351 vojnik, a ranjeno njih 3.825.


22:46 - Ruski predsjednik Vladimir Putin službeno je odobrio zakon koji kaže da osobe optužene za širenje lažnih vijesti o radu dužnosnika u inozemstvu mogu biti osuđene na kaznu zatvora i do 15 godina, prenosi novinska agencija Interfax.

Kazne su slične onima koje se dopuštene zakonom usvojenim ranije ovog mjeseca, a koji se odnosi na kažnjavanje osoba koje šire  lažne informacije o ruskim oružanim snagama, navodi agencija. Zakon je donesen nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Interfax je prenio izjavu jednog dužnosnika koji je rekao da je novi zakon potreban jer su ljudi širili lažne informacije o ruskim veleposlanstvima ambasadama i drugim organizacijama koje djeluju u inozemstvu.


22:11 Pentagon: Herson više nije pod čvrstom kontrolom Rusa

Herson, prvi veći grad koji su ruske snage zauzele tijekom invazije na Ukrajinu, teritorij je za koji se vode borbe između ukrajinskih i ruskih snaga, rekao je američki vojni dužnosnik novinarima, javlja BBC. Ako ukrajinske snage zauzmu Herson, koji se nalazi relativno blizu Krima, ruske će snage doživjeti ozbiljan udarac.

Ruska vojska osporila je da je izgubila kontrolu nad Hersonom, gradom s više 250 tisuća stanovnika prije rata, a Ukrajinci na terenu nisu izvijestili da je ponovno zauzet.

"Ukrajinci pokušavaju vratiti Herson, a mi tvrdimo da je Herson zapravo teritorij za koji se vode borbe", rekao je dužnosnik Pentagona novinarima u petak. "Ne možemo točno potvrditi tko kontrolira Herson, ali poanta je u tome što se čini da on nije tako čvrsto pod ruskom kontrolom kao prije", dodao je anonimno dužnosnik.

Borbe se vode i u drugim dijelovima hersonske oblasti, dok se ruske snage usredotočuju na kontrolu crnomorske obale.


22:06 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da namjerava razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u sljedećih 48 do 72 sata o situaciji u Ukrajini i inicijativi da pomogne ljudima da napuste opkoljeni grad Mariupolj.

Macron je rekao da koordinira napore s Grčkom i Turskom te da se nada da će uvjeriti Rusiju da dopusti evakuaciju civila.

"Danas je bio razgovor s gradonačelnikom Mariupolja. Mi koordiniramo i onda se nadamo pregovorima s Rusima“, rekao je Macron novinarima nakon summita EU-a u dodajući da će se pregovori odviti "najbrže moguće, u idućih nekoliko dana".

Macron rekao je da nema razloga da Francuska prihvati zahtjev Rusije da plaća ruski plin u ruskim rubljama. Kako navodi, "tekstovi pokazuju da je zabranjeno" postavljati takve zahtjeve za isplate u rubljama.


22:04 - Ruske snage opkolile su grad Černihiv na sjeveru Ukrajine i bombardiraju to područje, rekao je gradonačelnik Vladislav Atrošenko.

Dodao je da su stanovnici bez struje, grijanja i vode, prenosi Sky News. 

Također, navodi kako je bombardiranje uništilo most koji povezuje grad s glavnim gradom Ukrajine, prekinuvši glavni put za humanitarnu pomoć i evakuaciju ranjenih ljudi. Uništeno je  i više od polovice privatnih kuća na rubnim dijelovima grada.

- Potpuno smo okruženi i imamo humanitarnu katastrofu - kazao je. 


22:00 - Američki predsjednik Joe Biden nazvao je, za vrijeme posjeta Poljskoj, Vladimira Putina ratnim zločincem. Također se, kako navodi The Kyiv Independent, osvrnuo na Mariupolj. 

- To je nezamislivo, vidjeli smo to samo u horor filmovima - rekao je. 

- Vidio sam te katastrofe, djecu, bebe, majke. Ne morate razumjeti njihov jezik, samo ih morate pogledati u oči - dodao je. 


21:55 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u večerašnjem obraćanju da su Ukrajinci zadali Rusima "snažne udarce"

- Proteklog tjedna naše herojske Oružane snage zadale su snažne udarce neprijatelju. Značajni gubici. Kažu da je ministar obrane Rusije negdje nestao... Pitam se je li on osobno htio posjetiti Čornobaivku? - poručio je Zelenski. 


20:54 - Dodatno oružje koje je Njemačka poslala stiglo je u Ukrajinu kao pomoć u borbi protiv ruske invazije, doznaje dpa iz krugova ukrajinske vlade.

U pošiljci se nalazi oko 1500 projektila protuzračne obrane Strela i 100 MG3 strojnica. Osim toga, poslano je i oko 8 milijuna komada streljiva za oružje malog kalibra.

Uz to, stigla je i dodatna pomoć za ukrajinske oružane snage, koja uključuje medicinske potrepštine, oko 350.000 paketa s hranom i 50 vozila hitne pomoći.


20:21 - Nove satelitske snimke prikazuju zapaljeni desantni brod u Berdjansku.

Berdjansk
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS

Plovilo je, piše BBC, potpoljeno u jučer. Ukrajinska vojska je priopćila da su njezine snage pogodile desantni brod Saratov. Plovilo je prethodno pogrešno identificirano kao Orsk, kazala je vojska, dodajući da su još dva ruska desantna broda također pretrpjela štetu.

Satelitske fotografije snimljene danas pokazuju crni dim u luci blizu nekoliko spremnika goriva.

Berdjansk
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS


19:50 - Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je kako se osoblje u nuklearnoj elektrani Černobil nije rotiralo već nekoliko dana. 

- Ukrajina je danas obavijestila IAEA-u da nije bilo rotacije osoblja u nuklearnoj elektrani Černobil od 21. ožujka i nije znala kada bi se ono moglo dogoditi - naveli su. 

Podsjećaju kako je Ukrajina jučer navela da su rotacije onemogućene zbog granatiranja Slavutychu, mjestu gdje brojni zaposlenici žive. 


19:41 - Velikim slovima ispisan natpis "djeca" na ruskom jeziku nije spriječio bombardiranje kazališta u Mariupolju, opkoljenom lučkom gradu jugoistočne Ukrajine, 16. ožujka. Kazalište napadnuto prije deset dana bilo je sklonište za brojne civile, a danas su pristigli najnoviji podaci o broju preživjelih i stradalih. 

Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriushchenko rekao je kako se vjeruje da je oko 600 ljudi preživjelo napad te kako je oko 300 osoba poginulo

Foto: MAXAR TECHNOLOGIES/REUTERS/PIXSELL

>> OPŠIRNIJE


19:06 - Veleposlanik Ruske Federacije u Parizu pozvan je u ministarstvo vanjskih poslova nakon objave karikatura na svom Twitter profilu koje je francuska diplomacija nazvala "neprihvatljivima".

"Te objave su neprihvatljive. Jasno smo danas to rekli veleposlaniku Rusije" Alekseju Meškovu, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova u vrijeme krize između Rusije i Zapada zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Jedna od karikatura pokazuje Europljane kako na koljenima ližu stražnjicu Ujaka Sama uz tekst "Takva je europska solidarnost".

Na drugoj karikaturi Europa je prikazana kao bolesnik na bolničkom ležaju kojoj njezini mučitelji, Sjedinjene Države i Europska unija, infuzijom ubrizgavaju tvari kao što su "neonacizam", "rusofobija" i "covid-19".

"Trudimo se održavati zahtjevan dijalog s Rusijom" no ovakvi "postupci potpuno su neprimjereni", objavilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusko veleposlanstvo potvrdilo je za agenciju France presse "da je sadržaj objavljen na Twitteru bio predmet razgovora među drugim temama" u petak ujutro. Ta objava na Twitteru od četvrtka u međuvremenu je povučena

Ruski veleposlanik "upozorio je francuske kolege na provokacije i vandalske poteze usmjerene na ruska diplomatska predstavništva" u Francuskoj".


18:53 - Još nema konsenzusa u pregovorima, naveo je na Twitteru ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

- Stav Ukrajine je jasan: prekid vatre, sigurnosna jamstva, bez kompromisa oko teritorijalnog integriteta. Ali Rusija se drži ultimatuma. Da bismo potaknuli konstruktivniji pristup, potrebne su nam dvije stvari: više sankcija i više vojne pomoći Ukrajini - naveo je. 


18:34Vinicja, zapadni ukrajinski grad, napadnut je iz zraka. Tijekom poslijepodneva gradom je, kako je naveo tamošnji guverner, odjeknulo nekoliko glasnih eksplozija, prenosi The Kyiv Independent. 

Grad je veći dio dana u pripravnosti zbog zračnih napada. Ljudima se preporučuje boravak u skloništima.


18:28 - Ubijena su još dva viša ruska zapovjednika, a jednog od njih navodno su napali vlastiti ljudi. 

Jednog su pukovnika, naveo je zapadni dužnosnik, vlastite postrojbe namjerno pregazile zbog razmjera gubitaka njegove brigade, piše BBC

Međutim, druga izvješća upućuju na to da je pukovnik po imenu Yuri Medvedev zadobio ozljede noge i da je evakuiran u Bjelorusiju.

Poginuo je i sedmi general, a Kremlj još nije odgovorio na te tvrdnje.


18:17 - S više od tri četvrtine ruskog plina u svojoj energetskoj bilanci, Slovenija je među ovisnijim članicama EU-a o uvozu tog energenta iz zemlje protiv koje se zbog napada na Ukrajinu uvode sve strože sankcije, a premijer Janez Janša rekao je da se zalaže za zajedničku nabavu članica EU-a od drugih dobavljača.

Slovenija se zalaže za srednji put, kazao je u Bruxellesu Janša, komentirajući različita stajališta članica o načinu kako se s vremenom osloboditi energetske ovisnosti od Ruske Federacije te treba li cijene energenata prepustiti tržištu ili ih  regulirati.

Po njegovim je riječima srednji put za koji se zalaže Slovenija zapravo jačanje "europskog pristupa", što, kako je pojasnio, znači zajedničke nabave i zajedničke pregovore o cijeni s dobavljačima, onako kako je to bilo i u slučaju nabave cjepiva protiv covida-19, što se pokazalo učinkovitim.

Kako javljaju slovenski mediji, Janša je u Bruxellesu novinarima koji prate summit EU-a  kazao da je Slovenija i za gradnju zajedničkih kapaciteta skladištenja plina jer ih Slovenija "praktično nema", te za izbalansiran pristup oko dileme trebaju li se cijene energenata formirati slobodno ili pod regulacijom države.

"Zajednički pristup na razini EU-a o nabavi plina je bitno bolji nego da svaka država pregovara za sebe, pa se u jednom tjednu u Kataru izredaju jedna za drugom delegacije deset država članica", kazao je Janša.


18:14 - Američki predsjednik Joe Biden koji je više puta obećao braniti posljednji pedalj NATO-ova teritorija, posjetio je američke vojnike raspoređene u Poljskoj nedaleko od granice s Ukrajinom.

Nakon slijetanja u petak u gradu Rzeszowu, nekih 80 kilometara od granice, američki predsjednik počeo je vrlo očekivan dvodnevni posjet susretom s vojnicima 82. američke zračno-desantne divizije. 

>> OPŠIRNIJE


18:04 - Glavni grad Češke preimenovat će dio ulice gdje je smješteno rusko veleposlanstvo u "Ulicu ukrajinskih junaka", što je jasna kritika moskovske invazije na susjednu zemlju, najavilo je lokalno vijeće.

Obližnji most iznad željezničke linije bit će nazvan po ukrajinskom vojniku Vitaliju Skakunu, piše dalje u priopćenju vijeća.

Za Skakuna je rečeno da je zaustavio rusko napredovanje tako što je raznio most na jugu Ukrajine, time izgubivši vlastiti život.

Ostatak avenije, koja ne graniči s ruskim veleposlanstvom, zadržat će prethodno ime "Korunovacni" (Ulica krunidbe).

Prije dvije godine, praške vlasti nazvale su trg na kojem se nalaze veleposlanstva po ruskom opozicijskom političaru Borisu Nemcovu koji je ubijen 2015. godine. Avenija u obližnjem parku Stromovka također je posvećena Ani Politkovskaji, novinarki ubijenoj 2006. godine.


17:23 - Spisateljica J.K. Rowling odgovorila je na Putinove izjave u kojima je kazao kako ''Zapad voli kulturu otkazivanja' te ''da je za to najbolji primjer J.K. Rowling. 

''Kritike o zapadnjačkoj kulturi otkazivanja nije najbolje slušati od onih koji trenutno ubijaju civile zbog toga što se opiru, ili onih koji zatvaraju i truju one koji ih kritiziraju'', napisala je. 


17:16 - Švicarska je uvela dodatne sankcije protiv Rusije po uzoru na Europsku uniju.

U novom setu mjera, Švicarska će zabraniti izvoz sve robe za ruski energetski sektor, priopćila je vlada. 

''Zabranjuje se i sudjelovanje u poduzećima koja su aktivna u energetskom sektoru te davanje zajmova ili drugih financijskih sredstava takvim tvrtkama'', navodi se. 

Ipak, emitiranje ruskih medija Sputnik i Russia Today neće biti zabranjeno


16:52 - Jače sankcije Rusiji i isporuka smrtonosnog oružja Ukrajini protive se interesima Mađarske, odgovorio je u petak premijer Viktor Orban ukrajinskom predsjedniku koji se obratio čelnicima Europske unije za pomoć i pritom pozvao Budimpeštu da odabere stranu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij apelirao je u četvrtak na čelnike NATO-a da povećaju vojnu potporu njegovoj zemlji upozorivši ih da bi iduća ruska meta mogle biti članice NATO-a u istočnoj Europi, uključujući Poljsku.

"Mađarska želi ostati izvan ovog rata i neće dopustiti transfer oružja za Ukrajinu", ustvrdio je Orban, a prenio glasnogovornik njegove vlade Zoltan Kovacs.


16:50 -  Mladi ruski pijanist međunarodnog ugleda Abdrey Gugnin rekao je da ništa ne može opravdati brutalnu rusku invaziju na Ukrajinu te je kao dodatak nastupu na simfonijskom koncertu u subotu u riječkome HNK najavio izvedbu djela ukrajinskog skladatelja Sergeja Bortkiewicza.

"Ne postoje riječi kojima bi se mogli opisati užas i tragedija što se upravo događaju u Ukrajini. Poražavajuća je spoznaja da se nešto tako strašnih razmjera moglo dogoditi u našem 'civiliziranom' svijetu. Ništa ne može opravdati ubijanje nedužnih ljudi. Kao umjetnik, kao Rus i kao ljudsko biće, snažno osuđujem rat. Moje srce je uz narod Ukrajine i sve žrtve te brutalne agresije“, istaknuo je Gugnin.


16:42 - Zapovjednika ruske brigade navodno su ubili vlastiti vojnici, kazao je jedan zapadni dužnosnik. 

Vjeruje se da je pukovnik Medveček namjerno bio pregažen

Anonimni dužnosnik je kazao: 

''Zapovjednika brigade su ubile njegove trupe zbog gubitaka koje pretrpjela njegova brigada'', kazao je. 

''Vjerujemo da su ga vlastite trupe namjerno ubile. Vjerujemo da su ga pregazili'', dodao je.  


16:11 - Čelnik ruske vojske kazao je kako će se Rusija od sada fokusirati na ''kompletno oslobođenje'' istočnih ukrajinske regije Donbas

Kako je kazao čelnik operativnog odjela Stožera Oružanih snaga Rusije Sergej Rudskoj, Rusija je razmatrala dvije opcije u svojoj ''specijalnoj vojnoj operaciji'', gdje se prva fokusirala na zauzimanje cijele Ukrajine, a druga na regiju Donbas. 

Kazao je i kako je pod ruskom kontrolom 93 posto ukrajinske oblasti Lugansk te 54 posto Donjecka. 

>> OPŠIRNIJE


15:54 - Rusko ministarstvo obrane priznalo je kako je 1.351 ruskih vojnika izgubilo živote od početka invazije u Ukrajini,  dok je 3.825 vojnika ozlijeđeno, javlja Interfax. 

Nakon što su ranije izvijestili kako je 498 vojnika ubijeno te 1.500 je vojnika ozlijeđeno, ministarstvo je objavilo nove brojke za koje analitičari smatraju da su puno više. 

Američki su obavještajci procijenili da je oko 7.000 vojnika ubijeno u borbama u Ukrajini.


15:49 - Danas se u poslijepodnevnim satima u Lavovu, gradu na zapadu Ukrajine, oglasio alarm za uzbunu, javlja CNN.

Alarm se čuo diljem grada te je trajao oko pet minuta, no zasad nema dojava o incidentima. 


15:14 - Hrvatska komora medicinskih sestara pokrenula je humanitarnu akciju “Hrvatske sestre za sestre Ukrajine” prikupljanja sredstava kojom će prikupljati novčane donacije kako bi pomogla Gradskoj bolnici Drohobych u gradu Drohobychu, za liječenje ranjenih vojnika i drugih pacijenata koji se nalaze u toj bolnici.

Potporu humanitarnoj akciji daje Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara i Hrvatska udruga medicinskih sestara, piše u priopćenju. 

- Navedena medicinska oprema koristit će se za liječenje ranjenih vojnika i drugih pacijenata u našoj bolnici. Lista nije isključiva, druga medicinska oprema bi također bila od pomoći - naveo je voditelj gradskog odjela za zdravstvo dr. Volodymyr Chuba.

Sredstva možete uplatiti na navedeni račun: 


15:03 - Avion u kojem je bio poljski predsjednik Andzej Duda morao je prisilno sletjeti, prenosi poljska agencija PAP. 

Duda je bio na putu u Rzeszów gdje se trebao sastati s američkim predsjednikom Joe Bidenom

>> OPŠIRNIJE OVDJE


14:35 - Američki predsjednik Joe Biden je upravo stigao u Poljsku gdje će ga dočekati predsjednik Andrzej Duda te ga izvijestiti o humanitarnom odgovoru kako bi se ublažile patnje civila u Ukrajini te o odgovoru na povećani broj ukrajinskih izbjeglica.


14:28 - Objavljena je snimka raketiranja skupine ljudi koji su stajali u redu za humanitarnu pomoć. 

Snimku je objavila čelnica ukrajinskog Centra za građanske slobode Oleksandra Matvičuk koja je kazala kako se incident dogodio u Novoj Pošti u Harkivu.


14:25 - Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov priopćio je u petak kako je predsjednik Putin dao instrukcije ruskom Gazpromu da valutu plaćanja prebaci u rublje. 

''U roku od tjedan dana, ili u iduća četiri dana Gazprom bi trebao razviti sistem u kojem će to biti izvedivo i tehnički i logistički - kazao je. 

Naredbe ruskog predsjednika ne odnose se na nezavisnog proizvođača plina Novatek, dodao je. 


14:23 - SAD i NATO planiraju postupke u situaciji da se Rusija odluči za napad na teritorij NATO-a, kazao je u petak savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, prenosi The Guardian.

Ruski napadi se od početka invazije približavaju granicama NATO-a. 


13:47 - Povjerenje poslovnih čelnika u Njemačkoj naglo je potonulo u ožujku, odražavajući zabrinutost zbog rasta cijena energije, nestašice vozača i stabilnosti opskrbnih lanaca koje je zaoštrio rat u Ukrajini, pokazalo je istraživanje instituta ifo.


13:32 -  Vladimir Putin je optužio Zapad da 'pokušava otkazati' Rusiju. U svojem javnom obraćanju okrivio je 'kulturu otkazivanja'' i usporedio je s nacističkim spaljivanjem knjiga u 1930-ima.

Ustvrdio je da je autorica Harry Pottera J.K. Rowling dokaz da Zapad voli 'otkazivati ljude' i govorio je o 'otkazivanju' ruskih autora na Zapadu, piše Sky News.

>>> OPŠIRNIJE


12:51 -  Ruske snage su djelomično uspostavile koridor između Krima i Donjecka, tvrdi ukrajinsko Ministarstvo obrane.

- Neprijatelj je bio djelomično uspješan u uspostavi koridora između privremeno okupirane Autonomne republike Krim i dijela regije Donjeck - navode, piše The Guardian.


12:40 - Šefica UN-ova tima za ljudska prava u Ukrajini  Matilda Bogner kazala je da su zaprimili više informacija o masovnim grobnicama u Mariupolju u Ukrajini, uključujući jednu u kojoj se nalazi više od 200 tijela. Jedan od dokaza su i satelitske snimke.

Kazala je da je prema njihovim informacijama u Ukrajini od početka rata poginulo 1035 civila te da njezin tim istražuje 'nediskriminatorne napade' s obje strane, piše The Sky News.


12:31 - Poljska granična policija objavila je da je u Poljsku ušlo više od 2,2 milijuna Ukrajinaca. Napominju kako je posljednjih dana ta brojka pada, međutim zabilježen je porast izbjeglica u četvrtak za 7, 4 posto u odnosu na srijedu.

Ukrajinske izbjeglice. Photo: HANNAH MCKAY/REUTERS
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS


12:20 - U ruskom granatiranju medicinskog centra u Harkivu poginulo je četvero ljudi i više je ozlijeđenih, izvijestila je lokalna policija.


12:03 – Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov održao je svoju svakodnevnu konferenciju za medije na kojoj je komentirao najnovije političke događaje.

Najavio je da će ruska vojska dati svoje prijedloge ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu o tome kako da se ojača obrana kao odgovor na NATO-ovo jačanje svojih istočnih članica. Odbio je odgovoriti na pitanja hoće li Rusija obnoviti ukrajinske gradove koji su teško stradali u ratu.

Ustvrdio je kako se ništa neće dogoditi ako Rusija bude izbačena iz G20 jer je svijet veći od SAD-a i EU te da postoje zemlje koje "ne pale mostove za sobom".


11:41 – Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ispričao je za hrvatski medij kakvo je stanje u gradu koji svakodnevno trpi strašna granatiranja i koji je glavna meta ruske invazije na Ukrajinu.

>>> OPŠIRNIJE


11:18 – Ruski veleposlanik u Italiji Sergej Razov kazao je da će tužiti talijanski medij La Stampa zbog članka u kojem se spominje mogućnost ubijanja ruskog predsjednika Vladimira Putina.

– Nepotrebno je reći da ovo ide protiv ideje novinarstva i moralnosti – kazao je Razov novinarima nakon što je podnio tužbu zbog poticanja i odobravanja zločina.

Foto: Reuters/PIXSELL


11:13 – Ukrajinski grad Černjihiv na sjeveru zemlje posve je okružen ruskim snagama, ustvrdio je regionalni guverner Viačeslav Čaus.

– Grad je uvjetno, operativno okružen neprijateljem – kazao je i naveo da je Černjihiv granatiran.


11:01 Finska nacionalna željeznica objavila je da će od ponedjeljka biti suspendiran željeznički promet između Helsinkija i St. Petersburga. Riječ o jednoj od posljednjih transportnih ruta prema Europskoj uniji iz Rusije.

Vlakovi iz Rusije puni su putnika otkad je počela ruska invazija na Ukrajinu.


10:55 – Zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk objavila je da je došlo do dogovora oko evakuacijskih koridora iz Mariupolja i Melitopola u petak. Koridor iz ta dva grada ići će prema Zaporižju koji je pod ukrajinskom kontrolom.

Evakuacija je planirana iz okupiranog grada Berdjanska, kazala je Vereščuk.


10:22 – Dužnosnici u Mariupolju objavili su da je oko 300 civila ubijeno u bombardiranju kazališta u Mariupolju. 

Prošlog je tjedna ruska vojska bombardirala kazalište u Mariupolju, gdje se sklonilo između 1000 i 1300 građana. 

''Nažalost, započinjemo dan s lošim vijestima'', piše u priopćenju. 

''Svjedoci s mjesta nesreće izvijestili su da je oko 300 civila ubijeno u kazalištu u Mariupolju nakon bombardiranja ruskog vojnog zrakoplova. Ne želimo vjerovati u ovaj horor. I dalje želimo vjerovati da su svi uspjeli pobjeći, no svjedoci koji su bili u zgradi za vrijeme ovog terorističkog čina govore suprotno'', piše. 

1/7

10:13 – Rusija je kao odgovor na zamrzavanje dijela svojih rezervi primijenila zrcalnu mjeru i ograničila novčani tijek prema "neprijateljskim zemljama", priopćila je u petak ruska središnja banka.

>>> OPŠIRNIJE


9:48 – Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i američki predsjednik Joe Biden objavili su u petak osnivanje zajedničke radne skupine čiji je cilj smanjiti ovisnost Europske unije o ruskim energentima.

Radna skupina pronalazit će alternativne izvore prirodnog plina i raditi na smanjenju potrebe za plinom.

– Sjedinjene Države opskrbit će Europsku uniju s najmanje 15 milijardi kubičnih metara ukapljenog prirodnog plina u 2022. godini, u partnerstvu s drugim zemljama, priopćila je Bijela kuća navodeći detalje sporazuma.

Dugoročni cilj bio bi osigurati, barem do 2030., oko 50 milijardi kubičnih metara (bcm) godišnje dodatnog američkog LNG-a, prenosi Reuters.

>>> OPŠIRNIJE


9:28 – Više od pola populacije Harkiva je pobjeglo, a hrane i drugih potrepština ima sve manje za one koji su ostali. Jučer se formirao red oko zgrade u Harkivu dok su ljudi čekali na pomoć Crvenog križa.

– Među onima koji su ostali, ima onih koji mogu sami hodati, ali mnogo je i onih koji ne mogu. Ostalo je puno starijih – kazala je Hanna Spitsyna koja je dijelila hranu dok su se iza nje čuli zvukovi eksplozije, piše Sky News.

Harkiv je pod opsadom ruskih snaga od početka invazije, a nemilosrdno granatiranje natjeralo je stanovnike da spavaju u metrou ili u podrumima. 

1/7

8:50 – Ukrajina se nada da bi se danas mogao otvoriti humanitarni koridor iz Mariupolja za sve one koji žele napustiti taj grad privatnim automobilom, navodi Reuters.

Posljednjih dana ruske i ukrajinske vlasti uspjele su se dogovoriti da se otvore humanitarni koridori iz brojnih ukrajinskih gradova, međutim uvijek se isključivao s popisa Mariupolj koji je okružen ruskim snagama i koji svakodnevno trpi strašna granatiranja.


8:45 – Od početka ruske invazije na Ukrajinu poginulo je 135 djece, javlja ukrajinsko državno tužiteljstvo. Navode kako su ozlijeđena 184 djeteta.

 


8:12 – Ukrajinske službe za hitne slučajeve izvještavaju da je u ruskom granatiranju pogođeno skladište nafte u selu Kalinovka na sjeverozapadu Ukrajine koje se potom i zapalilo tijekom noći.

– Tijekom granatiranja streljivo je pogodilo skladište nafte u Kalinivki, okrug Fastiv, nakon čega je izbio požar – objavile su ukrajinske vlasti.

 


8:11 – Britansko ministarstvo obrane objavilo je na Twitteru najnovije obavještajne podatke. Navode da je Ukrajina uspjela ponovo zauzeti gradove koji se nalaze 35 kilometara istočno od Kijeva.

– Ukrajinske snage vjerojatno će nastaviti potiskivati ruske snage uzduž sjeverozapadne linije od Kijeva prema aerodromu Hostomel. Ruske snage još uvijek pokušavaju zaobići Nikolajev na putu prema Odesi, međutim njihov napredak usporavaju logistički problemi i ukrajinski otpor – navode Britanci.

 


7:54 – Australija je uvela sankcije za bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, njegovu obitelj te još 22 ruskih državljana, javlja The Kyiv Independent.

 


7:49 – Američki predsjednik Joe Biden u sklopu svoje turneje po Europskoj uniji posjetit će gradić Rzeszow koji je udaljen nekoliko kilometara od ukrajinske granice. Očekuje se kako će se sastati s članovima 82. zračne divizije koji su tamo u sklopu NATO-a. Najavljen je i njegov sastanak s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom.


7:38 – Generalni stožer oružanih snaga Ukrajine kazao je da su u napadu na okupiranu luku Berdjansk uništili veliki desantni brod Saratov, a ne Orsk kako su ranije objavili.

Izvijestili su da su u napadu uništeni veliki desentni brodovi Caesar Kunikov i Novocherkassk.

Photo: KIRILLOVKA.KS.UA/REUTERS
Foto: KIRILLOVKA.KS.UA/REUTERS

– U brodu Saratov bilo je 20 tenkova, 45 oklopnih transportera i 400 članova posade – kazao je ukrajinski ministar obrane Anton Gerashchenko.


7:16 – Rusiji ponestaje precizno vođenog streljiva i najvjerojatnije će se morati oslanjati na takozvane "glupe bombe" i artiljeriju, kazao je visoki neimenovani dužnosnik Pentagona za Reuters.

Reuters je ranije izvijestio da su im trojica američkih dužnosnika kazala da Sjedinjene Države procjenjuju da Rusija ima stopu neuspjeha od 60 posto za neke od precizno navođenih projektila koje koriste za napad na Ukrajinu. Smatra se kako bi to mogao biti jedan od razloga zašto Rusija nije uspjela postići ono što je smatrala svojim glavnim ciljevima, kao što je ''neutralizacija ukrajinskih zračnih snaga''.


7:05 – Učenici iz Ukrajine, koji su zbog ruske agresije bili prisiljeni napustiti školovanje u svojoj zemlji, uključuju se u nastavu u hrvatskim osnovnim i srednjim školama te ih je dosad upisano ukupno 139, od čega 124 u osnovne i 15 u srednje škole.

Svakom djetetu izbjeglici, kako bi im se olakšao proces uključivanja u hrvatske škole, osigurava se pripremna nastava hrvatskog jezika.


6:34 – Bivši ruski predsjednik i bliski Putinov saveznik Dmitri Medvedev ustvrdio je da ''glupo misle'' da će sankcije Zapada protiv ruskih kompanija imati ikakvog utjecaja na vladu u Moskvi.

Kazao je za ruske medije kako će sankcije konsolidirati rusko društvo i neće dovesti do nezadovoljstva vlastima, prenosi The Guardian.

Europska unija i druge zemlje uvele su sankcije protiv pripadnika najviših krugova ruskog gospodarstva i politike te članova njihovih obitelji kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu. Međutim, Kremlj je kazao da će nastaviti s napadima sve dok ne provede "demilitarizaciju i denacifikaciju" Ukrajine.

Neke od sankcija usmjerene su specifično na ruske milijardere, što je Medvedev komentirao: – Zapitajmo sami sebe može li ijedan od tih biznismena imati ikakav utjecaj na vlast u državi. Otvoreno vam kažem – ne može.


6:15 – Japansko ministarstvo financija objavilo je u petak da će zamrznuti imovinu još 25 ruskih državljana i zabraniti izvoz za 81 rusku organizaciju. Na popisu Japana za sankcije ukupno je 101 osoba, piše CNN.

Na popisu novih sankcija bivši je zamjenik ruskog premijera i predsjednik velike državne banke Vnesheconombank Igor Shuvalov te petero rođaka oligarha Sergeja Čemezova, navodi japansko ministarstvo financija.


6:06 – Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se kasno navečer u četvrtak Europskom vijeću. Kazao je da su prekasno reagirali da spriječe Rusiju, piše BBC.

– Uveli ste sankcije. Zahvalni smo na tome. To su snažni potezi. Ali bilo je malo prekasno... A bilo je prilike – kazao je i dodao da možda Rusija ne bi krenula u rat da je bilo preventivnih mjera.

Volodimir Zelenski. Photo: Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS
Foto: Ukrainian Presidential Press Service

Osvrnuo se i na plinovod Nord Stream 2 i sugerirao da "Rusija ne bi stvorila energetsku krizu" da su ga ranije blokirali.

Pozvao je članice Europske unije da odobre zahtjev Ukrajine da se pridruži Europskoj uniji: – Pozivam vas, nemojte zakasniti!

>>> OPŠIRNIJE


5:50 – Rusija svojim vojnicima govori da rat mora završiti do 9. svibnja, na dan kada se u Rusiji slavi dan pobjede nad nacističkom Njemačkom, objavio je Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

Istodobno, britansko ministarstvo obrane u svom posljednjem izvješću navodi kako su borbene snage Ukrajine pokrenule napade na visokovrijedne mete u područjima koje trenutačno drže Rusi. Prema tom ministarstvu, neki od ciljeva uključuju desantni brod i skladišta streljiva u Berdjansku, lučkom gradu na jugoistoku zemlje.

Isto tako, ističe se kako je Ukrajina nastavila raketirati logističku imovinu u područjima pod ruskom kontrolom te kako to znači da će  ruska vojska morati razmišljati o obrani svog opskrbnog lanca. 

5:45 – Ljudi u Mariupolju umiru od gladi, izvijestilo je Gradsko vijeće Mariupolja, a prenose agencije.   Vijeće je u dramatičnoj objavi istaknulo kako su ljudi počeli umirati zbog manjka hrane u opkoljenom gradu. 

"Sve je više ljudi ostalo je bez pristupa hrani", stoji u njihovoj objavi gdje se navodi i da su zaustavljeni svi pokušaji da se stanovnicima tog grada dopreme hrana i lijekovi. 

I ukrajinska novinarka Anastasia Lapatina potvrdila je na Twitteru da ljudi u Mariupolju počinju umirati od gladi. 

"Rusi pokušavaju izbrisati Ukrajinu i cijelu našu povijest i kulturu s lica zemlje", objavila je Lapatina.

Pogledajte OVDJE što se dogodilo prethodnog dana u Ukrajini

 

Komentara 149

BU
bum5bar
07:23 25.03.2022.

Ruski okupator je želio da rat završi za tri dana ali nešto se pita i hrabre branitelje Ukrajine

KR
Krotila
08:24 25.03.2022.

Di se god ukaže prilika.Žestoke protu udare.

PR
pravednik2
09:51 25.03.2022.

U Srbiji razmišljaju, da pošalju braći Rusima pomoć u naoružanju. Navodno čuveni tenkić "mali Miloš". Što kažu na to naši dežurni prekodrinski trolovi? Istina ili ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije