Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRABRI LOGORAŠ

Umro čovjek koji je otipkao Schindlerovu listu

Mietek Pemper
AFP
11.06.2011.
u 18:22

Mieczyslaw Pemper, kojeg je u Spielbergovu filmu glumio Ben Kingsley, bio je konzultant na snimanju

Na židovskom groblju u njemačkom gradu Augsburgu, u kojem je živio od 1958., sahranjen je Mieczyslaw "Mietek" Pemper, čovjek koji je otipkao imena 1200 Židova da bi ih Oscar Schindler spasio od sigurne smrti.

Pemper je rođen 1920 u židovskoj obitelji u Krakowu, a nakon njemačke okupacije Poljske završio je u logoru Plaszow, gdje je zbog tajničke vještine postao osobni tajnik zloglasnog zapovjednika logora Amona Götha (Ralph Fiennes u filmu). Tako je upoznao Oskara Schindlera, Göthova druga u piću, i u dogovoru s njim stavio glavu u torbu da mu otipka popis Židova koji "rade na stvarima bitnima za nacističke ratne napore".

Kad je Spielberg snimao "Schindlerovu listu", Mietek Pemper bio je konzultant za taj film, i to je bio prvi put da je progovorio o onom što je u ratu prošao. U filmu ga je, ali kao lika s drugačijim imenom, glumio Ben Kingsley.

U čast hrabrog Židova, na dan njegove sahrane sve gradske zastave u Augsburgu bile su spuštene na pola koplja.

Komentara 11

BU
budisvoj
00:15 12.06.2011.

Ubiše iI susa,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

MI
miso
20:20 11.06.2011.

Mieczyslaw Pemper - umro je čovjek koji će vječno živjeti. Svaka mu čast.

Avatar commentator
commentator
20:47 11.06.2011.

Poćivao u miru u krilu Abrahamovom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije