Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga u Gazi

Izraelska vojska tvrdi: Većina poginulih u Gazi stradala u stampedu, ne u pucnjavi

People watch as U.S. military carries out its first aid drop over Gaza, amid the ongoing the conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Gaza City
Foto: Kosay Al Nemer/REUTERS
1/6
03.03.2024.
u 17:12

Nakon preliminarne istrage tragedije u Gazi, Izraelska vojska tvrdi da su većina civila koji su stradali u stampedu, a ne u pucnjavi kako su tvrdile palestinske vlasti

Izraelska vojska nakon preliminarne istrage pogibije civila koji su čekali humanitarnu pomoć u Gazi ustvrdila je da je većina Palestinaca poginula u stampedu, a ne u pucnjavi o kojoj govore stanovnici te enklave. Istraga je zaključila da su, nakon upozoravajućih hitaca čiji je cilj bio raspršiti smrtonosni stampedo, izraelski vojnici "odgovorili" kada su im prišli kriminalci koji su im predstavljali izravnu prijetnju, piše Reuters. 

Istaknuti dužnosnik ministarstva zdravlja u Gazi odbacio je te tvrdnje. Vlasti Pojasa Gaze tvrde da su izraelski vojnici ubili više od stotinu ljudi koji su pokušavali pristupiti konvoju humanitarne pomoći pred zoru. Izrael je priopćio kako je pokrenuo i detaljniju istragu koju će voditi „neovisno, profesionalno i stručno tijelo” te da će njezine zaključke objaviti u narednim danima, objavio je glasnogovornik vojske Daniel Hagari

„Izraelska vojska zaključila je preliminarnu istragu nesretnog incidenta u kojem su civili iz Gaze pregaženi do smrti i ozlijeđeni dok su se probijali do humanitarnog konvoja”, rekao je Hagari. Tom istragom prikupljene su informacije od zapovjednika i vojnika na terenu koji tvrde da nisu napali konvoj. 

POVEZANI ČLANCI:

FOTOGALERIJA Dim se širi nakon izraelskih zračnih napada u Gazi

People watch as U.S. military carries out its first aid drop over Gaza, amid the ongoing the conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Gaza City
1/10

„Većina Palestinaca ubijena je ili ozlijeđeno u stampedu”, tvrdi Hagari. „Nakon pucnjeva upozorenja kako bi se raščistio stampedo te nakon što su naše snage počele povlačenje, nekoliko lopova pristupilo im je i predstavilo izravnu prijetnju. Prema preliminarnoj istrazi vojnici su odgovorili prema nekoliko pojedinaca”, nastavio je. 

Muatesim Salah, član izvanrednog odbora ministarstva zdravlja Gaze, odbacio je izraelske tvrdnje kao „netočne”. „Imamo više od tisuću mučenika i ozlijeđenih u ovom masakru, a većina smrti i ozljeda dogodila se zbog metaka velikog kalibra, ne lakog naoružanja”, rekao je.

VIDEO Imenovanje novog načelnika GS OSRH generala Tihomira Kundida

 

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar herbe
herbe
17:38 03.03.2024.

Izraelska vojska tvrdi: Većina poginulih u Gazi stradala u stampedu, ne u pucnjavi. ...Koje sramno opravdanje

SE
Serengeti
18:50 03.03.2024.

Izraelci su i tvrdili da ispod bolnice postoji Hamasov centar i čak su napravili video animaciju tog kompleksa. I nakon 2 mjeseca od kada su zauzeli bolnicu mi i dalje imamo samo animacije, ane stvarni dokaz.

DU
Deleted user
07:25 04.03.2024.

Ako su stradali u stampedu koji ste vi izazvali onda je sve uredu, bog je sa vama, ne dao bog da ste vi krivi za smrt baš svih 120.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije