Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJEDINAČNA I GRUPNA

UN iznio mučne optužbe: 'Tijekom napada Hamasa na Izrael vjerojatno su se dogodila silovanja'

Security members run by Hamas government along with various Palestinian factions work to maintain security and control prices in the market, in Rafah
Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS
1/7
04.03.2024.
u 22:32

UN-ov tim, predvođen posebnom izaslanicom za seksualno nasilje u sukobima Pramilom Patten, posjetio je Izrael s namjerom prikupljanja, analize i provjere informacija o seksualnom nasilju tijekom napada Hamasa na Izrael 7. listopada.

Tim stručnjaka UN-a izvijestio je u ponedjeljak da postoje razumni razlozi za vjerovanje da se seksualno nasilje, uključujući silovanje i grupno silovanje, dogodilo na nekoliko lokacija tijekom napada Hamasa na Izrael 7. listopada prošle godine. UN-ov tim, predvođen posebnom izaslanicom za seksualno nasilje u sukobima Pramilom Patten, posjetio je Izrael s namjerom prikupljanja, analize i provjere informacija o seksualnom nasilju tijekom napada Hamasa na Izrael 7. listopada. "Prikupljene su vjerodostojne posredne informacije koje bi mogle upućivati na neke oblike seksualnog nasilja", stoji u izvješću UN-a.

Palestinska militantna skupina Hamas više je puta odbacila optužbe za seksualno nasilje. Borci Hamasa napali su Izrael 7. listopada, ubivši oko 1200 ljudi i zarobivši 253 taoca, prema izraelskim podacima. U izraelskoj odmazdi protiv Hamasa u Pojasu Gaze od tada je poginulo više od 30.000 Palestinaca, kažu zdravstvene vlasti u enklavi kojom upravlja Hamas.

"Tim stručnjaka pronašao je jasne i uvjerljive informacije da su neki taoci bili podvrgnuti različitim oblicima seksualnog nasilja i ima razumne razloge vjerovati da bi takvo nasilje moglo biti u tijeku", navodi se u izvješću UN-a. Stručnjaci kažu da će biti potrebna "puna istraga" kako bi se utvrdio opseg i specifičnosti seksualnog nasilja. Dodaju da su primili i informacije o "seksualnom nasilju nad palestinskim muškarcima i ženama u zatvorima, tijekom pretresa kuća i na kontrolnim točkama" nakon 7. listopada.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres rekao je krajem prošle godine da seksualno nasilje počinjeno 7. listopada "mora biti pomno istraženo i procesuirano". "UN tvrdi da im je stalo do žena, ali dok sada razgovaramo, Hamasovi teroristi siluju i zlostavljaju izraelske žene", rekao je izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan ranije u ponedjeljak na Općoj skupštini UN-a. Dodao je da se "Hamas mora suočiti s neumoljivim pritiskom da prekine svoje seksualno nasilje i odmah oslobodi sve taoce", rekao je.

VEZANI ČLANCI:

Nešto prije objave izvješća izraelski ministar vanjskih poslova rekao je da je pozvao veleposlanika Erdana na konzultacije zbog navodnih pokušaja prešućivanja izvješća o seksualnom nasilju Hamasa. "Naredio sam našem veleposlaniku pri UN-u, Giladu Erdanu, da se vrati u Izrael na hitne konzultacije u vezi s pokušajem prešućivanja ozbiljnog izvješća UN-a o masovnim silovanjima koja su počinili Hamas i njegovi pomagači 7. listopada", rekao je šef diplomacije Israel Katz.

Odgovarajući na te optužbe, glasnogovornik glavnog tajnika UN-a rekao je da Antonio Guterres "ni u kom slučaju" nije pokušao zataškati izvješće o seksualnom nasilju. Pramila Patten obavila je svoj posao "temeljito i marljivo. Glavni tajnik ni u kojem slučaju nije učinio ništa da bi prešutio ovo izvješće", rekao je Stéphane Dujarric.

Security members run by Hamas government along with various Palestinian factions work to maintain security and control prices in the market, in Rafah
1/7

Komentara 3

SE
Serengeti
11:29 05.03.2024.

Seksualno nasilje ne mora značiti da je došlo do silovanja. Nekako ne vidim da su Hamasovci tog dana imali vremena da idu okolo i siluju. Trebamo podatke koliko žena je pretrpilo seksualno nasilje i koje vrste seksualnog nasilja. Npr kod nas se guranje prsta u anus na sudu označava kao "ličko rukovanje", a u nekim zapadnim zemljama se stavljanje ruke na žensku guzicu karakterizira kao seksualno nasilje.

JA
Jadran666
07:37 05.03.2024.

I što sutra će nas raketirati jer će posumnjati da se Hamasovac skrivao u vrtiću u Zagrebu te pobiti stotinu nedužne djece da bi možda samo jednog smaknuli.

HO
homofobic
23:19 04.03.2024.

To Zidovi samo lazu! Gdje bi ljubitelji mira i ljubavi silovali! Izmedu ostalog cak i da su malo silovali nista se nije potrosilo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije