Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IVO SANADER

Umjesto da se prepucavamo, moramo se posvetiti demokalipsi

Goran Gerovac, Luka Bebić, Ivo Sanader, Dražen Klarić i Iva Puljić-Šego
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/17
07.06.2018.
u 22:08

Promocija Sanaderove knjige 'Velika koalicija' u Westinu okupila je velik broj političara, povjesničara, politologa, novinara, a posebno je zanimljivo da su među gostima bili i neki utemeljitelji HDZ-a, koje je Sanader svojedobno zvao stranačkim patrijarsima.

"Velika koalicija", druga knjiga iz trilogije "Doba politike" Ive Sanadera predstavljena je jučer u zagrebačkom Westinu. Knjiga u izdanju Večernjeg lista donosi Sanaderov pogled na vruću političku temu, veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a, koju Sanader zagovara kao alat pomoću kojega bi se Hrvatska, od povijesti koja izaziva prijepore, okrenula budućnosti i kroz snažnu parlamentarnu većinu ostvarila pomake koji su nužni za budućnost.

- Predlažem veliku koaliciju, ali to nije prijedlog Andreju Plenkoviću i Davoru Bernardiću da odmah sad sjednu za stol i počnu pregovore. Ovo je pledoaje za veliki projekt za koji ne znam kada će se u Hrvatskoj dogoditi, ali će se svakako dogoditi – objasnio je Sanader.

A kao podlogu da se stvari među naoko politički nepomirljivim blokovima pokrenu, Sanader predlaže donošenje saborske deklaracije koja bi ideološke podjele iz prošlosti prepustila pravosuđu i povjesničarima.

Goran Gerovac, Luka Bebić, Ivo Sanader, Dražen Klarić i Iva Puljić-Šego
1/17

- Suludo je da svo svoje vrijeme i političku supstancu trošimo na takve priče, politika se ne smije stalno time baviti. Ono čemu se moramo posvetiti je demokalipsa, demografska apokalipsa, protiv koje se možemo boriti stvaranjem pretpostavki za prosperitetnu budućnost i šanse za mlade – tumači Sanader.

Bivši premijer uvjeren je i da ulaskom u veliku koaliciju ni HDZ ni SDP ne bi puno izgubile na svom političkom identitetu. 

O Sanaderovoj knjizi govorio je i njegov dugogodišnji suradnik, bivši predsjednik Sabora Luka Bebić, koji također smatra kako je velika koalicija i u Hrvatskoj moguća i poželjna.

- Za budućnost Hrvatske, tko može neka nadiđe vlastitu sjenu, što nije lako, ali je moguće – poručio je Bebić.

Promotor knjige, urednik Večernjeg lista Goran Gerovac kazao je kako Sanader ovom knjigom ne apelira na veliku koaliciju, već ukazuje na činjenicu da je na neminovna, bez obzira na trenutne političke manevre.

- Zbog toga što je zglajzao mnogi će Sanaderu odreći pravo da spominje bilo kakvu strategiju, ali u sredini u kojoj insuficijencija intelekta steže obruč oko posljednjih utvrda kreative, nemamo pravo na luksuz ne upoznati se sa činjenicama koje mogu usmjeriti kretanja. To što je Hrvatska poligon za iživljavanje povijesnih psihopatologija odavno je jasno pa zato i Ivo Sanader, gotovo oporo konstatira u knjizi: Naše povijesne specifičnosti, osobito vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća, ne dopuštaju luksuz promišljanja velike koalicije samo na matematičkom načelu. Drugim riječima, izborna matematika morat će itekako uvažiti transrodnu činjenicu da se političke bitke u Hrvatskoj i dalje itekako biju po šumama i gorama. Drugo je pitanje je li zbog toga ova naša zemlja ponosna i može li imalo biti – kazao je Gerovac.

Govoreći u ime izdavača, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić najavio je skori izlazak i treće Sanaderove knjige, a kad je riječ o velikoj koaliciji, smatra da će ona imati smisla samo ako bude imala jasne ciljeve.

No, ako HDZ-u i SDP-u posluži samo kao sredstvo za održavanje sinekura, prvi ću biti protiv takve koalicije – rekao je Klarić.

Promocija Sanaderove knjige u Westinu je okupila velik broj političara, povjesničara, politologa, novinara, a posebno je zanimljivo da su među gostima bili i neki utemeljitelji HDZ-a, koje je Sanader svojedobno zvao stranačkim patrijarsima. Uz Luku Bebića, na promociji je bio i Vladimir Šeks, ali i Andrija Hebrang koji je, ne tako davno, Sanadera nazivao "običnim taštim kleptomanom".

Komentara 54

DU
Deleted user
22:25 07.06.2018.

Zar ovaj nije u zatvoru????

DU
Deleted user
00:03 08.06.2018.

Koliki medijski prostor kriminalcu i veleizdajniku države . Sramota za novinarstvo.

Avatar Retardo
Retardo
22:28 07.06.2018.

Velika Udbaška Koalicija (VUK) je očito pred vratima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije